Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Výbornou poctivou pizzu zvládnete i doma, jen nechte odpočinout těsto

  1:29aktualizováno  1:29
Bez odleželého těsta, vyzrálých rajčat a kvalitního olivového oleje dobrou pizzu neuděláte, přestože je její příprava v podstatě velmi jednoduchá. Navíc těsto na pizzu využijete i jako základ na přípravu neodolatelné slané sýrové „bábovky“ zvané focaccia al formaggio (čti fokača al formadžo).

Těsto na pizzu si připravte nejlépe den dopředu, má se nechat minimálně 12 hodin odležet v ledničce. Pokud z něj budete péct opravdu jen pizzu, použijte při rozdělávání droždí perlivou vodu, pizza bude křupavější.

Jak na přípravu těsta na pizzu

Budete potřebovat 1 kg hladké mouky, 2 lžíce panenského olivového oleje, kostku droždí, zhruba půl litru vlažné vody a sůl.

Droždí rozdělejte s vlažnou vodouDroždí rozdělané s vlažnou vodou a olivovým olejem po částech přidávejte do hnětače k hladké mouce

Droždí rozdrobte do misky, přidejte vlažnou vodu, dvě lžíce olivového oleje a špetku soli a rozmíchejte. Směs s droždím přidejte do mísy k hladké mouce a zpracujte v suché, ale vláčné těsto, které se nelepí. Můžete použít i elektrický hnětač jako Emanuele.

Hotové těsto na pizzu by se nemělo lepit Hotové těsto roztrhněte na čtyři díly, z kterých vytvořte bochánky Bochánky těsta na pizzu nechte odpočinout minimálně 12 hodin ve folii  lednici, těsto na bábovku nechte naopak odpočívat v teple

Hotové těsto rozdělte na čtyři čtvrtkilové bochánky, zabalte je do fólie a nechte alespoň 12 hodin odležet v lednici. Pokud chcete polovinu těsta použít na přípravu slané bábovky se sýrem, nechte si dva bochánky naopak odležet v teple, stačí na dvě hodiny.

Za půl dne už můžete péct pizzu

Emanuele peče doma pizzu na klasickém obdélníkovém plechu, prý to tak v Itálii dělají i v řadě restaurací. Celou připraví jako Margheritu s mozzarellou a bazalkou pro děti, na půlku ale ještě přidá šest ančoviček jako na Napoletanu, kterou mají rádi dospělí.

Chcete-li to udělat stejně, připravte si 300 g loupaných rajčat v plechovce, 300 g mozzarelly, pár lístků bazalky, 6 ančoviček, cukr, sůl a panenský olivový olej. Rajčata rozmixujte v míse a dochuťte je špetkou soli, lžící olivového oleje a lžící cukru.

Plech na pečení vymažte olivovým olejem. Odleželé těsto nejprve na prkénku roztlačte do stran do tvaru obdélníku, pak ho přeneste na plech a prsty roztáhněte až do krajů vymazaného plechu.

Odleželé těsto prsty roztáhněte po celém plechu vymazaném olivovým olejemTěsto potřete rajčatovou směsí, ozdobte plátky mozzarelly a lístky bazalky. Na půlku přidejte ještě filátka ančoviček

Těsto potřete připravenou rajčatovou směsí, ozdobte plátky mozzarelly a lístky bazalky. Na jednu půlku přidejte ještě filátka ančoviček.

Vše zakápněte olivovým olejem a pečte v rozpálené troubě při nejvyšší teplotě. Délku pečení si musíte ohlídat, je závislá na vlastnostech trouby. V každém případě ale musí být okraje těsta upečené dozlatova.

Slaná bábovka se sýrem neboli focaccia al formaggio

Pokud už máte připravené těsto na pizzu, vezměte jeden z bochánků odpočívajících alespoň dvě hodiny v teple (250 g), jinak si připravte těsto stejné jako na pizzu (viz recept na pizzu a úvodní video) a nechte ho dvě hodiny v teple odpočívat.

