Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Tři roky starý zámek z čokolády udělal z cukrářky rekordmanku roku

  11:57aktualizováno  11:57
Cukrářka Jana Dostálová postavila před třemi lety věrnou kopii francouzského zámku Chaumont. Padly na něj mimo jiné čtyři kilogramy čokolády a pětadvacet kilo tvarovací hmoty. Díky této práci se Dostálová před několika dny stala Rekordmankou roku 2011 na mezinárodním festivalu rekordů a kuriozit v Pelhřimově.

Jana Dostálová s čokoládovým zámkem Chaumont | foto: Jan Strouhal, MAFRA

"Když jsem zámek tvořila, ani ve snu by mě nenapadlo, že se díky němu stanu rekordmankou. A navíc ještě tři roky poté, co jsem ho dokončila," neskrývá překvapení Dostálová.

Čtyřicetikilový dort z tvarovací hmoty a čokolády vytvořila ještě jako žákyně Střední školy gastronomie a služeb v Nové Pace pod vedením spoluautorky námětu a učitelky odborného výcviku Jaroslavy Havlové.

"Předlohu jsme vybíraly podle obrázků mnoha českých i zahraničních památek. Francouzský Chaumont na řece Loiře nás zaujal nejvíc především krásnými ozdobami a věžičkami," vzpomíná cukrářka

Na unikátním dortu pracovala denně čtyři měsíce. Kromě čokolády a bílé modelovací hmoty použila ještě řadu materiálů zejména na detaily, které vzhled čokoládového zámku ještě víc přiblížily originálu. Například okna jsou vyrobena ze speciální karamelové výplně.

Dort i po letech stále vypadá k světu

"Každý si představuje dort jako upečenou cukrovinku s krémem. Ten můj ale není pečený. Je ze speciální hmoty, která pouze vyschla na vzduchu a nekazí se. Je celý jedlý, to je základní podmínka účasti na cukrářských soutěžích," uvádí Dostálová.

Za čokoládový model zámku získala hned několik profesních ocenění. To nejvyšší získala v roce 2008 na světové olympiádě cukrářů v německém Erfurtu.

"Zámek je ve skleněné vitríně v muzeu rekordů a kuriozit v Pelhřimově, kam ho musela dopravit vysokozdvižná plošina. Během festivalu jsem se na něj byla podívat a překvapilo mě, že stále vypadá k světu. Obávala jsem se, že z něj už bude troska," konstatovala Dostálová.





Nejčtenější

Hovězí steak s paprikou a žampiony.
Pohlreich se těší na jarní grilování, steak si udělal alespoň v kuchyni

Přestože se Zdeněk Pohlreich věnoval v současné řadě Teď vaří šéf! zdravé lehké kuchyni, uznává, že rozhodně není třeba zatratit pěkný kousek uleželého...  celý článek

Pro vývoj kočky je nejdůležitější první rok.
U kotěte nepodceňte imunitní okno po šestém týdnu. Potřebuje vitaminy

Kočky patří mezi nejvybíravější zvířata, která si můžete domů pořídit. Domácí kočky jsou navíc závislé na stravě, kterou jim nabídnou jejich majitelé. Na trhu...  celý článek

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Další z rubriky

Velikonočního beránka můžete polít polevou z bílé čokolády a posypat kokosem.
Velikonoční mlsání jinak: se zeleným čajem i s hrníčkovým receptem

Nebojte se novinek a kromě klasiky se nechte inspirovat méně tradičními velikonočními recepty blogerů a čtenářů iDNES.cz. Není od věci připravit si zdravější...  celý článek

Hovězí steak s paprikou a žampiony.
Pohlreich se těší na jarní grilování, steak si udělal alespoň v kuchyni

Přestože se Zdeněk Pohlreich věnoval v současné řadě Teď vaří šéf! zdravé lehké kuchyni, uznává, že rozhodně není třeba zatratit pěkný kousek uleželého...  celý článek

Ladislav Šumbera finišuje se svou 101 metrů dlouhou pomlázkou.
VIDEO: Se stometrovou pomlázkou se zapsal do české knihy rekordů

Když jde o koledu, je Ladislav Šumbera nekompromisní. Letos by se mohl vydat na koledu s vlastnoručně upletenou pomlázkou o délce 101 metrů. Zhruba o 40 metrů...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.