Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

TREND: Lávový kámen je mrtev. Plynovým grilům „šéfuje“ flavorizér

Klasické grily na dřevěné uhlí mají svůj půvab, ale mnoho lidí přechází kvůli rychlejšímu rozpálení a snadnější údržbě na plynové varianty. Zatímco ještě před nedávnem byly hitem grily s lávovými kameny, dnes se u renomovaných výrobců prosazují takzvané flavorizéry nebo grily s přímým ohřevem

Plynové plameny rozpálí ocelové profily, ty pak předají teplo masu na mřížce. | foto: Amgrill.com

Flavorizéry jsou profily vyrobené z oceli smaltované porcelánem či z nerezové oceli. Jsou umístěny přímo nad hořáky, čímž zabraňují kapání tuku a masových šťáv do plamenů a tím i jejich vzplanutí. Podle majitele patentu, společnosti Weber-Stephen, fungují i jako aromatizéry, které zajišťují, že i potraviny grilované na plynovém grilu jsou obklopené typickou vůní grilování.

V principu je rozdíl mezi lávovými kameny a flavorizérem následující: zatímco u lávových kamenů se plynem ohřál materiál kamene, který pak předával teplo masu na mřížce, u flavorizéru plamen hořáku rozpaluje ocelový profil a ten pak rozpálí maso na mřížce.

Mezistupeň pro přímý ohřev mřížky. Hořák ohřívá přímo litinovou mřížku.

Jednotlivé vrstvy, jak jdou za sebou: hořák, flavorizér, mřížky.

Konstrukce je vymyšlena tak, aby skapávající tuk nepadal na plameny. Stéká po stěnách grilu a odkapává do misky ve spodní části. Nehrozí pak vzplanutí tuku.

U jednodušších konstrukcí plamen rozpálí přímo mřížku grilu. Ta je ale v místě nad hořáky plná, takže tuk skapává mimo plameny. Tady už ale nelze mluvit o pravém flavorizéru.

"Řekl bych, že ve grilech pro domácnost se hlavní průlom odehrál až během poslední doby. Grily s lávovými kameny jsou na ústupu, a to prodáváme hodně značek, třeba Weber, Campingaz, Grillstar nebo Canbera. A ten posun v zájmu zákazníků je znát," popisuje Tomáš Březinský z oddělení zahrady hobbymarketu Bauhaus.

Orientační ceny

Lávové grily: od 2 500 Kč

Grily s přímým ohřevem

  • Malé cestovní: od 2 500 Kč
  • Zahradní: od 5 000 Kč

Grily s flavorizérem: od 13 000 Kč

Proč ta změna? "Představte si, že u lávových kamenů dožhava rozpalujete pořád dokola starý nasáklý tuk z minulého grilování, i když propagátoři lávových kamenů tvrdí, že se vypálí žárem po grilování. I kdyby to byla pravda, řekněte mi, kolik je takových, kdo to poctivě dělá. Ani nechci pomyslet, co se vám do masa vypařuje. Grily s flavorizérem ničím takovým netrpí. Tuk prostě steče do misky. Neumím si představit zdravější grilování," říká Alexander Stibila z Gril centra High Life. Od Webera prodávají s flavorizérem modely Summit, Genesis a Spirit.

Nejnovější trendy přejí životnímu prostředí menší spotřebou energie. Grilování bez lávových kamenů proto nabízí i silný domácí prodejce Campingaz, který byl vždy velkým propagátorem grilování na lávových kamenech. "My nenabízíme přímo flavorizér, ale přímý ohřev grilovací mřížky. Ten by měl být ve srovnání s lávovými kameny rychlejší a spotřebuje se na ohřev zhruba polovina plynu," potvrzuje Zuzana Zelenková ze společnosti Campangaz. Prodávají například modely El Prado, Adelaide, chlubí se i technologií RBS, kde se o přísun tepla starají dva keramické hořáky umístěné na stěnách nádoby, které by měly zajišťovat rovnoměrnou teplotu po celé grilovací ploše.

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Zateplení na domě strakapoudi milují kvůli zvuku. Jak je od ničení odradit?

Někteří ptáci, zejména strakapoudi, se často objevují na zateplených fasádách budov. Izolační systémy založené na pěnovém polystyrénu je přitahují. Když do těchto povrchů klovou, vydává fasáda krásné...

1. dubna 2025  10:40

Jarní řez je důležitý. Jak říznout do stromu a neuškodit, aby se zahojil

Někdy je nezbytné při stříhání stromu odstranit i silné větve. Jak ošetřit řez stromu, aby se rány rychle zahojily a byly chráněny před chorobami a škůdci?

1. dubna 2025

Pošlete fotku svého zvířecího mazlíčka a hrajte o skvělé ceny v dubnovém kole

Krásné jarní fotografie už se objevily v kole březnovém, teď je ovšem ideální příležitost je přebít. Ceny od značky PRO PLAN, s níž jsme pro vás dubnovou soutěž připravili, za to stojí. Bezpochyby...

1. dubna 2025

Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny

Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.

1. dubna 2025

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

31. března 2025

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

3. března 2025,  aktualizováno  31.3 14:26

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

31. března 2025  6:30

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

31. března 2025

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

31. března 2025

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025