Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pohlreich předvede minimalismus v praxi. Tortilla Margherita na grilu

aktualizováno 
Pizza Margherita je ta nejednodušší ze všech druhů pizz. A když pizzatěsto nahradíte tortillovou plackou, vznikne vám pochoutka, kterou na grilu pohostíte celou společnost a prakticky bez přípravy.

Tradiční recept vznikl na počest manželky italského krále Markéty Savojské, italsky Margherity, v roce 1889. Barevnost pizzy souhlasí s trikolorou - rajčata za červenou, mozzarella za bílou a bazalka za zelenou. Nic víc se už do ní nedává.

Zdeněk Pohlreich přesto upozorňuje na stálé chyby, které se v českém provedení provádějí. „Češi mají pocit, že když si koupí drcená rajčata, musí si je ještě dosladit. Zřejmě je to zažité podle toho, že česká rajská omáčka je poměrně sladká,“ vysvětluje si.

Fotogalerie

Radí se zachovat podle zásady, že méně je více. Jen rajčata posolit a opepřit, přidejte trošku oiregana, klidně i sušeného. A stejně tak to nepřehánět s vrstvou rajčat. „Obecně se tady přidává víc než v Itálii. Je to vidět i na těstovinách. Dostanete na nich vždycky kopec omáčky,“ říká. To by se v Itálii nestalo.

Jak tedy na tortillu Margheritu? Použijte obyčejnou kupovanou placku. Ta má výhodu, že ji můžete mít ve spíži vždycky schovanou pro případ nečekané návštěvy. Stejně tak i drcená rajčata v plechovce.

Rajčata osolte a opepřete, placku lehce potřete olivovým olejem a naneste vrstvu rajčat. Natrhejte kousky mozzarelly a dejte péct do přiklopeného grilu na kámen. Nakonec v těchto „polních“ podmínkách možná budete mít lepší podmínky než v troubě, kde dosáhnete maximální teploty 230–250 °C, kdežto v rozpáleném grilu klidně dosáhnete i 500 °C, čímž se přiblížíte klasické pizzapeci. Takže pozor, pečení bude velmi krátké, v podstatě jde jenom o to, nechat lehce povolit sýr.

Bazalkou zdobte až na konec a nezapomeňte upečenou placku ještě pokapat olejem, aby se všechny chutě pěkně spojily.

Blesková placka je jenom tak na rozjezd. V nedělním Rozpal to, šéfe! na Primě si přijdou na své i masožrouti, kterým se seběhnou sliny nad plněnou panenkou. Milovníci ryb si zopakují, jak zacházet s tuňákem a nebude chybět ani sladká banánová tečka.

Autor:




Nejčtenější

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...
Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská sezona je v rozpuku, takže tradiční...  celý článek

Místo trávníku směs plevelů
PORADNA: Sousedi nesekají zahradu, máme trávu plnou pampelišek

Sousedi mají vedle nás pozemek, na kterém chtějí v budoucnu stavět. Ale nechávají ho ladem a k nám se dostávají bodláky i pampelišky. Co s tím? ptá se zoufalá...  celý článek

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Další z rubriky

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Žampiony portobello zapečené s mozzarelou a rajčaty
Jak na grilování hub? Pokud u vás nerostou, zkuste žampiony

Bílé, hnědé nebo portobello? Které pečárky neboli žampiony zvolit pro letní venkovní rožnění? Jak postupovat, aby byl výsledek nadpozemsky chutný? O praktické...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.