Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pod rukama šampionky v carvingu se ovoce mění v květiny, draky a ptáky

  12:44aktualizováno  12:44
Osmnáctiletá Eliška Vostalová, studentka hotelové školy v Třebíči, má netradiční koníček. Z dýně, melounu nebo mýdla vykouzlí květinu nebo draka. Nedávno za disciplínu zvanou carving získala stříbrnou a bronzovou medaili na mezinárodní kuchařské olympiádě v Německu.

Eliška Vostalová a její olympijský výtvor. Pro třebíčskou školu za něj získala stříbrnou medaili. | foto: Hotelová škola Třebíč

Několikanásobná mistryně České republiky v dekorativním vyřezávání ovoce a zeleniny na olympiádě pracovala i čtrnáct hodin s přestávkami. Ale to studentce nevadí. "První dva dny bolí záda a ruce, ale pak už to jde samo," říká.

Na soutěžích vyrábí to, co jí přijde hezké. "Někdy se řízne víc nebo míň a člověk musí improvizovat. Ještě se mi nepovedlo udělat dvě stejné věci," podotkla.

Fotogalerie

"Na olympiádě jsem dělala témata jara - ptáky a kytky a bylo to hodně barevné. Za to jsem měla stříbro. Zlatou jsem dostala asi měsíc po olympiádě na sklonku loňského roku na mistrovství republiky. Šlo o soutěž ve vyřezávání dýní, já dělala 3D draka," řekla.

Poslední dobou se věnuje vyřezávání z více materiálů, včetně třeba speciálního mýdla. A tím zaujala i olympijské porotce. "Ostatní soutěžící používali jeden materiál, v České republice jsme zvyklí vyřezávat hned z několika, což zaujme na první pohled."

Carvingu se věnuje čtyři roky a zúčastnila se kolem patnácti soutěží. "Koncem roku plánujeme mistrovství v Moskvě. Oproti olympiádě to ale vyjde dráž. Bylo by skvělé, kdyby to vyšlo," podotkla. Ve škole jí fandí a spolu s Krajem Vysočina a dalšími sponzory i podporují.

V budoucnu chce mít firmu, kde uplatní svůj um. "Předtím bych chtěla získat praxi třeba v Praze," upřesňuje sympatická tmavovláska, která si po šampionátu v Ostravě dala od carvingu pauzu. Čeká ji totiž maturita. "Ráda bych pokračovala na vysoké v oboru Management a ekonomika v Praze nebo v Brně," líčí.





Nejčtenější

Francouzské tousty voní skořicí a jablky a dát si je můžete jako dezert či...
Tousty s jablky a se skořicí, francouzská sladká snídaně podle Pohlreicha

Dezert, který může fungovat docela dobře i jako snídaně, to je podle Pohlreicha francouzský toust, kombinující chuť jablek, medu a skořice. Jak říká známý...  celý článek

Děti si vyřezaly flétny z mrkve.
VIDEO: Děti zahrály na charitativním koncertě na nástroje ze zeleniny

Polské děti podstupující léčbu rakoviny zahrály v neděli na charitativním koncertu na jednoduché nástroje, které si samy vyrobily ze zeleniny. Navíc jim to...  celý článek

Na každý povrch dnes existují specializované přípravky, někdy si však poradíte...
Předvánoční úklid podle našich babiček. Osm tipů na čistou domácnost

Předvánoční úklid začíná strašit. Ne každý je však ochoten používat současné chemické „dryjáky“, radši by postupoval podle tradic našich prababiček. Jde to...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.