Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Tip na nejsladší kraslice z perníku upečené ve formičkách z naběraček

  1:00aktualizováno  1:00
Třiasedmdesátiletá Marie Švirgová z Lanžhotu napeče poloviny skořápek z perníku, dovnitř schová překvapení, slepí je a namaluje cukrovou polevou. Za 35 let už dobře ví, že u dětí mají tyto kraslice obrovský úspěch.

Perníkové kraslice s překvapením Marie Švirgová peče a zdobí už přes třicet let . | foto: ČTK

S nápadem na perníkové kraslice přišel kdysi její manžel. Potřeboval kus železa, tak ho šel hledat na skládku šrotu podniku Maryša v Rohatci u Hodonína. A mezi ostatním odpadem tam našel dvě formičky ve tvaru vajíček.

Formičky z tvarovaných naběraček

Bylo to před pětatřiceti lety, kdy nalezené formičky dal manželce s tím, že by je mohla použít při pečení perníku. Hned myslel na perníkové kraslice. Jenže se ukázalo, že formiček je málo. Proto jí další vyrobil z naběraček, které ovšem musel patřičně vytvarovat.

Perníková vajíčka s překvapením maluje Marie Švirgová tradiční cukrovou polevou. Perníková vajíčka s překvapením připravuje pro děti každé Velikonoce Marie Švirgová z Lanžhotu na Břeclavsku.

Nyní mají u Švirgů 16 velikostí vajíčkových formiček a každý rok z nich vyrábějí asi 25 kraslic. Perníkové těsto vytvarují do naběračkových formiček, poloviny vejce se přitom pečou každá zvlášť. Při slepování se mezi obě půlky schová malá hračka nebo sladké překvapení. A nakonec paní Švirgová ozdobí kraslici bílkovou polevou. Většinou jde o kresbičky labutí, zajíčků či kuřátek, častým motivem jsou i kytičky.

Perníková vajíčka s překvapením maluje Marie Švirgová tradiční cukrovou polevou. Perníková vajíčka s překvapením maluje Marie Švirgová tradiční cukrovou polevou.
Autor:




Nejčtenější

Koupání slonů probíhá v zákulisí.
Respekt tváří v tvář sloním obrům i hubička od Mamuta. V zákulisí zoo

Mazlení. Tulení. Krmení. Hlazení. Roztomilá mláďátka a oddaná zvířátka. To vše v krásném prostředí uprostřed zeleně, vody, květin a exotické zvěře. Prostě...  celý článek

Mláďata nandu pampových v plzeňské zoologické zahradě.
V plzeňské zoo se vylíhli nandu pampoví, vajíčka vyseděl samec

Plzeňská zoologická zahrada může po třech letech slavit úspěšný odchov pštrosů nandu pampových. Na konci června se z vajíček vyklubala dvě mláďata.   celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Džungle v Holešovicích Prazelenina od letošního jara funguje přímo u Vltavy v...
Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a...  celý článek

Domek pro včely samotářky z bezových větviček
Postavte domeček pro včely samotářky. Na zahradě se postarají o škůdce

Přilákejte na svou zahradu co nejvíce drobných živočichů. Když jim nabídnete adekvátní ubytování, odvděčí se vám. Díky nim ubude škůdců a zvýší se úroda.   celý článek

Další z rubriky

Citronový sirup má při použití hnědého třtinového cukru krásně medovou barvu....
Domácí ovocná šťáva jako cukrová bomba i domácí limonády bez cukru

Studená čistá voda se dá pít po celý rok, jenže v létě máme přece jen větší spotřebu tekutin. A chuť také na něco jiného. Na řadu pak přijdou jak sladké...  celý článek

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska.
Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.