Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Těšte se na steaky ze zkumavky. V létě bude první ochutnávka

  14:21aktualizováno  14:21
Uměle pěstované maso už není jen hudbou budoucnosti. Americký vědec Vladimir Mironov chce už letos v létě uspořádat ve Švédsku první degustaci "výpěstků" ze své laboratoře.

Umělé maso by mělo být k nerozeznání od pravého | foto: Profimedia.cz

Podle agentury AFP by chtěl biolog Vladimir Mironov pomocí umělého masa řešit světovou potravinovou krizi. Pracuje na tom ve své laboratoři v Jižní Karolíně. Šestapadesátiletý badatel a jeho dvaatřicetiletý spolupracovník Nicholas Genovese doufají, že budou umělým masem bojovat nejen proti hladu ve světě, ale umožní také šestiměsíční misi na Mars.

"Představte si například obsazení jiné planety nebo prostě nárůst počtu obyvatel," říká Mironov a zdůrazňuje, že už dnes není v New Yorku nebo Singapuru dost prostoru pro chov dobytka.

Vědec pracuje v laboratoři skromných rozměrů, ale vybavené avantgardními přístroji na lékařské fakultě univerzity v Jižní Karolíně. Doufá, že umělé steaky už bude možné vytvořit docela brzo, i když pěstování masa v laboratoři je zatím stále ještě dlouhý a složitý proces. "Je to jen otázka času a peněz," tvrdí.

Před deseti lety získal stipendium od Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), aby se pokusil svůj sen vypěstovat maso konkretizovat. Dnes už to ale nefinancuje NASA, která se podle něho vrhla spíše na transgenetické rostliny jako alternativní zdroj proteinů. Mironov a Genovese ale mohou pokračovat ve výzkumu díky finanční pomoci organizace na ochranu zvířat PETA.

Pracují s kmenovými embryonálními buňkami odpovědnými za vytváření svalů, zvaným myoblasty, které pocházejí z krůt a jsou impregnovány sérem z hovězího, jež podporuje růst svalové tkáně.

"Pracujeme ve velmi malém měřítku s bioreaktorem Synthecon od NASA," řekl. Pokud takto vypěstované maso přijde do supermarketů, bude podle Mironova srovnatelné s tím, které nacházíme dnes na pultech řeznictví.

Mironov a Genovese konzultují problematiku umělého masa i s Evropským sociálním fondem (ESF) a vědci, kteří se ve švédském Göteborgu pokoušejí vyřešit stejný úkol. Na rozdíl od Mironova mají lepší finanční podmínky. "Americký Národní institut pro potraviny a zemědělství zřejmě nebude chtít sáhnout do peněženky. Zdá se, že Evropané jsou díky tomu napřed."

Nevyzradil, jak velké množství umělého masa až dosud vyrobil, ale v létě chce udělat ve Švédsku udělat první degustaci.

Autoři:




Nejčtenější

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin,...
FOTOGALERIE: Takto jaro vystrkuje růžky květů očima našich čtenářů

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin, které bývají předzvěstí jara. Přinášíme vám výběr z vašich příspěvků.  celý článek

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Pokud kořeny cibulky zabalíte do mechu, svažte je přírodním provázkem, lýkem...
Jaro si domů přineste s hyacinty, rozsvítí vám byt i náladu

Cibuloviny jsou doslova posly jara, tak si je užívejme, než se venku všechno opravdu poctivě zazelená a rozkvete. Z květinářství teď řezané tulipány, hyacinty...  celý článek

Model letounu F4U Corsair z 2. světové války ukazuje míru detailu dosažitelného...
Modely letadel, bojové techniky, aut i lodí. To byl Panthers Cup 2017

Velká modelářská výstava Panthers Cup letos proběhla už poosmé. V prostorách prosecké průmyslovky v Praze obdivovaly stovky modelů tisíce návštěvníků.  celý článek

Další z rubriky

Jednotlivé vrstvy v housce: houska, omáčka, salát, trhané vepřové maso,...
Trhané maso je hvězdou street foodu. Dokážete ho však upéct i doma

Hodí se na plnění sendvičů i hamburgerových housek. Stejně tak je trhané maso výborné jako lehké jídlo se salátem. Přitom připravit ho není žádná věda. Jde...  celý článek

Jaroslav Sapík a Emauele Ridi
Duel kuchařů: Ridi nesnáší nudle s mákem, Sapík při natáčení trpí

Oba jsou skvělí kuchaři a své kulinářské umění umí prodat i na televizní obrazovce. A Češi jejich jídla milují, byť jsou velmi rozdílná. Jaroslav Sapík vařil...  celý článek

Hamburger nebo karbanátek?
Vedle hamburgeru je karbanátek kus utrápeného mletého masa, říká šéfkuchař

„Karbanátek je taková česká prasečinka, ale i ta se dá udělat poctivě a chutně,“ říká pro týdeník 5plus2 šéfkuchař Honza Štěrba. V pomyslném souboji s...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.