Třepenitka svazčitá | foto: www.houbar.cz

Třepenitka svazčitá (Hypholoma fasciculare)

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

midiNebezpečí třepenitky svazčité spočívá v možné záměně za opěnku měnlivou. Zatímco ta je gastronomickým zázrakem, třepenitka je mírně jedovatá a pokud ji přidáte do připravovaného jídla, učiníte jej nepoživatelným. Někteří nezkušení houbaři by si tuto houbu mohli splést dokonce s václavkou, proto buďte opatrní. 

Klobouk je 2 – 9 cm široký, sklenutý, jasně žlutý s tmavěji oranžovým středem a žlutými zbytky částečné plachetky na okraji klobouku. Třeň je 4 – 10 cm dlouhý, zahnutý, podobně zbarvený jako klobouk. Lupeny jsou v mládí jasně žluté, v dospělosti žlutozelené a ve stáří až hnědé. Dužnina je jasně žlutá, ke spodu třeně hnědavá, vůně je houbová. Výtrusný prach je purpurově černý.

Kde a kdy roste

Roste od jara až do zimy, je velmi hojná. Vyskytuje se v hustých trsech na pařezech i na zahnívajících kořenech stromů.

Třepenitka svazčitá se řadí mezi mírně jedovaté houby, i když se s ní asi těžko otrávíte. Pokrm z ní připravený by však měl tak ohavnou chuť, že jej nepozřete.