Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pohlreich předvede minimalismus v praxi. Tortilla Margherita na grilu

aktualizováno 
Pizza Margherita je ta nejednodušší ze všech druhů pizz. A když pizzatěsto nahradíte tortillovou plackou, vznikne vám pochoutka, kterou na grilu pohostíte celou společnost a prakticky bez přípravy.

Tradiční recept vznikl na počest manželky italského krále Markéty Savojské, italsky Margherity, v roce 1889. Barevnost pizzy souhlasí s trikolorou - rajčata za červenou, mozzarella za bílou a bazalka za zelenou. Nic víc se už do ní nedává.

Zdeněk Pohlreich přesto upozorňuje na stálé chyby, které se v českém provedení provádějí. „Češi mají pocit, že když si koupí drcená rajčata, musí si je ještě dosladit. Zřejmě je to zažité podle toho, že česká rajská omáčka je poměrně sladká,“ vysvětluje si.

Fotogalerie

Radí se zachovat podle zásady, že méně je více. Jen rajčata posolit a opepřit, přidejte trošku oiregana, klidně i sušeného. A stejně tak to nepřehánět s vrstvou rajčat. „Obecně se tady přidává víc než v Itálii. Je to vidět i na těstovinách. Dostanete na nich vždycky kopec omáčky,“ říká. To by se v Itálii nestalo.

Jak tedy na tortillu Margheritu? Použijte obyčejnou kupovanou placku. Ta má výhodu, že ji můžete mít ve spíži vždycky schovanou pro případ nečekané návštěvy. Stejně tak i drcená rajčata v plechovce.

Rajčata osolte a opepřete, placku lehce potřete olivovým olejem a naneste vrstvu rajčat. Natrhejte kousky mozzarelly a dejte péct do přiklopeného grilu na kámen. Nakonec v těchto „polních“ podmínkách možná budete mít lepší podmínky než v troubě, kde dosáhnete maximální teploty 230–250 °C, kdežto v rozpáleném grilu klidně dosáhnete i 500 °C, čímž se přiblížíte klasické pizzapeci. Takže pozor, pečení bude velmi krátké, v podstatě jde jenom o to, nechat lehce povolit sýr.

Bazalkou zdobte až na konec a nezapomeňte upečenou placku ještě pokapat olejem, aby se všechny chutě pěkně spojily.

Blesková placka je jenom tak na rozjezd. V nedělním Rozpal to, šéfe! na Primě si přijdou na své i masožrouti, kterým se seběhnou sliny nad plněnou panenkou. Milovníci ryb si zopakují, jak zacházet s tuňákem a nebude chybět ani sladká banánová tečka.

Autor:




Nejčtenější

Ovocné stromy je potřeba vysadit, než začne vegetační sezona. Kořeny stromků...
Poslední šance k výsadbě ovocných stromů, ale jen s vydatnou zálivkou

Jaro se plnou silou hlásí o slovo, takže máte posledních pár týdnů na výsadbu ovocných dřevin, které musí být v půdě co nejdříve před vegetačním obdobím. Jak...  celý článek

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

Nuru jako nadšený lezec s ukořistěnou větvičkou. (25.3.2017)
VIDEO: Pražské gorily si venku užívají první jarní trávy, mláďata řádí

Jakmile minulou sobotu gorily zaslechly, že se mimo obvyklý čas něco děje s hydraulikou a hýbou se dveře u východu do venkovního výběhu, hned se k němu...  celý článek

U veterináře. Ilustrační snímek
Na antibiotika nereagují už ani domácí mazlíčci. Nadužívají se jako u lidí

Problém nadužívání antibiotik se netýká jenom lidí. Stále častěji se objevuje i u psů a koček. Veterináři bijí na poplach a upozorňují na nutnost lepší...  celý článek

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

Další z rubriky

Alkoholový čistič oken snadno vyrobíte doma. Ilustrační snímek
Citron a ocet. To je domácí drogerie, která nahradí většinu chemie

Skříňky plné čisticích prostředků za nemalé peníze máme doma asi všichni. Přitom mnohdy stačí obyčejný citron či ocet a mnohé chemické pomocníky nahradíte a...  celý článek

Jaroslav Sapík a Emauele Ridi
Duel kuchařů: Ridi nesnáší nudle s mákem, Sapík při natáčení trpí

Oba jsou skvělí kuchaři a své kulinářské umění umí prodat i na televizní obrazovce. A Češi jejich jídla milují, byť jsou velmi rozdílná. Jaroslav Sapík vařil...  celý článek

Takto vypadají po obarvení v cibulových slupkách vajíčka, která byl omotaná...
Slupky žluté i červené cibule schovávejte na velikonoční barvení vajec

Velikonoc se sice letos dočkáme až v polovině dubna, nicméně pokud vás oslovuje přírodní barvení vajec v cibulových slupkách, už si je v kuchyni schraňujte. To...  celý článek

JETLINK PRO s.r.o. - Petr Palacký
Optimalizátor PPC kampaní, SEO(SEM pracovník

JETLINK PRO s.r.o. - Petr Palacký
Jihočeský kraj
nabízený plat: 20 000 - 30 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.