Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Tři roky starý zámek z čokolády udělal z cukrářky rekordmanku roku

  11:57aktualizováno  11:57
Cukrářka Jana Dostálová postavila před třemi lety věrnou kopii francouzského zámku Chaumont. Padly na něj mimo jiné čtyři kilogramy čokolády a pětadvacet kilo tvarovací hmoty. Díky této práci se Dostálová před několika dny stala Rekordmankou roku 2011 na mezinárodním festivalu rekordů a kuriozit v Pelhřimově.

Jana Dostálová s čokoládovým zámkem Chaumont | foto: Jan Strouhal, MAFRA

"Když jsem zámek tvořila, ani ve snu by mě nenapadlo, že se díky němu stanu rekordmankou. A navíc ještě tři roky poté, co jsem ho dokončila," neskrývá překvapení Dostálová.

Čtyřicetikilový dort z tvarovací hmoty a čokolády vytvořila ještě jako žákyně Střední školy gastronomie a služeb v Nové Pace pod vedením spoluautorky námětu a učitelky odborného výcviku Jaroslavy Havlové.

"Předlohu jsme vybíraly podle obrázků mnoha českých i zahraničních památek. Francouzský Chaumont na řece Loiře nás zaujal nejvíc především krásnými ozdobami a věžičkami," vzpomíná cukrářka

Na unikátním dortu pracovala denně čtyři měsíce. Kromě čokolády a bílé modelovací hmoty použila ještě řadu materiálů zejména na detaily, které vzhled čokoládového zámku ještě víc přiblížily originálu. Například okna jsou vyrobena ze speciální karamelové výplně.

Dort i po letech stále vypadá k světu

"Každý si představuje dort jako upečenou cukrovinku s krémem. Ten můj ale není pečený. Je ze speciální hmoty, která pouze vyschla na vzduchu a nekazí se. Je celý jedlý, to je základní podmínka účasti na cukrářských soutěžích," uvádí Dostálová.

Za čokoládový model zámku získala hned několik profesních ocenění. To nejvyšší získala v roce 2008 na světové olympiádě cukrářů v německém Erfurtu.

"Zámek je ve skleněné vitríně v muzeu rekordů a kuriozit v Pelhřimově, kam ho musela dopravit vysokozdvižná plošina. Během festivalu jsem se na něj byla podívat a překvapilo mě, že stále vypadá k světu. Obávala jsem se, že z něj už bude troska," konstatovala Dostálová.





Nejčtenější

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Další z rubriky

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s jahodami oživují vzpomínky na prázdniny u babičky

Tvarohové knedlíky v sobě spojují dvě naše úžasné suroviny – tvaroh a první jahody v sezoně. A také vzpomínky na prázdniny u babičky a mocné hyperglykemické...  celý článek

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.