Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nový britský hit: papiňák do mikrovlnky uvaří dvacetkrát rychleji

aktualizováno 
V Británii se začal prodávat hrnec, který spojuje rychlost vaření v tlakovém hrnci s úsporou času při použití mikrovln. Brambory uvaří za pět minut, mražený hrášek za dvě.

Plastový papiňák je ideální na jídla z jednoho hrnce. | foto: Lakeland.co.uk

„Vynález“ se objevil v obchodě Lakeland, který zásobuje zákazníky netradičními novinkami z oblasti kuchyňského vybavení. „Tento hrnec si získal oblibu v Japonsku, proto jsme ho přivezli do Británie,“ tvrdí mluvčí obchodu. Podle něj je vyzkoušené, že to, co se v běžném tlakovém hrnci vařilo 50 minut, při kombinaci mikrovln a tlaku je hotové za pět.

Papinův hrnec

Papinův hrnec neboli tlakový hrnec je silnostěnný hrnec sloužící k vaření za vyššího tlaku, než je běžný atmosférický tlak. Vyšším tlakem se dosáhne vyšší teploty vaření (120 °C až 130 °C, teplota varu vody za normálního tlaku je asi 100 °C), a tím i rychlejšího uvaření pokrmu.  Jmenuje se po svém vynálezci, francouzském matematikovi a fyzikovi Denisu Papinovi, jenž jej poprvé sestrojil roku 1679.

Zdroj: Wikipedia

„To může přinést převrat do rodinného vaření. Za dvacet minut může být celý oběd na stole,“ tvrdí obchodník. Namátkou vyjmenovává některé položky z kuchařky dodávané s hrncem. Mražený hrách 2–3 minuty, květákové růžičky 3–4, nové brambory 5–6 minut.

Cílem je umožnit, aby se začalo normálně vařit i v domácnostech, kde je na to minimum času. Tato metoda by přípravu měla urychlit tak, že se časově prakticky rovná ohřívání polotovarů.

Namísto běžného kovového materiálu tlakového hrnce je tento vyrobený z tvrzeného plastu. V současné době se prodává za 35 liber (asi 1 300 Kč). Při vaření v mikrovlnné troubě se využívá spíše nižšího výkonu 700 W.

Autor:


Témata: Úspory, Vaření


Nejčtenější

Fenku Aňu přivedl do útulku původní majitel. Bulhar, který se vracel do vlasti...
Děti natočily video fence křížence pitbula z útulku, aby jí našly domov

Mladou černou fenečku přivedl před časem do kralupského útulku Bulhar, který ji používal na hlídání podnikového areálu. S tím, že je Aňa naprosto skvělá,...  celý článek

Živý plot z cypřišovců Leylandových je krásně sytě zelený. Ale je náročný na...
Bez častého střihu vám živý plot z „lejlanďáků“ přeroste přes hlavu

Téma sousedských vztahů a živých plotů by vydalo na román, přerostlé větve často zasahují na vedlejší pozemek, prorůstají kořeny a podobně. Zvlášť když jde o...  celý článek

Interiér bistra, které omylem získalo na okamžik michelinskou hvězdu.
Michelinský průvodce dal hvězdu omylem a z bistra udělal celebritu

Je to událost, jaká se může stát jen jednou za deset let, řekl by doktor Chocholoušek a my ostatní, že se to může stát jen u nás. Ve Francii se však osudné...  celý článek

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

opylovací robot
Polím chybí včely k opylování. Vědci místo nich chtějí nasadit drony

Japonští vědci začali zkoušet miniaturní drony, které by mohly pomoci včelstvům opylovat louky a pole. Stroje by mohly brázdit pole a přenášet pyl z rostliny...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.