Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Testujeme kurzy vaření: u Pauluse se naučíte luxusní hovězí steaky

Charisma skutečné osobnosti vyzařuje z Kuchaře roku Romana Pauluse, který vedl kurz vaření hovězího masa, jehož se HOBBY.cz zúčastnilo. Nakonec přebilo i drobné nedostatky, které jsme na kurzu odhalili.

Steak s lanýžovou kaší | foto: Michaela Červená

Představte si luxusní pětihvězdičkový hotel, měkké koberce a zdobené lustry. Vyvoněný, příjemný salonek. A právě v něm při kurzu v Alcronu vaříte. Je sice příjemné bořit se podpatkem do koberce, ale při smažení je to trochu adrenalin. Kolik bych musela z peněženky vytáhnout, kdyby mi pánev s olejem spadla na zem? Nezpůsobím několikatisícovou škodu jen tím, že vyliji sklenici červeného vína?

Pro někoho je možná "vykobercovaná" místnost výhodou, někdo víc ocení sterilní kuchyň. Se všemi jejími vymoženostmi – nástroje jsou tam vždy po ruce, nechybí ventilace. Toho v "jednačce" nedosáhnete.

Lepší by bylo vařit v kuchyni

Ačkoliv má každá skupinka k dispozici svou pracovní plochu, chybí dostatek pracovního nářadí, které je v jiných školách vaření kdykoliv k dispozici – stačí sáhnout do zásuvky. Sice je k ruce pomocný kuchtík, který vám kdykoliv ochotně zaběhne do hotelové kuchyně, ale žádejte ho znovu o další naběračku, čisté vidličky nebo bobkový list či alobal.

Ingredience potřebné k vaření jsme měli připravené.

Připravené maso

Nejdříve vařil a předváděl šéfkuchař.

Neměla jsem chuť ho stále otravovat – a tím spíš ne samotného mistra s velkým M. Kuchaře roku Romana Pauluse, který kurz Hovězí maso v hotelu Alcron vedl a proměnil jej v příjemnou vařečkovou seanci.

Pokud vám někdo bude tvrdit, že se díky jeho charisma do něj za pár minut zamilujete, tak mu věřte. Paulus je důkazem toho, že i kuchař může být celebritou. A navíc takovou, která si na nic nehraje, usmívá se, nekritizuje a odpovídá na každou blbost, na tisíckrát vyřčenou otázku. A to se mi moc líbilo. Paulus v průběhu kurzu laškuje, hází vtípky. I proto má své věrné fanoušky, kteří mu prominou, že se jeho vtipy čas od času opakují, jak často z legrace sám připomínal.

Necpi se, varovali mě

Nejlepší poznatek

Pořádně rozpálit pánev ještě bez oleje, až se z ní kouří. Teprve poté přidat základní rostlinný olej – kvůli neutrální chuti. Znovu rozehřát naplno, vhodit kousky masa a chvíli je nechat bez míchání. Už vím, v čem jsem vždycky dělala chybu (Pozor, toto ale nemůžete zkoušet s teflonovou pánví. Nejenže ji zničíte, ale při přepalování se z povrchu může uvolňovat polytetrafluoretylen.).

Víc o odolnosti teflonu a teplotách při vaření zde.

Kurz probíhal netradičním způsobem. Cílem Pauluse bylo ukázat rozdíl mezi běžným hovězím a tím kvalitním, nejlépe v bio kvalitě. Nejprve se ke sporáku postavil sám a ukázal, jak správně pokrm připravit. Sám pracoval s nekvalitním masem, nám rozdal to lepší. S ním se připravovaly steaky jedna báseň. Stejně jako pikantní směs po thajsku nebo hovězí po burgundsku.

Rozdíl mezi naším kouskem a tím připraveným Romanem byl v kvalitě masa znát – bohužel v jeho neprospěch. Tuhé kousky jsme tahali ze zubů ještě u slavnostní večeře. Zato naše maso se rozplývalo na jazyku. A tak jsem si ho užívala plnými doušky, ačkoliv jsem hned zkraje dostala od kolegů kurzistů varování – necpi se tolik, na konci tě čeká kvalitní oběd. Ale nedbala jsem a hned první uvařený pokrm, cottage pie, hltala ještě horký. Sousta jsem prokládala loky vína a v podobném tempu jsem pokračovala několik hodin. Není proto divu, že mě žaludek bolel ještě tři dny.

Paulus dokáže povzbudit

Roman Paulus v průběhu vaření chodil mezi kurzisty, povídal si s nimi a radil. Nekritizoval, pouze naznačil, že stačilo méně osolit nebo déle připravovat. "Ale chutná to skvěle," povzbudil. A tak člověk odcházel s pocitem, že si s hovězím masem poradí. Navíc když má i další profi rady: který kus vybrat, kde ho koupit a jak ho skladovat.

Pikantní thajská směs

Hovězí po burgundsku podle šéfkuchaře Romana Pauluse

Po pětihodinovém maratonu jsme byli rádi, že jsme se odebrali na prohlídku hotelové kuchyně a pak do restaurace, kde na nás už čekal předkrm – ústřice. Jako hlavní chod se podávaly mušle svatého Jakuba a jako dezert sladká tečka v podobě makronky, zmrzliny a ananasového carpacia.

Právě při večeři měl člověk možnost u skleničky vína poznat milé lidi nejrůznějších profesí, což bylo příjemným završením celého luxusního kurzu.

Pro a proti

Nevýhody

  •  vyšší cena (kurz stojí 3 800 Kč)
  •  příliš dlouhý kurz (celkem i s welcome drinkem a večeří jsem v Alcronu strávila sedm hodin)
  • domů si neodnesete žádné jídlo, jak bývá u jiných kurzů obvyklé
  • špatné parkování
  • vyšší počet účastníků
  • co budete vařit, se dozvíte až na místě

Výhody

  • vaříte s Kuchařem roku
  • profíci vás provází celým kurzem (číšníci, sommeliér, pomocní kuchtíci)
  • společná luxusní večeře
  • pití v ceně (welcome drink, neomezené množství během kurzu, sommeliér při večeři)
  • kvalitní suroviny
  • vytištěné recepty
  • skupinky po třech
  • minimální krájení, téměř vše máte připravené v mističkách a jen sypete na pánev

Kuchař roku Roman Paulus

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025