Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pět důležitých otázek a odpovědí o topení v krbu nebo krbových kamnech

aktualizováno 
Jak je to s terciálním spalováním dřeva v krbu? Je lepší topit velkými poleny, anebo spíše o menším průměru? A kdy je lepší štípat dříví, hned po pokácení stromu, či až po vyschnutí? Podobné otázky trápí každého, kdo se stal čerstvým majitelem krbu nebo krbových kamen.

Nepřehánějte to v krbu s průměrem polen. | foto: Profimedia.cz

V poslední době se nám redakci sešlo několik dotazů týkajících se topení dřevem v krbové vložce nebo krbových kamnech. Pokusíme se společně s odborníky na ně odpovědět.

1.Špiní se nám dvířka u kamen

"Letos prvně máme doma krbová kamna, ale pořád se nám špiní prosklená dvířka, takže nemáme z ohně takový požitek, v jaký jsme doufali," napsal redakci HOBBY.cz čtenář.

Podle odborníků bývá nejčastější příčinou nedostatečně vyschlé dřevo. Správně by nemělo mít větší vlhkost než 18–20 %. Problém může vznikat i u podezřele levných krbových vložek, které nemají dobře vyřešený systém "omývání" skla dvířek proudem vzduchu. Dalším faktorem přispívajícím ke špinění skla je i nízká teplota spalování a snaha dusit přívod vzduchu, aby dřevo vydrželo déle hořet.

2.Čím větší polena, tím lépe?

Podle některých názorů je výhodnější topit velkými poleny. Podle kamnáře Miloše Pekaře je to však nesmysl. "K hoření je třeba kyslík. Čím větší povrchovou plochu má dřevo přikládací dávky, tím lépe a kvalitněji dokážou shořet všechny spalitelné látky a vznikne méně popeloviny a škodlivých emisí. Proto topte vždy rozštípanými polínky, jejichž průměr je cca 7-8 cm nebo obvod okolo 24 cm. Nikdy ne celými špalky," vysvětluje.

3.Je jedno, zda suším kulatinu, anebo je lepší předem dřevo naštípat?

Jsou lidi, kteří raději suší kulatinu a řežou a štípou ji až před topnou sezonou. Podle Pekaře je daleko výhodnější dřevo zpracovat na polínka hned po vytěžení a pak teprve sušit. Jednak se tím vyhneme hnilobě, kterou mohou v ne zcela optimálních celé pořezané kmeny podléhat, jednak jednotlivá polínka umožňují daleko lepší proudění vzduchu a tím i rychlejší prosychání. I tak se musí orientačně počítat se dvěma lety sušení.

4.Jak je to s terciálním spalováním?

Někdy se směšuje termín sekundární spalování s dvoustupňovým spalováním či CB systémem (clean burning system), do toho vstupuje termín terciální spalování.

"Je bohužel pravda, že v podstatě neexistuje jednotný název pro tento efektivnější systém spalování. Výrobci, kteří tento systém používají, jej nazývají několika termíny. Všechny názvy však označují stejný efektivní systém spalování, který je založen na zplyňování dřeva. K tomuto jevu dochází díky speciální konstrukci kamen, tedy její krbové vložky, kdy se předehřívaný vzduch vede kanálky v zadní nebo horní části spalovací komory do topeniště a umožňuje spalovat dřevoplyn, který vzniká při spalování dřeva. Celý tento systém napomáhá kvalitnějšímu spalování zplodin, snižuje obsah škodlivin ve spalinách a zvyšuje účinnost kamen. Ta pak přesahuje 80 procent," vysvětluje specialista Jiří Janoušek ze společnosti Mountfield.

Jako dvojstupňové spalování se někdy chybně označuje systém s dvěma přívody vzduchu (druhý je v horní části dvířek). Přívod předehřátého vzduchu do horní části kamen a zplyňování však chybí. Tato kamna pak mají menší účinnost.

5.Na materiálu kamen záleží

Obecně lze materiál vložky nebo kamen rozdělit na tři skupiny: z válcovaného plechu, z kamnářské oceli a z litiny. Na první pohled mohou kamna vypadat podobně, ale válcovaný plech má minimální výdrž, nesnáší dlouhodobě vysoké teploty, začne se brzy kroutit.

U kamen z kamnářské oceli lze předpokládat vyšší životnost, uvádí se i deset let, nicméně s akumulací nelze počítat. Opravdu dlouhou životnost dosáhnete jedině při použití litiny. Bohužel taková kamna patří do vyšší cenové kategorie, navíc nemusí každému vyhovovat designem.

Autor:




Nejčtenější

Mrazicí médium ze sady Handy
Oprava radiátoru za plného provozu. Nejlepší je zmrazit trubky

Opravy a výměna radiátorů se většinou dělají mimo sezonu, ale jsou situace, kdy je potřeba zasáhnout i během zimy. V rodinném domku to nemusí být problém, ale...  celý článek

Takto se vyřízne nejlepší kus na steak.
VIDEO: Než začnete odšupovat rybu, strčte ji do pytle

Když se to umí, vypadá to strašně jednoduše. Podívejte, jak snadno si šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář poradí s čerstvým lososem. A přidá tip, jak...  celý článek

Ví, jak chutná, když se pustí termití voják do křížku s vaším palcem. Umí...
Hmyzí příběhy zblízka: kobylka pijící z louže nebo kopulující mouchy

Fotograf Jiří Anderle ví, jaké to je, když se pustí termití voják do křížku s vaším palcem. Umí ocenit i dříče čmeláka z Pošumaví s nákladem pylu či berušku...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.