Jak vypadá
. Zajímavosti a radyNebezpečí třepenitky svazčité spočívá v možné záměně za opěnku měnlivou. Zatímco ta je gastronomickým zázrakem, třepenitka je mírně jedovatá a pokud ji přidáte do připravovaného jídla, učiníte jej nepoživatelným. Někteří nezkušení houbaři by si tuto houbu mohli splést dokonce s václavkou, proto buďte opatrní. |
Klobouk je 2 – 9 cm široký, sklenutý, jasně žlutý s tmavěji oranžovým středem a žlutými zbytky částečné plachetky na okraji klobouku. Třeň je 4 – 10 cm dlouhý, zahnutý, podobně zbarvený jako klobouk. Lupeny jsou v mládí jasně žluté, v dospělosti žlutozelené a ve stáří až hnědé. Dužnina je jasně žlutá, ke spodu třeně hnědavá, vůně je houbová. Výtrusný prach je purpurově černý.
Kde a kdy roste
Roste od jara až do zimy, je velmi hojná. Vyskytuje se v hustých trsech na pařezech i na zahnívajících kořenech stromů.
Třepenitka svazčitá se řadí mezi mírně jedovaté houby, i když se s ní asi těžko otrávíte. Pokrm z ní připravený by však měl tak ohavnou chuť, že jej nepozřete.