Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Tři roky starý zámek z čokolády udělal z cukrářky rekordmanku roku

  11:57aktualizováno  11:57
Cukrářka Jana Dostálová postavila před třemi lety věrnou kopii francouzského zámku Chaumont. Padly na něj mimo jiné čtyři kilogramy čokolády a pětadvacet kilo tvarovací hmoty. Díky této práci se Dostálová před několika dny stala Rekordmankou roku 2011 na mezinárodním festivalu rekordů a kuriozit v Pelhřimově.

Jana Dostálová s čokoládovým zámkem Chaumont | foto: Jan Strouhal, MAFRA

"Když jsem zámek tvořila, ani ve snu by mě nenapadlo, že se díky němu stanu rekordmankou. A navíc ještě tři roky poté, co jsem ho dokončila," neskrývá překvapení Dostálová.

Čtyřicetikilový dort z tvarovací hmoty a čokolády vytvořila ještě jako žákyně Střední školy gastronomie a služeb v Nové Pace pod vedením spoluautorky námětu a učitelky odborného výcviku Jaroslavy Havlové.

"Předlohu jsme vybíraly podle obrázků mnoha českých i zahraničních památek. Francouzský Chaumont na řece Loiře nás zaujal nejvíc především krásnými ozdobami a věžičkami," vzpomíná cukrářka

Na unikátním dortu pracovala denně čtyři měsíce. Kromě čokolády a bílé modelovací hmoty použila ještě řadu materiálů zejména na detaily, které vzhled čokoládového zámku ještě víc přiblížily originálu. Například okna jsou vyrobena ze speciální karamelové výplně.

Dort i po letech stále vypadá k světu

"Každý si představuje dort jako upečenou cukrovinku s krémem. Ten můj ale není pečený. Je ze speciální hmoty, která pouze vyschla na vzduchu a nekazí se. Je celý jedlý, to je základní podmínka účasti na cukrářských soutěžích," uvádí Dostálová.

Za čokoládový model zámku získala hned několik profesních ocenění. To nejvyšší získala v roce 2008 na světové olympiádě cukrářů v německém Erfurtu.

"Zámek je ve skleněné vitríně v muzeu rekordů a kuriozit v Pelhřimově, kam ho musela dopravit vysokozdvižná plošina. Během festivalu jsem se na něj byla podívat a překvapilo mě, že stále vypadá k světu. Obávala jsem se, že z něj už bude troska," konstatovala Dostálová.





Nejčtenější

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin,...
FOTOGALERIE: Takto jaro vystrkuje růžky květů očima našich čtenářů

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin, které bývají předzvěstí jara. Přinášíme vám výběr z vašich příspěvků.  celý článek

Jedna z nejobtížnějších disciplín: skoky po koulích
VIDEO: Tohle děti dospělým závidí. Rekordní nafukovací překážková dráha

Je to jako stokrát nafouknutý skákací hrad okořeněný překážkami ve stylu soutěžního pořadu Drtivá porážka. Přes tři sta metrů dlouhá nafukovací překážková...  celý článek

Černá labradorka Fany je právě ve výcviku pro Anetku s DMO. Bude jí pomáhat...
Nelínající psí asistent finišuje s tréninky s vozíčkářkou Ivetou

Podají člověku, cokoliv mu upadne, přinesou léky ze skříňky, pomohou sundat bundu, rukavice či ponožky, bez odmlouvání ho doprovodí třeba k lékaři. Přitom...  celý článek

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Další z rubriky

Takto vypadají po obarvení v cibulových slupkách vajíčka, která byl omotaná...
Slupky žluté i červené cibule schovávejte na velikonoční barvení vajec

Velikonoc se sice letos dočkáme až v polovině dubna, nicméně pokud vás oslovuje přírodní barvení vajec v cibulových slupkách, už si je v kuchyni schraňujte. To...  celý článek

Alkoholový čistič oken snadno vyrobíte doma. Ilustrační snímek
Citron a ocet. To je domácí drogerie, která nahradí většinu chemie

Skříňky plné čisticích prostředků za nemalé peníze máme doma asi všichni. Přitom mnohdy stačí obyčejný citron či ocet a mnohé chemické pomocníky nahradíte a...  celý článek

Zleva současní držitelé michelinské hvězdy: Radek Kašpárek, Roman Paulus a...
Jídlo v michelinských restauracích: od párku s hořčicí po menu za tři tisíce

Zajít si jednou za čas do restaurace oceněné michelinskou hvězdou nebo Bibem vůbec není špatné. Minimálně proto, aby se člověk nemusel spoléhat na názory...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.