Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Testujeme kurzy vaření: zapálená Požárová naučí domácí knedlíky

aktualizováno 
Tentokrát jsme pro vás otestovali netradiční kurz vaření. Dýchánek, jak mu říká známá autorka kuchařek Což takhle dát si... Lenka Požárová, ho totiž pořádá u sebe doma. A tak jsme mohli vidět nejen hrnce, v nichž vznikají její netradiční recepty, ale i obsah lednice.

Lenka Požárová v akci ve své kuchyni | foto: Jana Černá

Lenka Požárová pořádá své kuchařské dýchánky nepravidelně a pokaždé na jiné téma. Tentokrát to byly knedlíčky, nočky, koule a kuličky.

Když jsem dorazila na Zbraslav, u domu už  netrpělivě postávala další kurzistka. Překvapilo mě, že se s Lenkou znaly, vesele si povídaly a já jen tajně doufala, že po celou dobu kurzu nebudou řešit rodinné trable a společné známé, abych si nepřipadala jako páté kolo u vozu.

Ve chvíli, kdy se ale debata zvrhla k oblíbeným gurmetským obchůdkům, tyrolským špekům, novým druhům sušenek a nejpoctivějším řezníkům, pochopila jsem, co je na kurzu to nejlepší. Příjemný pokec o jídle s lidmi, kteří ho mají rádi jako vy.

K debatě se připojila i třetí, poslední účastnice dýchánku a po popíjení čerstvě vymačkané mrkvové šťávy a vzájemném seznámení jsme se přesunuly do kuchyně. Přiznávám, čekala jsem ji větší. Takto vypadá kuchyň v každém jiném dvoupokojovém bytě.

Začaly jsme hrnkovými knedlíky se sušenými meruňkami a tymiánem. Právě netradiční spojení chutí je to, co charakterizuje Lenku Požárovou a její kuchařky. Doma bych si na její neotřelé kombinace netroufla, ale když je ochutnáte, zjistíte, že to vlastně funguje.

Trochu nepříjemná sonda do autorčina soukromí

U pracovní linky jsme se postupně střídaly. Zatímco jedna krájela housky, další vymazávala máslem hrnečky. Pokyny udělovala Lenka (potykaly jsme si, aby to šlo snáz), případně jsme se samy chopily pracovního náčiní. A to může být jedna z věcí, která může mnohým dělat problém. Pokud chcete jakýkoliv hrneček, mističku nebo vidličku, tak vlastně saháte do soukromí cizího člověka. Je to jako když přijdete poprvé na návštěvu k sousedům a chcete si osladit čaj. Taky si nezačnete otvírat skříňky a hledat, kde mají ukrytou cukřenku, i když dostanete pokyn, abyste se chovali jako doma.

Meruňkové knedlíky s tymiánem

Meruňkové knedlíky s tymiánem

Meruňkové knedlíky s tymiánem se uvaří v páře.

Meruňkové knedlíky s tymiánem se uvaří v páře.

Osobně bych nedokázala vést podobný kurz ve své kuchyni. Je to ale otázka názoru.

Navíc mě překvapilo, že při příchodu byl v bytě i manžel autorky. Váhala jsem – představovat se mu, nebo ne? Bude tu s námi celou dobu, nebo odejde? Po pár minutách se ale zvednul a odešel. Kam jinam, než na degustaci vín. Gurmetská rodina se nezapře.

Autorka se podělí o osobní zkušenost

Energií nabitá Lenka zkoušela kurzy pořádat i v profi kuchyních, ale neosvědčilo se jí to. "Tady můžu ukázat všechny své nejnovější vychytávky a zajímavé ingredience." A tak jsme viděly, jaké si pořídila zajímavé strouhátko, netradiční mísy koupené na jedné z kulinářských výprav, ochutnaly jsme z její hroudy parmazánu nebo si "osahaly" její nový robot. Zaujatě nám líčila, jaké kořenky chce nebo jaký má problém s presovačem.

Tyrolské špekové knedlíky se špenátem

Tyrolské špekové knedlíky se špenátem

Tyrolské špekové knedlíky se špenátem se zasypou parmazánem a polijí máslem.

Tyrolské špekové knedlíky se špenátem se zasypou parmazánem a polijí máslem.

