Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Testujeme kurzy vaření: v Ola Kala užijete legraci s nádechem Francie

aktualizováno 
Kombinaci humoru a čerstvých surovin nabídl kurz ve studiu Ola Kala. Krásné prostředí ve stylu francouzského venkova přímo vybízí k tomu, abyste do jídla přidávali hodně vína a bylinek.

Učili jsme se servírovat saláty | foto: Michaela Červená

Kurz Telecí maso byl součástí "osmidílného" balíku kurzů Domácí jídelníčky, na nějž chodí parta lidí, kteří se už navzájem znají a mají si o čem povídat. Některé jejich hlášky pro vás tedy zůstávají passé, cestu do gurmánského kolektivu si musíte po malých krůčcích vyšlapat.

Kuchyně je zařízena rustikálním nábytkemÚčastníci kurzu okukují šéfkuchaře

Kurz pořádalo kulinářské studio za 2 100 korun a byl určen pro začátečníky a mírně pokročilé. Šéfkuchař Radek Kašpárek už předem založil na vývar, takže jsme vkročili do již provoněné místnosti. Na stole nás čekaly karafy s vodou a džusem, rozlévalo se úžasné víno, mlaskali jsme nad lahůdkami. Vyfasovali jsme zástěry, rozdělili se do čtyř skupinek a hned začali krájet a odblaňovat pořádné fláky telecího masa.

Začali jsme variacemi salátů

Z internetových stránek jsem už předem věděla, že nás jako předkrm čeká variace salátů se zálivkami (každá skupina připravovala jinou), jež nás šéfkuchař naučil moderně servírovat. "Nikdy bych nevěřila, jak jde díky pár plátkům okurky jídle zdobně načančat," podotkla trefně jedna z účastnic. Zatímco jsme ochutnávali první část menu, pomocnice, která byla velmi milá, po nás uklidila veškerý nepořádek a umyla nádobí. Takový servis bych potřebovala i doma.

Vařilo se ve čtyřech skupinách

Potom jsme se vrhli na zadělávanou telecí polévku. Hojně jsme ji prolévali vínem, přidávali jsme bylinky a čerstvou zeleninu. Samotná kombinace surovin byla sama o sobě pecka, přesto jsme ještě polévku dozdobili opečenými krutonky z listového těsta.

Kurzy vaření

Bili jsme se za to, abychom do trouby nestrčili jen apartní vyřezaná kolečka, ale i okrájené zbytky těsta, vždyť se to přece všechno schroupne. "To si dělejte doma, tady musí být všechno špička," odmítl nás šéf kurzu.

Nezklamalo ani telecí na paprice, na které jsme hned v úvodu porcovali maso. "Jen ty krupicové nočky se moc nepovedly," posteskl si jediný mužský účastník kurzu. Šikovný a domyšlený byl i předem vytištěný seznam receptů a postup, do něhož jsme si jen doplňovali podrobnosti.

Na štrúdl je expert Hanka

Sladkou tečku představoval štrúdl. Připravovali jsme hned dva - jeden z fio těsta a druhý český tažený, u kterého jsme se opravdu zasmáli. Radek ho připravoval poprvé a každý kus práce doprovázel slovy: "Hanka říkala..." Právě neznámá cukrářka Hanka mu totiž recept poradila. Pokud si někdy nevěděl rady, hned jsme si neodpustili poznámku: "To Hanka neříkala?"

Příprava vanilkové omáčky

"Samotný štrúdl by ale neměl šmrnc, a tak si připravíme i vanilkovou omáčku," překvapil nás kuchař Radek dalším minireceptíkem.

Jak jsem to viděla

Je vidět, že studio je přímo určeno k pořádání kurzů, čemuž svědčí krásně a efektivně vybavená kuchyně. K dispozici jsou navíc letáčky, nechybí kuchařské knihy, domů si navíc odnesete krásnou zástěru. V ní se bude vařit jedna báseň.

Příště bych ale zvolila kurz, který není součástí celého bloku lekcí. Nebo naopak - rovnou bych vyrazila na celou sérii. Přesto kulinářská tříhodinovka v Ola Kala nezklame.

Ola Kala

  • k dispozici je kromě vína i nealko pití
  • zástěra vám zůstane na památku
  • kurzisté si objednávají domů například maso nebo koření





Nejčtenější

Fiona si pomalu zvyká na vodu, která je pro hrochy tím nejpřirozenějším...
Zoo a lékaři z dětské nemocnice zachránili předčasně narozeného hrocha

Hroší samička se narodila šest týdnů před termínem a odmítala pít. Chovatelům v Zoo Cincinnati v americkém Ohiu v tu chvíli nezbývalo nic jiného, než ji...  celý článek

Nejsložitější je údržba ploch z dýhy a masivu.
Jak správně doma udržovat dřevěný nábytek: přehledný návod

Nábytku se netýkají kampaně připomínající jarní nebo předvánoční úklid. Měl by se udržovat průběžně. Nejvíce práce budete mít s dýhou a masivem.  celý článek

Možná, že časem takovýto obrázek uvidíme běžně.
Vymysleli papírovou lahev, která bude stoprocentně kompostovatelná

Kampaně na Kickstarteru bývají přímočaré. Někdo nabídne výrobek, a když je tak zajímavý, že se podaří sesbírat dost peněz na rozjezd, můžete zainvestovat...  celý článek

Políbit velrybu, to bude pro zúčastněné zážitek, na jaký se nezapomíná.
Velryba se nechala od turistů u mexického pobřeží několikrát políbit

Mořští savci nejsou žádní mazlíci, přesto američtí turisté míří na jih Mexického poloostrova právě s vidinou toho, že je budou mít doslova „na dotek“. Minulý...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.