Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

TREND: Lávový kámen je mrtev. Plynovým grilům „šéfuje“ flavorizér

Klasické grily na dřevěné uhlí mají svůj půvab, ale mnoho lidí přechází kvůli rychlejšímu rozpálení a snadnější údržbě na plynové varianty. Zatímco ještě před nedávnem byly hitem grily s lávovými kameny, dnes se u renomovaných výrobců prosazují takzvané flavorizéry nebo grily s přímým ohřevem

Plynové plameny rozpálí ocelové profily, ty pak předají teplo masu na mřížce. | foto: Amgrill.com

Flavorizéry jsou profily vyrobené z oceli smaltované porcelánem či z nerezové oceli. Jsou umístěny přímo nad hořáky, čímž zabraňují kapání tuku a masových šťáv do plamenů a tím i jejich vzplanutí. Podle majitele patentu, společnosti Weber-Stephen, fungují i jako aromatizéry, které zajišťují, že i potraviny grilované na plynovém grilu jsou obklopené typickou vůní grilování.

V principu je rozdíl mezi lávovými kameny a flavorizérem následující: zatímco u lávových kamenů se plynem ohřál materiál kamene, který pak předával teplo masu na mřížce, u flavorizéru plamen hořáku rozpaluje ocelový profil a ten pak rozpálí maso na mřížce.

Mezistupeň pro přímý ohřev mřížky. Hořák ohřívá přímo litinovou mřížku.

Jednotlivé vrstvy, jak jdou za sebou: hořák, flavorizér, mřížky.

Konstrukce je vymyšlena tak, aby skapávající tuk nepadal na plameny. Stéká po stěnách grilu a odkapává do misky ve spodní části. Nehrozí pak vzplanutí tuku.

U jednodušších konstrukcí plamen rozpálí přímo mřížku grilu. Ta je ale v místě nad hořáky plná, takže tuk skapává mimo plameny. Tady už ale nelze mluvit o pravém flavorizéru.

"Řekl bych, že ve grilech pro domácnost se hlavní průlom odehrál až během poslední doby. Grily s lávovými kameny jsou na ústupu, a to prodáváme hodně značek, třeba Weber, Campingaz, Grillstar nebo Canbera. A ten posun v zájmu zákazníků je znát," popisuje Tomáš Březinský z oddělení zahrady hobbymarketu Bauhaus.

Orientační ceny

Lávové grily: od 2 500 Kč

Grily s přímým ohřevem

  • Malé cestovní: od 2 500 Kč
  • Zahradní: od 5 000 Kč

Grily s flavorizérem: od 13 000 Kč

Proč ta změna? "Představte si, že u lávových kamenů dožhava rozpalujete pořád dokola starý nasáklý tuk z minulého grilování, i když propagátoři lávových kamenů tvrdí, že se vypálí žárem po grilování. I kdyby to byla pravda, řekněte mi, kolik je takových, kdo to poctivě dělá. Ani nechci pomyslet, co se vám do masa vypařuje. Grily s flavorizérem ničím takovým netrpí. Tuk prostě steče do misky. Neumím si představit zdravější grilování," říká Alexander Stibila z Gril centra High Life. Od Webera prodávají s flavorizérem modely Summit, Genesis a Spirit.

Nejnovější trendy přejí životnímu prostředí menší spotřebou energie. Grilování bez lávových kamenů proto nabízí i silný domácí prodejce Campingaz, který byl vždy velkým propagátorem grilování na lávových kamenech. "My nenabízíme přímo flavorizér, ale přímý ohřev grilovací mřížky. Ten by měl být ve srovnání s lávovými kameny rychlejší a spotřebuje se na ohřev zhruba polovina plynu," potvrzuje Zuzana Zelenková ze společnosti Campangaz. Prodávají například modely El Prado, Adelaide, chlubí se i technologií RBS, kde se o přísun tepla starají dva keramické hořáky umístěné na stěnách nádoby, které by měly zajišťovat rovnoměrnou teplotu po celé grilovací ploše.

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Zdravé zoubky? Otestujte dětskou zubní pastu Kinder KAREX
Zdravé zoubky? Otestujte dětskou zubní pastu Kinder KAREX

Hledáme 30 testerek, které se svými dětmi vyzkouší inovativní zubní pastu Kinder KAREX. Tato moderní pasta neobsahuje fluorid, ale využívá sílu...

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025