Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trénink na dovolenou v Řecku: plněné vinné listy, levné a vynikající

Umění přípravy jedné z nejtypičtějších řeckých lahůdek spočívá v detailech, které jsme pro vás odhalili pohledem pod pokličku a pod ruce autentické řecké kuchařce.
Řecké dolmades, tedy plněné vinné listy

Řecké dolmades, tedy plněné vinné listy | foto: Profimedia.cz

Taverna paní Popi poblíž slavné pláže Kalamítsi na poloostrově Sithonía na Chalkidiki vypadala na první pohled jako nejobyčejnější vesnická hospůdka v malém hnízdě. Nad plným talířem jsem ale zapomněla na igelitový ubrus i tuctové plastové židle a oddala se požitku z jídla: Popi totiž vařila opravdu skvěle.

Plněné vinné listy krok za krokem přímo v kuchyni taverny

Když jsem se svěřila, že mým oblíbeným jídlem jsou plněné vinné listy neboli dolmades, pozvala mě do své kuchyně a prozradila mi i předvedla, jak je připravuje.

Majitelka taverny poblíž slavné pláže Kalamítsi na poloostrově Sithonía na Chalkidiki, paní Kaliopi Struli-Pavlopoulou, zkráceně Popi, bez okolků vyzradila a napsala svůj rodinný recept na dolmades.
Paní Kaliopi Struli-Pavlopoulou, zkráceně Popi, názorně předvádí, jak list s náplní zarolovat.
Majitelka taverny poblíž slavné pláže Kalamítsi na poloostrově Sithonía na Chalkidiki, paní Kaliopi Struli-Pavlopoulou, zkráceně Popi, bez okolků vyzradila a napsala svůj rodinný recept na dolmades.

Paní Kaliopi Struli-Pavlopoulou, zkráceně Popi, připravuje plněné vinné listy a přidává autorce i recept.

Tajemství paní Popi

Do rýže dejte hodně zelené cibulky a mátu podle své chuti. Dvacet minut vařte "na dvojce", pak dejte rýži čas pomalu dojít. Dolmades nechte vychladnout přirozenou cestou. Kdybyste je strčili do lednice, budou se válečky lámat.

Na tradiční lahůdku řecké kuchyně si nejdřív musíte připravit "obalový materiál". Listy vinné révy ponoříte na chviličku do horké vody a spaříte je. Několika nespařenými listy pak vyložte dno skleněného pekáčku nebo kastrolu.

Potom přijde na řadu náplň. Do misky dejte dobře propranou rýži, zalijte ji sklenicí vody a nechte trochu nabobtnat. Pak přidejte jemně nakrájenou cibuli, čerstvou zelenou cibulku, kopr, majoránku, sůl, pepř, olivový olej a mátu a vše důkladně promíchejte.

Spařený vinný list si položte na dlaň, spodní stranou listu nahoru.
Lžíci náplně položte do středu rozloženého listu.
Náplň přikryjte listem směrem od stopky do středu.

Spařený vinný list si položte na dlaň, spodní stranou listu nahoru, do středu vložte náplň a přikryjte ji.

List si položte na dlaň, spodní stranou nahoru. Doporučuje se stopkou k sobě, i když tohle paní Popi neřešila. Náplň položte do středu a přikryjte listem směrem od stopky do středu.

Náplň ve tvaru válečku stočte ke středu, pak přehněte list z obou stran dovnitř a smotejte zbytek.
Náplň ve tvaru válečku stočte ke středu, pak přehněte list z obou stran dovnitř a smotejte zbytek.

Náplň ve tvaru válečku stočte ke středu, pak přehněte list z obou stran dovnitř a smotejte zbytek.

Stočte ho ke středu tak, aby zabalená náplň z rýže vytvořila malý váleček nebo chcete-li šištičku, pak přehněte list z obou stran dovnitř a smotejte zbytek. Výsledný váleček by neměl být větší než palec vaší ruky.

Dolmades se dusí jenom 20 minut, pak se nechají zvolna vychladnout.
Dolmades se dusí jenom 20 minut, pak se nechají zvolna vychladnout.

Válečky dávejte do pekáčku vyloženého vinnými listy těsně vedle sebe a okrajem dolů, aby se nerozbalovaly. Když je pekáček plný dolmades v jedné vrstvě, přilijte trochu vody, olivového oleje a šťávu z jednoho citronu. Položte na ně talířek, kterým je zatížíte, a na mírném ohni duste 20 minut, aby válečky do sebe natáhly vodu z pekáčku a zůstala jen hustá šťáva. Potom talířek odstraňte a nechte dolmades vychladnout.

Trocha historie řeckého receptu nikoho nezabije

Řekové používají vinné listy v kuchyni odedávna. Antický recept na dolmades, které se někdy dělají i s masovorýžovou náplní, se našel ve většině řeckých kolonií u Černého moře.

Ač se plněné vinné listy vařily už ve starověkém Řecku, slovo dolma je turecké a znamená plnit. Dolmades v dnešní podobě vznikly pravděpodobně v Konstantinopoli (dnešní Istanbul) v pozdním středověku, ve 14. a 15. století.

Studené většinou neobsahují maso a podávají se jako meze s citronovou nebo jogurtovočesnekovou omáčkou. Teplá dolma jde na stůj vždy jako hlavní jídlo.

Název dolma se v Řecku ujal za turecké nadvlády a správně by se měl používat jen pro plněnou zeleninu. Pro listy by se měl používat název sarma, ale ten je dnes vyhrazen jen pro plněné zelné listy.

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Dokonalá výbava pro vaše miminko? Vyhrajte balíček NUK Perfect Match
Dokonalá výbava pro vaše miminko? Vyhrajte balíček NUK Perfect Match

Vybrat správnou kojeneckou lahvičku či dudlík bývá často obtížné. My vám však s výběrem rádi pomůžeme. Zapojte se do naší soutěže a získejte...

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025