Plastový papiňák je ideální na jídla z jednoho hrnce.

Plastový papiňák je ideální na jídla z jednoho hrnce. | foto: Lakeland.co.uk

Nový britský hit: papiňák do mikrovlnky uvaří dvacetkrát rychleji

  • 162
V Británii se začal prodávat hrnec, který spojuje rychlost vaření v tlakovém hrnci s úsporou času při použití mikrovln. Brambory uvaří za pět minut, mražený hrášek za dvě.

„Vynález“ se objevil v obchodě Lakeland, který zásobuje zákazníky netradičními novinkami z oblasti kuchyňského vybavení. „Tento hrnec si získal oblibu v Japonsku, proto jsme ho přivezli do Británie,“ tvrdí mluvčí obchodu. Podle něj je vyzkoušené, že to, co se v běžném tlakovém hrnci vařilo 50 minut, při kombinaci mikrovln a tlaku je hotové za pět.

Papinův hrnec

Papinův hrnec neboli tlakový hrnec je silnostěnný hrnec sloužící k vaření za vyššího tlaku, než je běžný atmosférický tlak. Vyšším tlakem se dosáhne vyšší teploty vaření (120 °C až 130 °C, teplota varu vody za normálního tlaku je asi 100 °C), a tím i rychlejšího uvaření pokrmu.  Jmenuje se po svém vynálezci, francouzském matematikovi a fyzikovi Denisu Papinovi, jenž jej poprvé sestrojil roku 1679.

Zdroj: Wikipedia

„To může přinést převrat do rodinného vaření. Za dvacet minut může být celý oběd na stole,“ tvrdí obchodník. Namátkou vyjmenovává některé položky z kuchařky dodávané s hrncem. Mražený hrách 2–3 minuty, květákové růžičky 3–4, nové brambory 5–6 minut.

Cílem je umožnit, aby se začalo normálně vařit i v domácnostech, kde je na to minimum času. Tato metoda by přípravu měla urychlit tak, že se časově prakticky rovná ohřívání polotovarů.

Namísto běžného kovového materiálu tlakového hrnce je tento vyrobený z tvrzeného plastu. V současné době se prodává za 35 liber (asi 1 300 Kč). Při vaření v mikrovlnné troubě se využívá spíše nižšího výkonu 700 W.