Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Třepenitka svazčitá (Hypholoma fasciculare)

  12:47aktualizováno  12:47

Třepenitka svazčitá | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

midiNebezpečí třepenitky svazčité spočívá v možné záměně za opěnku měnlivou. Zatímco ta je gastronomickým zázrakem, třepenitka je mírně jedovatá a pokud ji přidáte do připravovaného jídla, učiníte jej nepoživatelným. Někteří nezkušení houbaři by si tuto houbu mohli splést dokonce s václavkou, proto buďte opatrní. 

Klobouk je 2 – 9 cm široký, sklenutý, jasně žlutý s tmavěji oranžovým středem a žlutými zbytky částečné plachetky na okraji klobouku. Třeň je 4 – 10 cm dlouhý, zahnutý, podobně zbarvený jako klobouk. Lupeny jsou v mládí jasně žluté, v dospělosti žlutozelené a ve stáří až hnědé. Dužnina je jasně žlutá, ke spodu třeně hnědavá, vůně je houbová. Výtrusný prach je purpurově černý.

Kde a kdy roste

Roste od jara až do zimy, je velmi hojná. Vyskytuje se v hustých trsech na pařezech i na zahnívajících kořenech stromů.

Třepenitka svazčitá se řadí mezi mírně jedovaté houby, i když se s ní asi těžko otrávíte. Pokrm z ní připravený by však měl tak ohavnou chuť, že jej nepozřete.

Autoři:


Témata: Jedovaté, Lupenaté


Nejčtenější

Jan Matějka se 106cm hlavatkou
Za hlavatkami musí čeští rybáři do zahraničí. U nás už téměř neexistují

U nás téměř vyhubená hlavatka je „vzácné zboží“ i v zahraničí. Lovit se smí jen v zimě, jinak je chráněná. A rybáři mají vyzkoušeno, že čím mizernější počasí...  celý článek

Ajabu je nesmírně komunikativní a návštěvníci ho přitahují jako magnet. U skla...
VIDEO: Malý Ajabu je asi největší ďáblík z pražských gorilích mláďat

Je mu osm měsíců, vlastně je to takové batole. Matka Shinda ho sice stále sleduje, ale jinak je gorilí kluk Ajabu poměrně samostatný a nebojácný chlapík. Do...  celý článek

Mršina, která zbyla po hodování vlků, je v zasněžené krajině spoutané mrazem...
VIDEO: Když sýkorky hodují na mršině, co zbyla po nočním lovu vlků

V lesích Podkarpatského vojvodství v Polsku se podařilo zachytit hodování sýkorek, nikoliv ovšem na krmítku. Aby přežily tuhou zimu, potřebují se pořádně...  celý článek

Kdybychom těsto nechali déle zrát, byly by bubliny ve střídce větší.
Triky pro snadné pečení chleba: sledujte bubliny a pečte ho v hrnci

Několikrát se mi chleba povedl, ale v poslední době ne a ne docílit nadýchanosti. Už se mi doma smějí, píše čtenářka Markéta. Přitom peče jen obyčejný chleba z...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.