Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Testujeme kurzy vaření: v Chefparade začátečníci zdržovali pokročilé

aktualizováno 
Kurzy vaření Chefparade můžete absolvovat za baťovskou cenu 990 korun, vaří se z kvalitních a čerstvých surovin. Kurzy jsou ale určeny spíše pro začátečníky, což může zdržovat ty, kdo jsou dál a pídí se už jen po finesách kuchařského umění. Přesto lektorka zvládla svoji úlohu se ctí a kurz byl nakonec přínosný pro všechny.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Chefparade

Svůj úplně první kurz vaření jsem absolvovala v Chefparade na pražském Žižkově. Na lekci italské kuchyně jsem jít původně nechtěla, ale vzhledem k tomu, že jsem se na českou kuchyni přihlásila jako jediná, nabídli mi přesunout se sem.

Provázela nás sympatická a ne příliš výrazná kuchařinka Veronika, která měla zkušenosti s vařením v Itálii. Právě pod kuchařskou pokličku této středomořské země jsme měli nahlédnout, což se dokonale povedlo. Žádný zdlouhavý úvod, po krátkém seznámení jsme se rovnou postavili k plotně.

Vařili jsme v malých skupinkách

V několika miniskupinkách jsme připravovali vybrané jídlo, ale zároveň jsme korzovali i k jiným stolečkům, kde bublala jiná vonící pochutina. V kurzu, který se nakonec protáhl na více než čtyři hodiny, jsme připravovali několik druhů rizota (šafránové, sépiové, houbové), nechyběla ani pizza a focaccia.

Vaří se v malých skupinkách

Vaří se v malých skupinkách

Poctivě jsme zapracovali i na těstovinách. Naučili jsme se všechno - od přípravy těsta, vyválení až po tvarování. Zatímco jedna skupinka motala torteliny, další krájela pláty lasagní. Do všeho jsme si připravili náplně z poctivých surovin, na kterých jsme si s plnými ústy pomlaskávali. Parmazán, parmská šunka, ricotta... Všechno bylo svěží a čerstvé.

Součástí místnosti, kde se vaří, je i gurmánský obchůdek. Pokud nám tedy pochoutka došla, mohli jsme si pro cokoliv doslova doskočit.

Začátečníci někdy zdržují pokročilé

Test kurzů vaření

Kluci v akci

Chefparade

Ola Kala

Kulinářský kurz krásně provoněly bylinky. Z máty jsme připravovali pesto, bazalkou jsme si sypali pastu. Na kurzu jsem si občas připadala jako příliš pokročilá. Překvapilo mě, kolik lidí nevědělo základní věci, například jak oloupat mrkev nebo jak se válí obyčejné těsto.

"V našem kurzu se nebude žádný začátečník cítit hloupě," poznamenala lektorka Veronika. Občas se ale začátečnickým záležitostem věnovala tak podrobně, že bylo méně času ptát se na detaily. Přesto jsme nakonec prakticky všechno pořádně "dostali do ruky".

Obchůdek s pochutinami

Obchůdek s pochutinami

Veronika nám v kurzu udělila praktické rady, dala nám vybrat, co budeme vařit. "Pokud byste se nerozhodli pro tři rizota, mám tu pro vás připraveny dezerty," s úsměvem nechala rozhodnutí na nás.

Jak jsem to viděla

Nemohu si odpustit připomínku, že jsem od kurzu čekala větší show. Jenže každý člověk je jiný, někomu to může vyhovovat právě takto, není každý televizní bavič. Podstatné bylo, že jsem si z kurzu odnesla znalosti, u kterých jsem zatím v rámci italské kuchyně tápala - kvůli tomu jsem se přece do kurzu přihlásila.

Kurz bych doporučila hlavně neposkvrněným začátečníkům, kterým kuchařka pomůže i s tím, jak správně uchopit nůž. Ani pokročilí ale nebudou zklamaní - zopakovat si základy nikdy neuškodí. Lekce má navíc opravdu široký zápřah ve vybrané kuchyni, jen škoda, že se nevěnuje žádný prostor foodstylingu, který je momentálně "in".

Chefparade v kostce

  • Dobrá cena (1 000 Kč jedna lekce) - pití si ale musíte platit
  • Pokud jídlo zbude, odnesete si ho s sebou domů
  • Kurz je v blízkosti centra (budete ale řešit problém s parkováním)
  • Hned na začátku dostanete vytisknuté recepty, do kterých si jen doplňujete detaily





Nejčtenější

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Další z rubriky

Staré střechy lze nátěrem renovovat. Stav před renovací
Natřením střechy můžete prodloužit její životnost i o dvacet let

Ač se to zdá nemožné, i staré eternitové šablony lze nátěrem zachránit a prodloužit jejich životnost. Je to přitom daleko levnější než rekonstruovat celou...  celý článek

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Burger s trhaným masem
VIDEO: Přejedli jste se při grilování masa? Nezapomeňte ho zajíst ananasem

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek pracující na britské ambasádě má ohromnou výhodu. V zahradě velvyslanectví má vlastní zahrádku, kde s láskou pečuje o zeleninu,...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.