Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pod rukama šampionky v carvingu se ovoce mění v květiny, draky a ptáky

  12:44aktualizováno  12:44
Osmnáctiletá Eliška Vostalová, studentka hotelové školy v Třebíči, má netradiční koníček. Z dýně, melounu nebo mýdla vykouzlí květinu nebo draka. Nedávno za disciplínu zvanou carving získala stříbrnou a bronzovou medaili na mezinárodní kuchařské olympiádě v Německu.

Eliška Vostalová a její olympijský výtvor. Pro třebíčskou školu za něj získala stříbrnou medaili. | foto: Hotelová škola Třebíč

Několikanásobná mistryně České republiky v dekorativním vyřezávání ovoce a zeleniny na olympiádě pracovala i čtrnáct hodin s přestávkami. Ale to studentce nevadí. "První dva dny bolí záda a ruce, ale pak už to jde samo," říká.

Na soutěžích vyrábí to, co jí přijde hezké. "Někdy se řízne víc nebo míň a člověk musí improvizovat. Ještě se mi nepovedlo udělat dvě stejné věci," podotkla.

Fotogalerie

"Na olympiádě jsem dělala témata jara - ptáky a kytky a bylo to hodně barevné. Za to jsem měla stříbro. Zlatou jsem dostala asi měsíc po olympiádě na sklonku loňského roku na mistrovství republiky. Šlo o soutěž ve vyřezávání dýní, já dělala 3D draka," řekla.

Poslední dobou se věnuje vyřezávání z více materiálů, včetně třeba speciálního mýdla. A tím zaujala i olympijské porotce. "Ostatní soutěžící používali jeden materiál, v České republice jsme zvyklí vyřezávat hned z několika, což zaujme na první pohled."

Carvingu se věnuje čtyři roky a zúčastnila se kolem patnácti soutěží. "Koncem roku plánujeme mistrovství v Moskvě. Oproti olympiádě to ale vyjde dráž. Bylo by skvělé, kdyby to vyšlo," podotkla. Ve škole jí fandí a spolu s Krajem Vysočina a dalšími sponzory i podporují.

V budoucnu chce mít firmu, kde uplatní svůj um. "Předtím bych chtěla získat praxi třeba v Praze," upřesňuje sympatická tmavovláska, která si po šampionátu v Ostravě dala od carvingu pauzu. Čeká ji totiž maturita. "Ráda bych pokračovala na vysoké v oboru Management a ekonomika v Praze nebo v Brně," líčí.





Nejčtenější

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Místo trávníku směs plevelů
PORADNA: Sousedi nesekají zahradu, máme trávu plnou pampelišek

Sousedi mají vedle nás pozemek, na kterém chtějí v budoucnu stavět. Ale nechávají ho ladem a k nám se dostávají bodláky i pampelišky. Co s tím? ptá se zoufalá...  celý článek

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...
Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská sezona je v rozpuku, takže tradiční...  celý článek

Další z rubriky

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Kukuřice je plná cenných živin. Využijte, že je její sezona, a grilujte o sto...
Jak grilovat kukuřičný klas, sezonní výživovou bombu. A jak ho vybírat

Grilovat jen tak v alobalu, nebo v hávu vlastních listů? Vyberte si sami. Návod z rubriky „Vaříme podle Koko“, která vychází v magazínu Víkend, nabízí celou...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.