Taverna paní Popi poblíž slavné pláže Kalamítsi na poloostrově Sithonía na Chalkidiki vypadala na první pohled jako nejobyčejnější vesnická hospůdka v malém hnízdě. Nad plným talířem jsem ale zapomněla na igelitový ubrus i tuctové plastové židle a oddala se požitku z jídla: Popi totiž vařila opravdu skvěle.
Plněné vinné listy krok za krokem přímo v kuchyni taverny
Když jsem se svěřila, že mým oblíbeným jídlem jsou plněné vinné listy neboli dolmades, pozvala mě do své kuchyně a prozradila mi i předvedla, jak je připravuje.
Paní Kaliopi Struli-Pavlopoulou, zkráceně Popi, připravuje plněné vinné listy a přidává autorce i recept.
Tajemství paní PopiDo rýže dejte hodně zelené cibulky a mátu podle své chuti. Dvacet minut vařte "na dvojce", pak dejte rýži čas pomalu dojít. Dolmades nechte vychladnout přirozenou cestou. Kdybyste je strčili do lednice, budou se válečky lámat. |
Na tradiční lahůdku řecké kuchyně si nejdřív musíte připravit "obalový materiál". Listy vinné révy ponoříte na chviličku do horké vody a spaříte je. Několika nespařenými listy pak vyložte dno skleněného pekáčku nebo kastrolu.
Potom přijde na řadu náplň. Do misky dejte dobře propranou rýži, zalijte ji sklenicí vody a nechte trochu nabobtnat. Pak přidejte jemně nakrájenou cibuli, čerstvou zelenou cibulku, kopr, majoránku, sůl, pepř, olivový olej a mátu a vše důkladně promíchejte.
Spařený vinný list si položte na dlaň, spodní stranou listu nahoru, do středu vložte náplň a přikryjte ji.
List si položte na dlaň, spodní stranou nahoru. Doporučuje se stopkou k sobě, i když tohle paní Popi neřešila. Náplň položte do středu a přikryjte listem směrem od stopky do středu.
Náplň ve tvaru válečku stočte ke středu, pak přehněte list z obou stran dovnitř a smotejte zbytek.
Stočte ho ke středu tak, aby zabalená náplň z rýže vytvořila malý váleček nebo chcete-li šištičku, pak přehněte list z obou stran dovnitř a smotejte zbytek. Výsledný váleček by neměl být větší než palec vaší ruky.
Válečky dávejte do pekáčku vyloženého vinnými listy těsně vedle sebe a okrajem dolů, aby se nerozbalovaly. Když je pekáček plný dolmades v jedné vrstvě, přilijte trochu vody, olivového oleje a šťávu z jednoho citronu. Položte na ně talířek, kterým je zatížíte, a na mírném ohni duste 20 minut, aby válečky do sebe natáhly vodu z pekáčku a zůstala jen hustá šťáva. Potom talířek odstraňte a nechte dolmades vychladnout.
Trocha historie řeckého receptu nikoho nezabije
Řekové používají vinné listy v kuchyni odedávna. Antický recept na dolmades, které se někdy dělají i s masovorýžovou náplní, se našel ve většině řeckých kolonií u Černého moře.
Ač se plněné vinné listy vařily už ve starověkém Řecku, slovo dolma je turecké a znamená plnit. Dolmades v dnešní podobě vznikly pravděpodobně v Konstantinopoli (dnešní Istanbul) v pozdním středověku, ve 14. a 15. století.
Studené většinou neobsahují maso a podávají se jako meze s citronovou nebo jogurtovočesnekovou omáčkou. Teplá dolma jde na stůj vždy jako hlavní jídlo.
Název dolma se v Řecku ujal za turecké nadvlády a správně by se měl používat jen pro plněnou zeleninu. Pro listy by se měl používat název sarma, ale ten je dnes vyhrazen jen pro plněné zelné listy.