Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Třepenitka svazčitá (Hypholoma fasciculare)

  12:47aktualizováno  12:47

Třepenitka svazčitá | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

midiNebezpečí třepenitky svazčité spočívá v možné záměně za opěnku měnlivou. Zatímco ta je gastronomickým zázrakem, třepenitka je mírně jedovatá a pokud ji přidáte do připravovaného jídla, učiníte jej nepoživatelným. Někteří nezkušení houbaři by si tuto houbu mohli splést dokonce s václavkou, proto buďte opatrní. 

Klobouk je 2 – 9 cm široký, sklenutý, jasně žlutý s tmavěji oranžovým středem a žlutými zbytky částečné plachetky na okraji klobouku. Třeň je 4 – 10 cm dlouhý, zahnutý, podobně zbarvený jako klobouk. Lupeny jsou v mládí jasně žluté, v dospělosti žlutozelené a ve stáří až hnědé. Dužnina je jasně žlutá, ke spodu třeně hnědavá, vůně je houbová. Výtrusný prach je purpurově černý.

Kde a kdy roste

Roste od jara až do zimy, je velmi hojná. Vyskytuje se v hustých trsech na pařezech i na zahnívajících kořenech stromů.

Třepenitka svazčitá se řadí mezi mírně jedovaté houby, i když se s ní asi těžko otrávíte. Pokrm z ní připravený by však měl tak ohavnou chuť, že jej nepozřete.

Autoři:


Témata: Jedovaté, Lupenaté


Nejčtenější

Za podivným chováním rybičky byl nádor.
Zlaté rybce vyoperovali nádor. Byla zmatená a plavala pozpátku

Dvacetiletá zlatá rybka už dlouho překonávala průměrný věk svého druhu a byla stále čilá a zdravá. Až v poslední době změnila své chování a lékař objevil...  celý článek

Ruka nemusí dělat nic jiného, než přesouvat kelímek od kávovaru k zákazníkovi....
První robotická kavárna v San Francisku připraví až 200 šálků za hodinu

Startup Cafe X otevřel první kavárnu, kde nebude obsluhovat barista, ale robotická ruka. Rameno průmyslového robota připraví zákazníkovi do kelímku s sebou...  celý článek

Chcete si třeba příští neděli udělat krásnou předjarní rodinnou snídani?...
Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na...  celý článek

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

opylovací robot
Polím chybí včely k opylování. Vědci místo nich chtějí nasadit drony

Japonští vědci začali zkoušet miniaturní drony, které by mohly pomoci včelstvům opylovat louky a pole. Stroje by mohly brázdit pole a přenášet pyl z rostliny...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.