Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pod rukama šampionky v carvingu se ovoce mění v květiny, draky a ptáky

  12:44aktualizováno  12:44
Osmnáctiletá Eliška Vostalová, studentka hotelové školy v Třebíči, má netradiční koníček. Z dýně, melounu nebo mýdla vykouzlí květinu nebo draka. Nedávno za disciplínu zvanou carving získala stříbrnou a bronzovou medaili na mezinárodní kuchařské olympiádě v Německu.

Eliška Vostalová a její olympijský výtvor. Pro třebíčskou školu za něj získala stříbrnou medaili. | foto: Hotelová škola Třebíč

Několikanásobná mistryně České republiky v dekorativním vyřezávání ovoce a zeleniny na olympiádě pracovala i čtrnáct hodin s přestávkami. Ale to studentce nevadí. "První dva dny bolí záda a ruce, ale pak už to jde samo," říká.

Na soutěžích vyrábí to, co jí přijde hezké. "Někdy se řízne víc nebo míň a člověk musí improvizovat. Ještě se mi nepovedlo udělat dvě stejné věci," podotkla.

Fotogalerie

"Na olympiádě jsem dělala témata jara - ptáky a kytky a bylo to hodně barevné. Za to jsem měla stříbro. Zlatou jsem dostala asi měsíc po olympiádě na sklonku loňského roku na mistrovství republiky. Šlo o soutěž ve vyřezávání dýní, já dělala 3D draka," řekla.

Poslední dobou se věnuje vyřezávání z více materiálů, včetně třeba speciálního mýdla. A tím zaujala i olympijské porotce. "Ostatní soutěžící používali jeden materiál, v České republice jsme zvyklí vyřezávat hned z několika, což zaujme na první pohled."

Carvingu se věnuje čtyři roky a zúčastnila se kolem patnácti soutěží. "Koncem roku plánujeme mistrovství v Moskvě. Oproti olympiádě to ale vyjde dráž. Bylo by skvělé, kdyby to vyšlo," podotkla. Ve škole jí fandí a spolu s Krajem Vysočina a dalšími sponzory i podporují.

V budoucnu chce mít firmu, kde uplatní svůj um. "Předtím bych chtěla získat praxi třeba v Praze," upřesňuje sympatická tmavovláska, která si po šampionátu v Ostravě dala od carvingu pauzu. Čeká ji totiž maturita. "Ráda bych pokračovala na vysoké v oboru Management a ekonomika v Praze nebo v Brně," líčí.





Nejčtenější

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin,...
FOTOGALERIE: Takto jaro vystrkuje růžky květů očima našich čtenářů

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin, které bývají předzvěstí jara. Přinášíme vám výběr z vašich příspěvků.  celý článek

Jedna z nejobtížnějších disciplín: skoky po koulích
VIDEO: Tohle děti dospělým závidí. Rekordní nafukovací překážková dráha

Je to jako stokrát nafouknutý skákací hrad okořeněný překážkami ve stylu soutěžního pořadu Drtivá porážka. Přes tři sta metrů dlouhá nafukovací překážková...  celý článek

Černá labradorka Fany je právě ve výcviku pro Anetku s DMO. Bude jí pomáhat...
Nelínající psí asistent finišuje s tréninky s vozíčkářkou Ivetou

Podají člověku, cokoliv mu upadne, přinesou léky ze skříňky, pomohou sundat bundu, rukavice či ponožky, bez odmlouvání ho doprovodí třeba k lékaři. Přitom...  celý článek

Další z rubriky

Pošírované kuře s bramborovým salátem
Kuřecí prsa povařte ve vývaru, k tomu bramborový salát, radí Pohlreich

Po obědě většina z nás potřebuje vstát od stolu a vrátit se ke své práci, takže kuřecí maso míváme na talíři možná častěji, než je nám milé. Není tedy nad to...  celý článek

Vymazlený hamburger King of Dublin
V Den svatého Patrika se zazelenají i hamburgerové housky

Den svatého Patrika je irským svátkem, který se slaví po celém světě. Typickou zelenou barvu vtělí v pražské restauraci Bejzment specializované na přípravu...  celý článek

Jednotlivé vrstvy v housce: houska, omáčka, salát, trhané vepřové maso,...
Trhané maso je hvězdou street foodu. Dokážete ho však upéct i doma

Hodí se na plnění sendvičů i hamburgerových housek. Stejně tak je trhané maso výborné jako lehké jídlo se salátem. Přitom připravit ho není žádná věda. Jde...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.