Reklama

Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

  • 15
Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.

Jak na to, nám na kameru ukázal kuchař Adam Robenek, který si připravil speciální peletkový gril Traeger. Gril, který má tu výhodu, že je přímo předurčený pro pomalé úpravy masa.

Suroviny na 10 porcí:

  • Vepřová plec - 600 g
  • Cibule - 200 g
  • Plzeň 12° - 300 ml
  • Med - 80 g
  • Rýžový ocet - 40 ml
  • Rajčatové pyré - 200 g
  • Cukr - 80 g
  • Divoké kořeni
  • Mleté chilli
  • Sůl
  • Listy salátu
  • Bageta
  • Čedar - 150 g

Nasypete do něj peletky, které šnekový podavač automaticky posouvá k hořáku podle toho, jakou teplotu si na něm navolíte.

Vepřovou plec zbavte nedokonalostí z výroby - například chrupavky, dobře nasolte a nechte v lednici, než připravíte marinádu.

Reklama

V hrnci na troše oleje nechte zesklovatět na kostičky nakrájenou cibuli. Přidejte cukr, nechejte zkaramelizovat, pak pyré a zarestujte, než se vypaří většina vody. Pak přidejte ocet a nechte zavařit.

Dále přidejte med, pivo a divoké koření (2 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře a 3 bobkové listy). Nakonec špetku chilli, přiveďte k varu, pět minut vařte a odstavte ze sporáku.

Fotogalerie

Jakmile je marináda vlažná, dejte do ní nasolené maso. Nechejte v lednici marinovat alespoň přes noc, ideálně den a noc.

Gril roztopte na 160 °C a plec vyndejte z lednice i z marinády, jen lehce nechejte okapat a zabalte do alobalu.

Zabalenou plec dejte na grilovací rošt a gril zavřete. Masu dopřejte 4–5 hodin klidu a samoty.

Soutěžte o ceny za 100 000 Kč

Vyfoťte svůj oblíbený grilovaný pokrm a pošlete do redakce společně s receptem. Nejlepší z vás mohou vyhrát jeden z pěti grilů s příslušenstvím v celkové hodnotě 100 000 Kč. Podrobnější pravidla najdete ZDE.

Ceny do soutěže věnovala společnost PENTA, prodejce hobby a potřeb pro zahradu G21.

Druhou variantou je večer gril nastavit na 82 °C, maso v alobalu rozložit na rošt a jít spát. Ráno je maso křehké a šťavnaté. Anebo pokud čekáte večer hosty, zavřete maso do grilu ráno a večer bude hotové.

Kdykoliv v mezičase marinádu svařte na omáčku, kterou přidáte do sendviče k masu. Hotové maso natrhejte vidličkou nebo rukou na kousky.

Sendvič poskládejte podle libosti. „Já používám světlou francouzskou bagetu, trhaný salát a čedar nakrájený na plátky a celý sendvič krátce zapeču v grilu,“ radí kuchař.

Reklama
Sdílet článek Facebook Twitter Google Plus
Reklama

16 příspěvků v diskusi

Reklama