Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Mezi nejlepšími restauracemi už nedominuje jen Praha, Morava dotahuje

aktualizováno 
V prestižní soutěži Top restaurace se na první příčce umístila pražská Le terroir. Vysoko se letos dostaly i moravské restaurace.

Jan Punčochář je hlavním tahounem oceněné restaurace. | foto: Le Terroir

Prémiové italské minerální vody S.Pellegrino a Acqua Panna jsou patronem vyhlášené mezinárodní ročenky The World 50 Restaurants. V České republice pak přední kritici vybírají nejlepší restaurace do ročenky S.Pellegrino & Acqua Panna Top restaurace. A ta právě vyhlásila výsledky pro rok 2014.

Nejlepší podniky se po roce utkaly o umístění v šesti kategoriích: fine dininig, evropská kuchyně, světová kuchyně, česká kuchyně, bary a pivnice. O umístění rozhodovala pětičlenná porota složená z milovníků výtečného jídla a pití, jejíž členové byli opakovaně hosty soutěžících podniků.

Fotogalerie

Celkové prvenství si odnesla restaurace Le terroir šéfkuchaře Jana Punčocháře, která obsadila první místo i v kategorii fine dining. „Je to báječná zpráva, ocenění naší každodenní práce,“ radoval se Punčochář, ač by si pro „medaile“ už mohl vyrobit speciální vitrínu.

Obecně se mluví o tom, že restaurace končí, ale Punčochář upřesňuje, že situace není tak horká. „Je to tak, ale bude to asi tak do roka a do dne. A pak se najde někdo, kdo využije těch prostor a bude se pod svou značkou snažit udržet kvalitní restauraci tam, kde byli lidé zvyklí se dobře najíst,“ předvídá do budoucna.

Jako druhá se umístila restaurace Zdeněk‘s Oyster bar, z třetího místa se raduje beskydská restaurace Miura šéfkuchaře Michala Götha.

Kategorii evropská kuchyně ovládlo tentokrát Brno. Nejlepší restaurací zvolili recenzenti brněnský podnik Borgo Agnese, druhá skončila pražská Pasta Fresca a bronz získal další brněnský zástupce Pavillon Restaurant.

V kategorii světová kuchyně se na první místo vyšvihl loňský držitel bronzu, pražský podnik SaSaZu. Druhou příčku obsadilo Ambiente Brasileiro a třetí skončilo brněnské Koishi.

České kuchyni kraluje restaurace Na Pekárně, která loni skončila druhá. Stříbro patří loňskému vítězi Hotelu Diana a třetí místo si odnáší Zdeněk Pohlreich a jeho Café Imperial.

Autor:


Témata: Vaření


Hlavní zprávy

Chybí vám kamarádka?
Chybí vám kamarádka?

Nové kamarádky v okolí najdete na eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.