Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Mezi nejlepšími restauracemi už nedominuje jen Praha, Morava dotahuje

aktualizováno 
V prestižní soutěži Top restaurace se na první příčce umístila pražská Le terroir. Vysoko se letos dostaly i moravské restaurace.

Jan Punčochář je hlavním tahounem oceněné restaurace. | foto: Le Terroir

Prémiové italské minerální vody S.Pellegrino a Acqua Panna jsou patronem vyhlášené mezinárodní ročenky The World 50 Restaurants. V České republice pak přední kritici vybírají nejlepší restaurace do ročenky S.Pellegrino & Acqua Panna Top restaurace. A ta právě vyhlásila výsledky pro rok 2014.

Nejlepší podniky se po roce utkaly o umístění v šesti kategoriích: fine dininig, evropská kuchyně, světová kuchyně, česká kuchyně, bary a pivnice. O umístění rozhodovala pětičlenná porota složená z milovníků výtečného jídla a pití, jejíž členové byli opakovaně hosty soutěžících podniků.

Fotogalerie

Celkové prvenství si odnesla restaurace Le terroir šéfkuchaře Jana Punčocháře, která obsadila první místo i v kategorii fine dining. „Je to báječná zpráva, ocenění naší každodenní práce,“ radoval se Punčochář, ač by si pro „medaile“ už mohl vyrobit speciální vitrínu.

Obecně se mluví o tom, že restaurace končí, ale Punčochář upřesňuje, že situace není tak horká. „Je to tak, ale bude to asi tak do roka a do dne. A pak se najde někdo, kdo využije těch prostor a bude se pod svou značkou snažit udržet kvalitní restauraci tam, kde byli lidé zvyklí se dobře najíst,“ předvídá do budoucna.

Jako druhá se umístila restaurace Zdeněk‘s Oyster bar, z třetího místa se raduje beskydská restaurace Miura šéfkuchaře Michala Götha.

Kategorii evropská kuchyně ovládlo tentokrát Brno. Nejlepší restaurací zvolili recenzenti brněnský podnik Borgo Agnese, druhá skončila pražská Pasta Fresca a bronz získal další brněnský zástupce Pavillon Restaurant.

V kategorii světová kuchyně se na první místo vyšvihl loňský držitel bronzu, pražský podnik SaSaZu. Druhou příčku obsadilo Ambiente Brasileiro a třetí skončilo brněnské Koishi.

České kuchyni kraluje restaurace Na Pekárně, která loni skončila druhá. Stříbro patří loňskému vítězi Hotelu Diana a třetí místo si odnáší Zdeněk Pohlreich a jeho Café Imperial.

Autor:




Nejčtenější

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Další z rubriky

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.