Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Mezi nejlepšími restauracemi už nedominuje jen Praha, Morava dotahuje

aktualizováno 
V prestižní soutěži Top restaurace se na první příčce umístila pražská Le terroir. Vysoko se letos dostaly i moravské restaurace.

Jan Punčochář je hlavním tahounem oceněné restaurace. | foto: Le Terroir

Prémiové italské minerální vody S.Pellegrino a Acqua Panna jsou patronem vyhlášené mezinárodní ročenky The World 50 Restaurants. V České republice pak přední kritici vybírají nejlepší restaurace do ročenky S.Pellegrino & Acqua Panna Top restaurace. A ta právě vyhlásila výsledky pro rok 2014.

Nejlepší podniky se po roce utkaly o umístění v šesti kategoriích: fine dininig, evropská kuchyně, světová kuchyně, česká kuchyně, bary a pivnice. O umístění rozhodovala pětičlenná porota složená z milovníků výtečného jídla a pití, jejíž členové byli opakovaně hosty soutěžících podniků.

Fotogalerie

Celkové prvenství si odnesla restaurace Le terroir šéfkuchaře Jana Punčocháře, která obsadila první místo i v kategorii fine dining. „Je to báječná zpráva, ocenění naší každodenní práce,“ radoval se Punčochář, ač by si pro „medaile“ už mohl vyrobit speciální vitrínu.

Obecně se mluví o tom, že restaurace končí, ale Punčochář upřesňuje, že situace není tak horká. „Je to tak, ale bude to asi tak do roka a do dne. A pak se najde někdo, kdo využije těch prostor a bude se pod svou značkou snažit udržet kvalitní restauraci tam, kde byli lidé zvyklí se dobře najíst,“ předvídá do budoucna.

Jako druhá se umístila restaurace Zdeněk‘s Oyster bar, z třetího místa se raduje beskydská restaurace Miura šéfkuchaře Michala Götha.

Kategorii evropská kuchyně ovládlo tentokrát Brno. Nejlepší restaurací zvolili recenzenti brněnský podnik Borgo Agnese, druhá skončila pražská Pasta Fresca a bronz získal další brněnský zástupce Pavillon Restaurant.

V kategorii světová kuchyně se na první místo vyšvihl loňský držitel bronzu, pražský podnik SaSaZu. Druhou příčku obsadilo Ambiente Brasileiro a třetí skončilo brněnské Koishi.

České kuchyni kraluje restaurace Na Pekárně, která loni skončila druhá. Stříbro patří loňskému vítězi Hotelu Diana a třetí místo si odnáší Zdeněk Pohlreich a jeho Café Imperial.

Autor:




Nejčtenější

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...
Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská sezona je v rozpuku, takže tradiční...  celý článek

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Místo trávníku směs plevelů
PORADNA: Sousedi nesekají zahradu, máme trávu plnou pampelišek

Sousedi mají vedle nás pozemek, na kterém chtějí v budoucnu stavět. Ale nechávají ho ladem a k nám se dostávají bodláky i pampelišky. Co s tím? ptá se zoufalá...  celý článek

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Další z rubriky

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Bettina Dorfnannová ve svém království
Sběratelka má 15 000 panenek Barbie. Sbírka má hodnotu šest milionů

Osmapadesátiletá sběratelka Bettina Dorfmannová z Düsseldorfu v Německu dostala svou první panenku v roce 1966, tedy před 51 lety. Od té doby stačila svojí...  celý článek

V sobotu se konal za obrovského zájmu festival Náplavka Street Food na...
Inspirace z ulice: 10 jídel, která na dovolené rozhodně ochutnejte

Takzvaný streetfood se pomalu usazuje už i u nás, ale pouliční gastronomie je tady teprve v začátcích. Podívejte se s námi na deset v zahraničí typických...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.