Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zkuste grilovat jako Australani, třeba tresku s pestem, radí Pohlreich

  2:26aktualizováno  2:26
Krevety, steaky z pštrosa Emu, jehněčí hřbet. To se v Austrálii na gril přímo nabízí, podobně jako zde asi nejoblíbenější ryba na grilování King George whiting. Srovnatelná je s u nás dostupnou treskou. Zkuste si ji připravit s čerstvým pestem a cherry rajčátky a nebudete se po grilování cítit jako po výprasku.

Letní kuchyň má být lehká, a na to jsou ryby ideální. Ani ty ovšem zbytečně nezatěžujte složitou přípravou nebo překombinováním použitých surovin. Jako příloha jsou třeba čerstvé bylinkové pesto a rajčátka naprosto ideální.

Jak na to? Ani v přípravě složitosti nehledejte

Kupte pěkný chlazený filet, naporcujte ho na rozumné kousky, s citem osolte a opepřete. Rybu ještě pokapejte ještě troškou citronové šťávy, případně šťávy z limetky, kterou by si vybral Australan, a nechte stranou chvíli odpočinout.

Fotogalerie

Zatím si připravte rychlé pesto, ručně, v hmoždíři. Na jeden díl bazalkových lístků doporučuje Zdeněk Pohlreich dva díly olivového oleje, dva díly parmazánu a půl dílu piniových oříšků. A k tomu pouze jeden stroužek k česneku, aby výraznou chutí čerstvé pesto nezabil.

V hmoždíři nejprve utřete lístky bazalky s oříšky a na kousky nasekaným stroužkem česneku, přidejte špetku soli a pro zlepšení barvy nať čerstvé petržele, která obsahuje hodně chlorofylu, zeleného barviva. Pomůže stabilizovat svěží barvu pesta, čemuž dopomůže i malá kapka octa. A vše dohromady v hmoždíři pěkně utřete, nakonec přidejte olej a strouhaný parmazán.

A pusťte se do přípravy tresky. Než ji položíte na rozpálený gril, ideálně na kámen, potřete ji pěkně z obou stran troškou olivového oleje. A než bude ryba hotová, což je chvilička, pokrájejte si rajčátka a jen je lehce osolte a opepřete.

Jako lehký salátek rovnou servírujte spolu s pestem na talíře, přímo z grilu přihoďte hotovou tresku a svěží letní jídlo máte hotové. A pokud si děláte zálusk na něco dalšího australského na grilu, podívejte se v neděli v podvečer na další díl Rozpal to šéfe! na Primě.

Autor:




Nejčtenější

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Jedna z nejobtížnějších disciplín: skoky po koulích
VIDEO: Tohle děti dospělým závidí. Rekordní nafukovací překážková dráha

Je to jako stokrát nafouknutý skákací hrad okořeněný překážkami ve stylu soutěžního pořadu Drtivá porážka. Přes tři sta metrů dlouhá nafukovací překážková...  celý článek

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Další z rubriky

Alkoholový čistič oken snadno vyrobíte doma. Ilustrační snímek
Citron a ocet. To je domácí drogerie, která nahradí většinu chemie

Skříňky plné čisticích prostředků za nemalé peníze máme doma asi všichni. Přitom mnohdy stačí obyčejný citron či ocet a mnohé chemické pomocníky nahradíte a...  celý článek

Děti žijící na okraji Biosférické rezervace Dja se seznamují s kartami na...
Africké děti dostaly od Zoo Praha karty, místo Černého Petra je pytlák

Podpořit a posunout dál ochranářské aktivity pražské zoo v Kamerunu odcestoval ředitel pražské zoo se svými spolupracovníky v den, kdy Google slavil Valentýna...  celý článek

Kachní prsa s křupavou kůrčičkou jako lehký oběd podle šéfa.
Pohlreich radí, jak připravit lehká kachní prsa s křupavou kůrčičkou

„Kachnu nemusíte mít spojenou s mastnotou, horou knedlíků a tuctem piv. Naopak je to prima alternativa červenýho masa,“ vysvětluje Zdeněk Pohlreich, který se v...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.