Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zkuste grilovat jako Australani, třeba tresku s pestem, radí Pohlreich

  2:26aktualizováno  2:26
Krevety, steaky z pštrosa Emu, jehněčí hřbet. To se v Austrálii na gril přímo nabízí, podobně jako zde asi nejoblíbenější ryba na grilování King George whiting. Srovnatelná je s u nás dostupnou treskou. Zkuste si ji připravit s čerstvým pestem a cherry rajčátky a nebudete se po grilování cítit jako po výprasku.

Letní kuchyň má být lehká, a na to jsou ryby ideální. Ani ty ovšem zbytečně nezatěžujte složitou přípravou nebo překombinováním použitých surovin. Jako příloha jsou třeba čerstvé bylinkové pesto a rajčátka naprosto ideální.

Jak na to? Ani v přípravě složitosti nehledejte

Kupte pěkný chlazený filet, naporcujte ho na rozumné kousky, s citem osolte a opepřete. Rybu ještě pokapejte ještě troškou citronové šťávy, případně šťávy z limetky, kterou by si vybral Australan, a nechte stranou chvíli odpočinout.

Fotogalerie

Zatím si připravte rychlé pesto, ručně, v hmoždíři. Na jeden díl bazalkových lístků doporučuje Zdeněk Pohlreich dva díly olivového oleje, dva díly parmazánu a půl dílu piniových oříšků. A k tomu pouze jeden stroužek k česneku, aby výraznou chutí čerstvé pesto nezabil.

V hmoždíři nejprve utřete lístky bazalky s oříšky a na kousky nasekaným stroužkem česneku, přidejte špetku soli a pro zlepšení barvy nať čerstvé petržele, která obsahuje hodně chlorofylu, zeleného barviva. Pomůže stabilizovat svěží barvu pesta, čemuž dopomůže i malá kapka octa. A vše dohromady v hmoždíři pěkně utřete, nakonec přidejte olej a strouhaný parmazán.

A pusťte se do přípravy tresky. Než ji položíte na rozpálený gril, ideálně na kámen, potřete ji pěkně z obou stran troškou olivového oleje. A než bude ryba hotová, což je chvilička, pokrájejte si rajčátka a jen je lehce osolte a opepřete.

Jako lehký salátek rovnou servírujte spolu s pestem na talíře, přímo z grilu přihoďte hotovou tresku a svěží letní jídlo máte hotové. A pokud si děláte zálusk na něco dalšího australského na grilu, podívejte se v neděli v podvečer na další díl Rozpal to šéfe! na Primě.

Autor:




Nejčtenější

Mršina, která zbyla po hodování vlků, je v zasněžené krajině spoutané mrazem...
VIDEO: Když sýkorky hodují na mršině, co zbyla po nočním lovu vlků

V lesích Podkarpatského vojvodství v Polsku se podařilo zachytit hodování sýkorek, nikoliv ovšem na krmítku. Aby přežily tuhou zimu, potřebují se pořádně...  celý článek

Kdybychom těsto nechali déle zrát, byly by bubliny ve střídce větší.
Triky pro snadné pečení chleba: sledujte bubliny a pečte ho v hrnci

Několikrát se mi chleba povedl, ale v poslední době ne a ne docílit nadýchanosti. Už se mi doma smějí, píše čtenářka Markéta. Přitom peče jen obyčejný chleba z...  celý článek

Ajabu je nesmírně komunikativní a návštěvníci ho přitahují jako magnet. U skla...
VIDEO: Malý Ajabu je asi největší ďáblík z pražských gorilích mláďat

Je mu osm měsíců, vlastně je to takové batole. Matka Shinda ho sice stále sleduje, ale jinak je gorilí kluk Ajabu poměrně samostatný a nebojácný chlapík. Do...  celý článek

Z takového stolu by měl vegetarián radost.
Jaká strava je k půdě nejšetrnější? Vegani skončili až za vegetariány

Vezměte hektar půdy a zkuste z něj celý rok živit jednoho člověka. Podle amerického průzkumu na tom bude nejlíp ten, kdo odmítá maso, ale dá si mléčné výrobky...  celý článek

Ani ne dvouletý stafbulík Shadow kočičí exkrementy miluje, sbírá je po zahradě....
Když chodí váš pes hodovat do kočičího záchodu, měli byste to řešit

V nejedné domácnosti se sejde pes s kočkou a na venkově stačí, když vám chodí na zahradu kočka od sousedů a záliba psů v požírání kočičích hovínek může mít...  celý článek

Přestěhovali jste se?
Přestěhovali jste se?

Nové kamarádky v okolí najdete na eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.