Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pod rukama šampionky v carvingu se ovoce mění v květiny, draky a ptáky

  12:44aktualizováno  12:44
Osmnáctiletá Eliška Vostalová, studentka hotelové školy v Třebíči, má netradiční koníček. Z dýně, melounu nebo mýdla vykouzlí květinu nebo draka. Nedávno za disciplínu zvanou carving získala stříbrnou a bronzovou medaili na mezinárodní kuchařské olympiádě v Německu.

Eliška Vostalová a její olympijský výtvor. Pro třebíčskou školu za něj získala stříbrnou medaili. | foto: Hotelová škola Třebíč

Několikanásobná mistryně České republiky v dekorativním vyřezávání ovoce a zeleniny na olympiádě pracovala i čtrnáct hodin s přestávkami. Ale to studentce nevadí. "První dva dny bolí záda a ruce, ale pak už to jde samo," říká.

Na soutěžích vyrábí to, co jí přijde hezké. "Někdy se řízne víc nebo míň a člověk musí improvizovat. Ještě se mi nepovedlo udělat dvě stejné věci," podotkla.

Fotogalerie

"Na olympiádě jsem dělala témata jara - ptáky a kytky a bylo to hodně barevné. Za to jsem měla stříbro. Zlatou jsem dostala asi měsíc po olympiádě na sklonku loňského roku na mistrovství republiky. Šlo o soutěž ve vyřezávání dýní, já dělala 3D draka," řekla.

Poslední dobou se věnuje vyřezávání z více materiálů, včetně třeba speciálního mýdla. A tím zaujala i olympijské porotce. "Ostatní soutěžící používali jeden materiál, v České republice jsme zvyklí vyřezávat hned z několika, což zaujme na první pohled."

Carvingu se věnuje čtyři roky a zúčastnila se kolem patnácti soutěží. "Koncem roku plánujeme mistrovství v Moskvě. Oproti olympiádě to ale vyjde dráž. Bylo by skvělé, kdyby to vyšlo," podotkla. Ve škole jí fandí a spolu s Krajem Vysočina a dalšími sponzory i podporují.

V budoucnu chce mít firmu, kde uplatní svůj um. "Předtím bych chtěla získat praxi třeba v Praze," upřesňuje sympatická tmavovláska, která si po šampionátu v Ostravě dala od carvingu pauzu. Čeká ji totiž maturita. "Ráda bych pokračovala na vysoké v oboru Management a ekonomika v Praze nebo v Brně," líčí.





Nejčtenější

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Bez základního nářadí se doma neobejdete.
Jakou sadu s nářadím vybrat novomanželům či svobodné matce v paneláku

Není každý rodilým kutilem. Drtivá většina lidí jen občas potřebuje něco dotáhnout, přišroubovat, zacvaknout nebo přeštípnout. Pro takové uživatele nemá cenu...  celý článek

Gorila Zola
VIDEO: Takto gorily tančí breakdance. Z bazénu si udělají fontánu

V horkém létě mají radost z vody i gorily. Sameček Zola z americké zoo v Dallasu to předvedl takovým stylem, že by zahanbil i profesionálního tanečníka.  celý článek

Někteří psi jsou pro kabelku přímo stvoření.
VIDEO: Osm nejroztomilejších psích plemen, která se vejdou do kabelky

Mezi malá plemena se obvykle řadí psi s kohoutkovou výškou zhruba do 30 cm a hmotností do 10 kg. Výběr redakce Playtváka mířil spíš ke spodní hranici tohoto...  celý článek

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku...
Truhlář dva roky vyráběl Jawu 250. Ze dřeva má i lanka, výplety a řetěz

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku vyrobil v měřítku 1:1 celodřevěný model motocyklu Jawa 250, zvaného pérák. Motocykl...  celý článek

Další z rubriky

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s jahodami oživují vzpomínky na prázdniny u babičky

Tvarohové knedlíky v sobě spojují dvě naše úžasné suroviny – tvaroh a první jahody v sezoně. A také vzpomínky na prázdniny u babičky a mocné hyperglykemické...  celý článek

Pečená jablka plněná rozinkami a mandlemi se skořicí a vanilkou
Pečená jablka s mandlemi a rozinkami jsou nepřekonatelná tečka na závěr

Sladká tečka, kterou připravil Zdeněk Pohlreich v pořadu Rozpal to, šéfe! je zároveň i tečkou za letošní řadou o grilování. Upekl jablka plněná sekanými...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.