Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


To, co tady předvádíte, je naprostý zoufalství, řekl Pohlreich v Plzni

  3:00aktualizováno  3:00
Ponurý sklepní interiér s obskurními halloweenskými rekvizitami plzeňského podniku Simsalabim, kde Zdeňku Pohlreichovi na uvítanou nabídli mraženého klokana, prý pár let šlapal. Jenže se zřejmě okoukal a hosté odešli za dobrým jídlem jinam.

Devětadvacetiletý majitel Tomáš se svojí partnerkou, oba vyučení číšníci, však na svém ujetém konceptu s blikajícími čarodějnicemi, lebkami a tristními názvy pokrmů tvrdošíjně lpí, ačkoliv je zcela reálně mohou připravit o živobytí.

Hospodu nemohou táhnout strašidla ani herna s automaty

Na krku mají půjčky a dvouletého syna, přesto nic nedají ani na rady Tomášovy maminky, zkušené hospodské, která má s provozem restaurací čtyřicetileté zkušenosti. Raději si pozvou Zdeňka Pohlreicha, aby jim pomohl. Ale jak můžete vidět ve čtvrtek večer na Primě, celkem se přepočítali.

Šéfova plzeňská fotogalerie

V této poslední hospodě, kam přijede pomoci v rámci pořadu Ano, šéfe!, má Pohlreich chuť otočit se hned na podpatku. Nejprve má strach, že ho tam promění na křečka, pak zjistí, že stejný provozovatel se snaží ušlý zisk dohnat výdělkem z herny s automaty hned nad restaurací. To je pro něj naprosto nepřijatelné.

"Přestaňte tady hrát divadlo a zrušte ten infantilní Bubákov, jinak už mě tady zítra neuvidíte," dostane majitel od šéfa šibeniční termín na přemalování fialových stěn na světlý odstín a vyházení neuvěřitelného množství dekorací, které s partnerkou shromažďovali čtyři roky. Nakonec se ale do proměny interiéru pustí a změna je to neuvěřitelně pozitivní.

Hospoda musí být o kuchyni, to je základ

Dýchat už se v Tomášově podniku dá, ale ukáže se, že problém je v absolutní neznalosti základních principů, podle kterých musí každá hospoda šlapat. Když slyší Tomášovy diskuse s oběma kuchaři, co a jak vařit, tečou mu nervy.

"Funguje to úplně jednoduše," vysvětluje šéf, že nejdřív se musí rozhodnout, co bude "vývěsním štítem" podniku, jaká kuchyně. A od toho pak odvinout název restaurace i zařízení jejího interiéru. Padá do mdlob, když mu další den majitel vítězoslavně oznámí, že vymyslel nový název: Kontraverze. Když ta neuspěje u šéfa ani u maminky, naservíruje mu Tomáš pod nos Nostalgii a kuchyni dvacátých let. "Proč proboha?" jenom úpí Pohlreich.

Pohlreich dává ochutnat mamince majitele restaurace Simsalabim, jak by se mohlo
Pohlreich dává ochutnat mamince majitele a stávajícím kuchařům restaurace

Pohlreich dává ochutnat mamince majitele a stávajícím kuchařům, jak má chutnat dobrá kuchyně.

Nakonec dostane zelenou Rozmarýn, restaurace se díky nádherným klenbám a členitému prostoru promění ve vkusný a velice příjemný prostor a herna v kavárnu. Kuchaři dostanou od šéfa praktické školení, jsou ovšem natolik otrlí, že v rozhodující den nedorazí do práce; téměř do rána totiž v nedalekém baru "čekali na taxíka". Není divu, že i Tomáš konečně pochopí, že jsou oba zralí na výměnu.

Šéf usoudí, že mladý majitel by si měl nechat radit především od vlastní maminky, která branži rozumí a jeho "podnikání" kryje záda částkou se šesti nulami. Proto nechá rozhodnutí, zda si Rozmarýn zaslouží samolepku, čistě na ní.       





Nejčtenější

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...
Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská sezona je v rozpuku, takže tradiční...  celý článek

Další z rubriky

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Bettina Dorfnannová ve svém království
Sběratelka má 15 000 panenek Barbie. Sbírka má hodnotu šest milionů

Osmapadesátiletá sběratelka Bettina Dorfmannová z Düsseldorfu v Německu dostala svou první panenku v roce 1966, tedy před 51 lety. Od té doby stačila svojí...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.