Testujeme kurzy vaření: zapálená Požárová naučí domácí knedlíky

Tentokrát jsme pro vás otestovali netradiční kurz vaření. Dýchánek, jak mu říká známá autorka kuchařek Což takhle dát si... Lenka Požárová, ho totiž pořádá u sebe doma. A tak jsme mohli vidět nejen hrnce, v nichž vznikají její netradiční recepty, ale i obsah lednice.

Lenka Požárová v akci ve své kuchyni | foto: Jana Černá

Lenka Požárová pořádá své kuchařské dýchánky nepravidelně a pokaždé na jiné téma. Tentokrát to byly knedlíčky, nočky, koule a kuličky.

Když jsem dorazila na Zbraslav, u domu už  netrpělivě postávala další kurzistka. Překvapilo mě, že se s Lenkou znaly, vesele si povídaly a já jen tajně doufala, že po celou dobu kurzu nebudou řešit rodinné trable a společné známé, abych si nepřipadala jako páté kolo u vozu.

Ve chvíli, kdy se ale debata zvrhla k oblíbeným gurmetským obchůdkům, tyrolským špekům, novým druhům sušenek a nejpoctivějším řezníkům, pochopila jsem, co je na kurzu to nejlepší. Příjemný pokec o jídle s lidmi, kteří ho mají rádi jako vy.

K debatě se připojila i třetí, poslední účastnice dýchánku a po popíjení čerstvě vymačkané mrkvové šťávy a vzájemném seznámení jsme se přesunuly do kuchyně. Přiznávám, čekala jsem ji větší. Takto vypadá kuchyň v každém jiném dvoupokojovém bytě.

Začaly jsme hrnkovými knedlíky se sušenými meruňkami a tymiánem. Právě netradiční spojení chutí je to, co charakterizuje Lenku Požárovou a její kuchařky. Doma bych si na její neotřelé kombinace netroufla, ale když je ochutnáte, zjistíte, že to vlastně funguje.

Trochu nepříjemná sonda do autorčina soukromí

U pracovní linky jsme se postupně střídaly. Zatímco jedna krájela housky, další vymazávala máslem hrnečky. Pokyny udělovala Lenka (potykaly jsme si, aby to šlo snáz), případně jsme se samy chopily pracovního náčiní. A to může být jedna z věcí, která může mnohým dělat problém. Pokud chcete jakýkoliv hrneček, mističku nebo vidličku, tak vlastně saháte do soukromí cizího člověka. Je to jako když přijdete poprvé na návštěvu k sousedům a chcete si osladit čaj. Taky si nezačnete otvírat skříňky a hledat, kde mají ukrytou cukřenku, i když dostanete pokyn, abyste se chovali jako doma.

Meruňkové knedlíky s tymiánem

Meruňkové knedlíky s tymiánem se uvaří v páře.

Osobně bych nedokázala vést podobný kurz ve své kuchyni. Je to ale otázka názoru.

Navíc mě překvapilo, že při příchodu byl v bytě i manžel autorky. Váhala jsem – představovat se mu, nebo ne? Bude tu s námi celou dobu, nebo odejde? Po pár minutách se ale zvednul a odešel. Kam jinam, než na degustaci vín. Gurmetská rodina se nezapře.

Autorka se podělí o osobní zkušenost

Energií nabitá Lenka zkoušela kurzy pořádat i v profi kuchyních, ale neosvědčilo se jí to. "Tady můžu ukázat všechny své nejnovější vychytávky a zajímavé ingredience." A tak jsme viděly, jaké si pořídila zajímavé strouhátko, netradiční mísy koupené na jedné z kulinářských výprav, ochutnaly jsme z její hroudy parmazánu nebo si "osahaly" její nový robot. Zaujatě nám líčila, jaké kořenky chce nebo jaký má problém s presovačem.

Tyrolské špekové knedlíky se špenátem

Tyrolské špekové knedlíky se špenátem se zasypou parmazánem a polijí máslem.

A při všem tom vyprávění, ochutnávání a zkoušení jsme samozřejmě vařily. Na programu byly ještě tyrolské špenátové koule (můj favorit), dýňovo-bramborové gnocchi s křupavou šalvějí, ricottovo-rajčatové knedlíčky v pikantním paprikovém krému. A jako sladká tečka na závěr polentovo-pomerančové kuličky s marcipánem obalené v oříšcích. Je prima, že právě malý počet účastníků vám umožní se na všechno zeptat. Autorka vypráví, jak recept vznikl, svěří se s neúspěchy při jeho zkoušení a prodiskutuje s vámi možné obměny.

Porcování dýňovo-bramborových noků

Riccotové knedlíčky v paprikovém krému

Malá skupinka má ale jednu nevýhodu – pokud na dýchánek přijdou lidé, s nimiž si nesednete, nemáte možnost utéct k další trojici, která vaří u sousedního sporáku, jak to bývá u jiných kurzů vaření.

Při lekcích jsem zvyklá mít skleničku vína, ta mi trochu chyběla. Zapálená kuchařka, jak si Lenka Požárová říká, avizovala, že nám při kurzu namíchá koktejly, pod čímž jsem si představila něco trochu jiného než vymačkanou šťávu z mrkve a jablek.

Recepty jsou jednoduché, takže to rozhodně nebylo tak, že bychom celé téměř čtyři hodiny kmitaly u pracovní desky.

Pokud jste konzervativní a máte rádi klasická jídla a tradiční chutě, nebude to pro vás.

Jestliže rádi testujete novinky, jste otevření a rychle si zvykáte v cizím prostředí, diskutujete o dobrém (i špatném) jídle a nebojíte se, kurz za necelé tři tisíce určitě vyzkoušejte.

Pro a proti

Nevýhody

  • pohybujete se v soukromí cizího člověka
  • delší vzdálenost z centra Prahy
  • pokud vám nesedí účastníci kurzu, nemůžete se přesunout do jiné skupinky

Výhody

  • poznáte známou autorku kuchařek osobně
  • vzhledem k malým skupinkám dobrá cena
  • příjemná e-mailová komunikace při zařizování kurzu, dostanete podrobné pokyny, jak se k autorce dostat
  • hned od začátku víte, co budete vařit
  • jídlo si odnesete s sebou (ale chtělo by to malé mističky, třeba kvůli omáčkám)
  • jednoduché recepty
Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...