Dále budete potřebovat 150 g hladké mouky na podsypávání těsta a suroviny na směs, kterou zapracujete do odpočinutého těsta na pizzu, tzn. 120 g sýra pecorino nebo jiného měkčího ovčího sýra, 80 g parmazánu, 3 celá vejce, 2 žloutky, asi 100 ml panenského olivového oleje, sůl a sádlo na vymazání formy.

Zhruba 120 gramů sýru pecorino nebo jiného měkčího ovčího sýru nakrájejte na kostičkyDo misky rozklepněte tři vejce, přidejte dva žloutky, kostičky ovčího sýru a nastrouhejte parmazán

V míse rozšlehejte tři celá vejce a dva žloutky, přidejte na kostičky nakrájený sýr pecorino, strouhaný parmazán, olivový olej.

Přidejte ještě olivový olej a směs rozšlehejte metličkouSměs se krásně spojí, jen kousky ovčího sýra zůstanou celé

Vše dobře promíchejte, jen kousky pecorina zůstanou celé.

Rozšlehanou směs pak potřebujete zapracovat do bochánku kynutého těsta Při zapracovávání směsi do těsta vám pomůže hladká mouka, kterou si  těsto průběžně podsypávejte

Směs postupně spojujte s odleželým těstem na pizzu a přisypávejte mouku, až vypracujete vláčné těsto. Trošku rozšlehané směsi si nechte stranou na potření, tedy bez kousků pecorina.

Hotové těsto na bábovku nechte dvě hodiny kynoutNakynuté těsto na slanou bábovku se sýrem zdvojnásobí svůj objem

Z vypracovaného těsta udělejte bochánek, který poprášíte moukou, položte ho na misku, přikryjte ubrouskem a nechte opět 2 hodiny odležet v teple. Nakyne na dvojnásobek.

Nerezový hrnec vymažte vepřovým sádlemNakynuté těsto opatrně překlopte do vymazaného hrnce, můžete si přitom pomoci stěrkouNakynuté těsto navrchu potřete rozšlehaným vajíčkem

Poté si připravte nerezový hrnec nebo formu na bábovku, počítejte ale s tím, že focaccia hodně nabude. Vymažte hrnec poctivým vepřovým sádlem, nakynuté těsto překlopte z misky do formy, vršek potřete zbytkem vajíčkové směsi a hodinu pečte v předehřáté troubě na 180 °C.

Po upečení bábovce lehce pomožte dlouhým nožem od stěn hrnceBábovku z hrnce vyklopte a můžete ji nakrájet

Pak bábovce pomozte nožem od stěn hrnce, vyklopte ji a nakrájejte na díly. Focacciu podávejte ještě teplou, dokonalá je s parmskou šunkou.

Pokud si dnes vpodvečer o šesté nenecháte na Primě ujít poslední prázdninovou reprízu pořadu S Italem v kuchyni, dozvíte se, kde podle Emanuela dělají v Praze tu nejlepší pizzu, protože na ni mají tu správnou pec vyrobenou přímo v Neapoli. Díky tomu, že se rozpálí až na 500 stupňů, upeče se v ní křupavá pizza během minuty a deseti sekund.

Takovou pizzu doma samozřejmě neupečete, ale i tak se můžete od Emanuela naučit výbornou domácí Margheritu a Napoletanu (viz obě videa u tohoto článku). K tomu italský kuchař přidá ještě recept na cizrnový krém s pastou (pasta e ceci) a rýžový dezert (frittelle di riso).



Témata: Hobby - domov


Nejčtenější

Cita
Erik zachránil kluka, Malina rozpozná záchvaty. Ocenění psí hrdinové

Obětaví psi sbírají za svou neohroženost už sedm let ocenění Statečná psí srdce udělovaná v několika kategoriích. Vždyť psími hrdiny se den co den stávají...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Další z rubriky

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Takto dopadnou dřevěná prkénka, o která se dlouho nikdo nestaral.
Takto skončí vaše dřevěná prkénka, když jim nedáte tu správnou péči

Domácí kuchaři se dělí na takzvané plasťáky a dřeváky podle toho, jakým dávají přednost krájecím prkýnkům. Plastové upřednostňují ti, kteří desku často dávají...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.