Testujeme kurzy vaření: v Hiltonu vás naučí vyznat se v asijských surovinách

Při kurzech vaření v hotelu Hilton se dostanete do špičkové profesionální kuchyně, to se jen tak každému nepodaří. Kurz samotný je určený těm, koho neodradí zatím ještě komplikovanější shánění surovin a občas dost složité recepty.

Kuchaři pro nás připravili na ochutnávku malou ukázku typické thajské kuchyně | foto: Michaela Červená

Pokud chcete proniknout do hotelové kuchyně a poznat tajemství špičkových thajských jídel, zkuste kurzy vaření v Hiltonu. My jsme je vyzkoušeli pro vás: pod dohledem šéfů jsme se ponořili do exotických barev a chutí Asie.

Cena za kurz (2 900 Kč) nám nepřipadala vysoká. Pokud byste jídla zvládli tak dobře jako jako místní kuchaři, s trochou nadsázky se vám vrátí zpět v okamžiku, kdy si odepřete jednu návštěvu místní restaurace Zinc.

Poznáte asijské suroviny

Tajemství citronové trávy, mučenky nebo liči zůstávalo pro Čechy dlouho ukryto v šuplíku. Na trzích a u vietnamských prodejců ale na tyto suroviny narážíte stále častěji, přesto nevíte, co s nimi. I já jsem váhala. Jak je připravit, abych si pochutnala? Vyrazila jsem proto na kurzy vaření do Hiltonu, kde mě to naučili dva šéfkuchaři - Ari Munandar a Chaiysaith Lam Srichom.

Kuchaři nás nejdříve podrobně seznámili se surovinami

Kuchaři nás nejdříve podrobně seznámili se surovinami

Zázvor, chilli, šalotka, speciální cukr... Všechny suroviny byly autentické

Zázvor, chilli, šalotka, speciální cukr... Všechny suroviny byly autentické

O všech surovinách nám nejdříve obšírně vyprávěli. K čemu slouží a jak se používají a hlavně kde se dají sehnat. Všechno jsme pečlivě očichali, ochutnali a později při přípravě jídla i oloupali, oškrábali, nakrájeli, nadrtili či rozmixovali.

Hlavní chod o 22 ingrediencích

Usměvaví kuchaři společně s účastníky kurzu připravovali tradiční thajské pokrmy jako mořské plody s limetkou a dresinkem z citronové trávy, kachní kari s červenou kari pastou a roládu Pavlova s mangem a mučenkou s čerstvým lesním ovocem a kokosovým krémem.

Roláda mě zaujala natolik, že jsem ji hned druhý den zkusila doma. Recept nebyl nikterak složitý a zvládla jsem ho, ačkoliv na kurzu ho připravovala hlavně cukrářka. Z lekce jsem si odnesla všechny recepty, a tak příprava sladké dobroty byla hračkou.

Na thajské kari je potřeba spousta surovin. Společně se vaří v hrnci

Na thajské kari je potřeba spousta surovin. Společně se vaří v hrnci

Roláda Pavlova s mučenkou a čerstvým ovocem

Roláda Pavlova s mučenkou a čerstvým ovocem

Zato hlavní chod mi přišel natolik složitý, že bych musela oběhnout půlku tržnice, abych sehnala všechny potřebné suroviny a pak nad ním strávila dlouhé desítky minut. Jen si to poslechněte, co všechno je součástí pokrmu: kachna, badyán, skořice, slupky z mandarinky, sojová omáčka, vinný ocet, kokosové mléko, cherry rajčata, thajský lilek, liči nebo ananas, kafrové limetové lístky, citronová tráva, galangal, šalotka, česnek, koriandr, cukr, sůl, rybí omáčka, kuřecí vývar, olej, kari pasta.

A troufnu si říct, že ani s chutí bych si nebyla příliš jistá, je složité trefit se do té správné.

Kari vonělo po ananasu a skvěle chutnalo. Stejně jako rýže připravovaná v rýžovaru

Kari vonělo po ananasu a skvěle chutnalo. Stejně jako rýže připravovaná v rýžovaru

Salát z mořských plodů plný svěžích salátů

Salát z mořských plodů plný svěžích salátů

Pokud se ale vyžíváte v surovinově náročnějších pokrmech, je recept pro vás špičkový. Asijské kořeny nezapře, přesto v něm ucítíte i moderní evropskou podobu.

Zato samotná pečená kachna není nikterak složitá a s chutí ji někdy vyzkouším.

Salát s mořskými plody voněl po dresingu z limetek a rybí omáčky a byl plný mořských plodů.

S úsměvem, ale jen anglicky

Jako největší mínus kurzu vidím to, že je vedený v angličtině. Jeden z kuchařů mluví sice velice dobře česky, ale angličtina je mu bližší, a tak ji používá ve větší míře. Nejsem zrovna expert na cizí jazyky, naštěstí mi ochotně pomohli ostatní účastníci kurzu, s nimiž jsme společně poté všechno snědli. A vypili, protože sommeliér nás vydatně zásoboval vybraným vínem. U kachničky jsme si dávali dokonce několikrát nášup.

Sympatičtí šéfkuchaři nás provedli celým kurzem

Sympatičtí šéfkuchaři nás provedli celým kurzem

Na památku si odnesete nejen certifikát, ale i zástěru. Takže i za domácím sporákem si budete připadat jako v hotelové kuchyni. A právě profesionální kuchyně byla i tím, co mě na kurz zlákalo. Málokomu se totiž poštěstí nahlédnout do zákulisí, kde probíhá hotová kulinářská alchymie.

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...