Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pohlreich předvede minimalismus v praxi. Tortilla Margherita na grilu

aktualizováno 
Pizza Margherita je ta nejednodušší ze všech druhů pizz. A když pizzatěsto nahradíte tortillovou plackou, vznikne vám pochoutka, kterou na grilu pohostíte celou společnost a prakticky bez přípravy.

Tradiční recept vznikl na počest manželky italského krále Markéty Savojské, italsky Margherity, v roce 1889. Barevnost pizzy souhlasí s trikolorou - rajčata za červenou, mozzarella za bílou a bazalka za zelenou. Nic víc se už do ní nedává.

Zdeněk Pohlreich přesto upozorňuje na stálé chyby, které se v českém provedení provádějí. „Češi mají pocit, že když si koupí drcená rajčata, musí si je ještě dosladit. Zřejmě je to zažité podle toho, že česká rajská omáčka je poměrně sladká,“ vysvětluje si.

Fotogalerie

Radí se zachovat podle zásady, že méně je více. Jen rajčata posolit a opepřit, přidejte trošku oiregana, klidně i sušeného. A stejně tak to nepřehánět s vrstvou rajčat. „Obecně se tady přidává víc než v Itálii. Je to vidět i na těstovinách. Dostanete na nich vždycky kopec omáčky,“ říká. To by se v Itálii nestalo.

Jak tedy na tortillu Margheritu? Použijte obyčejnou kupovanou placku. Ta má výhodu, že ji můžete mít ve spíži vždycky schovanou pro případ nečekané návštěvy. Stejně tak i drcená rajčata v plechovce.

Rajčata osolte a opepřete, placku lehce potřete olivovým olejem a naneste vrstvu rajčat. Natrhejte kousky mozzarelly a dejte péct do přiklopeného grilu na kámen. Nakonec v těchto „polních“ podmínkách možná budete mít lepší podmínky než v troubě, kde dosáhnete maximální teploty 230–250 °C, kdežto v rozpáleném grilu klidně dosáhnete i 500 °C, čímž se přiblížíte klasické pizzapeci. Takže pozor, pečení bude velmi krátké, v podstatě jde jenom o to, nechat lehce povolit sýr.

Bazalkou zdobte až na konec a nezapomeňte upečenou placku ještě pokapat olejem, aby se všechny chutě pěkně spojily.

Blesková placka je jenom tak na rozjezd. V nedělním Rozpal to, šéfe! na Primě si přijdou na své i masožrouti, kterým se seběhnou sliny nad plněnou panenkou. Milovníci ryb si zopakují, jak zacházet s tuňákem a nebude chybět ani sladká banánová tečka.

Autor:




Nejčtenější

Mláďata nandu pampových v plzeňské zoologické zahradě.
V plzeňské zoo se vylíhli nandu pampoví, vajíčka vyseděl samec

Plzeňská zoologická zahrada může po třech letech slavit úspěšný odchov pštrosů nandu pampových. Na konci června se z vajíček vyklubala dvě mláďata.   celý článek

Nádherný úlovek z Náchodska.
Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků...  celý článek

Koupání slonů probíhá v zákulisí.
Respekt tváří v tvář sloním obrům i hubička od Mamuta. V zákulisí zoo

Mazlení. Tulení. Krmení. Hlazení. Roztomilá mláďátka a oddaná zvířátka. To vše v krásném prostředí uprostřed zeleně, vody, květin a exotické zvěře. Prostě...  celý článek

Džungle v Holešovicích Prazelenina od letošního jara funguje přímo u Vltavy v...
Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a...  celý článek

Domek pro včely samotářky z bezových větviček
Postavte domeček pro včely samotářky. Na zahradě se postarají o škůdce

Přilákejte na svou zahradu co nejvíce drobných živočichů. Když jim nabídnete adekvátní ubytování, odvděčí se vám. Díky nim ubude škůdců a zvýší se úroda.   celý článek

Další z rubriky

Citronový sirup má při použití hnědého třtinového cukru krásně medovou barvu....
Domácí ovocná šťáva jako cukrová bomba i domácí limonády bez cukru

Studená čistá voda se dá pít po celý rok, jenže v létě máme přece jen větší spotřebu tekutin. A chuť také na něco jiného. Na řadu pak přijdou jak sladké...  celý článek

Rybenka domácí (Lepisma saccharina)
Rybenky milují vlhko a tmu. Zbavíte se jich i bez chemie

Drobný světloplachý hmyz, který možná občas zahlédnete v koupelně nebo v komoře, velkou paseku nenadělá. Pokud se ovšem nepřemnoží. Jak tomu zabránit? Pomoci...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.