Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zkuste grilovat jako Australani, třeba tresku s pestem, radí Pohlreich

  2:26aktualizováno  2:26
Krevety, steaky z pštrosa Emu, jehněčí hřbet. To se v Austrálii na gril přímo nabízí, podobně jako zde asi nejoblíbenější ryba na grilování King George whiting. Srovnatelná je s u nás dostupnou treskou. Zkuste si ji připravit s čerstvým pestem a cherry rajčátky a nebudete se po grilování cítit jako po výprasku.

Letní kuchyň má být lehká, a na to jsou ryby ideální. Ani ty ovšem zbytečně nezatěžujte složitou přípravou nebo překombinováním použitých surovin. Jako příloha jsou třeba čerstvé bylinkové pesto a rajčátka naprosto ideální.

Jak na to? Ani v přípravě složitosti nehledejte

Kupte pěkný chlazený filet, naporcujte ho na rozumné kousky, s citem osolte a opepřete. Rybu ještě pokapejte ještě troškou citronové šťávy, případně šťávy z limetky, kterou by si vybral Australan, a nechte stranou chvíli odpočinout.

Fotogalerie

Zatím si připravte rychlé pesto, ručně, v hmoždíři. Na jeden díl bazalkových lístků doporučuje Zdeněk Pohlreich dva díly olivového oleje, dva díly parmazánu a půl dílu piniových oříšků. A k tomu pouze jeden stroužek k česneku, aby výraznou chutí čerstvé pesto nezabil.

V hmoždíři nejprve utřete lístky bazalky s oříšky a na kousky nasekaným stroužkem česneku, přidejte špetku soli a pro zlepšení barvy nať čerstvé petržele, která obsahuje hodně chlorofylu, zeleného barviva. Pomůže stabilizovat svěží barvu pesta, čemuž dopomůže i malá kapka octa. A vše dohromady v hmoždíři pěkně utřete, nakonec přidejte olej a strouhaný parmazán.

A pusťte se do přípravy tresky. Než ji položíte na rozpálený gril, ideálně na kámen, potřete ji pěkně z obou stran troškou olivového oleje. A než bude ryba hotová, což je chvilička, pokrájejte si rajčátka a jen je lehce osolte a opepřete.

Jako lehký salátek rovnou servírujte spolu s pestem na talíře, přímo z grilu přihoďte hotovou tresku a svěží letní jídlo máte hotové. A pokud si děláte zálusk na něco dalšího australského na grilu, podívejte se v neděli v podvečer na další díl Rozpal to šéfe! na Primě.

Autor:




Nejčtenější

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Další z rubriky

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Kontroly se týkají jen velkých klimatizací.
Povinná kontrola klimatizací: jak se rodí fámy, které hýbou veřejností

Od 1. ledna 2017 platí pro majitele tepelných čerpadel a klimatizací nová povinnost provádět každoroční kontroly těsnosti a vést evidenční knihu. Majitelé...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.