A při všem tom vyprávění, ochutnávání a zkoušení jsme samozřejmě vařily. Na programu byly ještě tyrolské špenátové koule (můj favorit), dýňovo-bramborové gnocchi s křupavou šalvějí, ricottovo-rajčatové knedlíčky v pikantním paprikovém krému. A jako sladká tečka na závěr polentovo-pomerančové kuličky s marcipánem obalené v oříšcích. Je prima, že právě malý počet účastníků vám umožní se na všechno zeptat. Autorka vypráví, jak recept vznikl, svěří se s neúspěchy při jeho zkoušení a prodiskutuje s vámi možné obměny.

Porcování dýňovo-bramborových noků

Porcování dýňovo-bramborových noků

Riccotové knedlíčky v paprikovém krému

Riccotové knedlíčky v paprikovém krému

Malá skupinka má ale jednu nevýhodu – pokud na dýchánek přijdou lidé, s nimiž si nesednete, nemáte možnost utéct k další trojici, která vaří u sousedního sporáku, jak to bývá u jiných kurzů vaření.

Při lekcích jsem zvyklá mít skleničku vína, ta mi trochu chyběla. Zapálená kuchařka, jak si Lenka Požárová říká, avizovala, že nám při kurzu namíchá koktejly, pod čímž jsem si představila něco trochu jiného než vymačkanou šťávu z mrkve a jablek.

Recepty jsou jednoduché, takže to rozhodně nebylo tak, že bychom celé téměř čtyři hodiny kmitaly u pracovní desky.

Pokud jste konzervativní a máte rádi klasická jídla a tradiční chutě, nebude to pro vás.

Jestliže rádi testujete novinky, jste otevření a rychle si zvykáte v cizím prostředí, diskutujete o dobrém (i špatném) jídle a nebojíte se, kurz za necelé tři tisíce určitě vyzkoušejte.

Pro a proti

Nevýhody

  • pohybujete se v soukromí cizího člověka
  • delší vzdálenost z centra Prahy
  • pokud vám nesedí účastníci kurzu, nemůžete se přesunout do jiné skupinky

Výhody

  • poznáte známou autorku kuchařek osobně
  • vzhledem k malým skupinkám dobrá cena
  • příjemná e-mailová komunikace při zařizování kurzu, dostanete podrobné pokyny, jak se k autorce dostat
  • hned od začátku víte, co budete vařit
  • jídlo si odnesete s sebou (ale chtělo by to malé mističky, třeba kvůli omáčkám)
  • jednoduché recepty
Autoři:


Témata: Robot, Vaření


Nejčtenější

Z takového stolu by měl vegetarián radost.
Jaká strava je k půdě nejšetrnější? Vegani skončili až za vegetariány

Vezměte hektar půdy a zkuste z něj celý rok živit jednoho člověka. Podle amerického průzkumu na tom bude nejlíp ten, kdo odmítá maso, ale dá si mléčné výrobky...  celý článek

Šampaňské a ústřice
Maurerův Grand Restaurant Festival je v barokním stylu. Inspirujte se

Velkolepě a lehce tajemně začal už osmý festival dobrého jídla a pití o víkendové půlnoci v pražském Prolog Baru. Chuťové pohárky dam ve škraboškách a pánů s...  celý článek

Standardní balení, které by mělo vydržet zacházení na poště.
Lahev s vínem se vejde do schránky. Už nemusíte čekat na pošťáka

Parta nadšenců si oblíbila zásilkový prodej kvalitních vín přímo do domu. Jenže to musí být někdo doma, když chodí pošťák. Proto vymysleli lahve tak ploché,...  celý článek

Ani ne dvouletý stafbulík Shadow kočičí exkrementy miluje, sbírá je po zahradě....
Když chodí váš pes hodovat do kočičího záchodu, měli byste to řešit

V nejedné domácnosti se sejde pes s kočkou a na venkově stačí, když vám chodí na zahradu kočka od sousedů a záliba psů v požírání kočičích hovínek může mít...  celý článek

Zvířátka z Oregonské zoo si užívají sníh
VIDEO: Jako malé děti. Slon, medvěd a tuleň jsou ze sněhu nadšení

Kvůli přívalu sněhu musela zoo v americkém Portlandu ve státě Oregon své brány návštěvníkům uzavřít. Zaměstnanci se vydali zkontrolovat zvířata na lyžích, aby...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.