Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Ulevte své vánoční popelnici a vytřiďte vše, co jde

aktualizováno 
Vánoční svátky dají popelnicím zabrat. Vždyť jen to, co zbylo po rozbalení dárků, by vydalo na jednu popelnici navíc. Část odpadků ovšem můžete vytřídit. Pokud tedy víte, kam co patří, což není někdy tak jednoduché, jak se zdá.

„Jen v Praze v roce 2013 každý občan vytřídil necelých 18 kilogramů papíru, 10 kilogramů plastu, 13 kilogramů skla a 0,7 kilogramu nápojových kartonů,“ vypočítává Radim Mana z Pražských služeb. Podle něj se v období Vánoc vyprodukuje podstatně více odpadků než ve srovnatelném časovém intervalu během roku.

Co sem nepatří

Zelená, nebo bílá (sklo)
Do těchto nádob nepatří keramika a porcelán. Nepatří sem ani autosklo, zrcadla nebo třeba drátované sklo, zlacená a pokovená skla.

Žlutá (plasty)
Sem nepatří mastné obaly se zbytky potravin nebo čisticích přípravků, obaly od žíravin, barev a jiných nebezpečných látek, podlahové krytiny či novodurové trubky.

Modrá (papír)
Do modrého kontejneru nepatří celé svazky knih (vhazovat pouze bez vazby, ve větším počtu patří na sběrný dvůr), uhlový, mastný nebo jakkoliv znečištěný papír.

Červená (nápojové kartony)
Nepatří sem „měkké" sáčky, například od kávy a různých potravin v prášku. Neodhazujte sem ani nápojové kartony obsahující zbytky nápojů a potravin.

Přestože nám už třídění odpadu docela vešlo do krve, tak nad některými komoditami stále váháme. Příkladem mohou být i vánoční stromečky. Ty nepatří do popelnice, ale vedle ní. Svážejí se zvlášť.

Jsou i záludnosti, které třídění někdy zdánlivě komplikují. Například než šroubovat plastová víčka od džusu, raději krabici vyhodíme do směsného odpadu. „To je zbytečné, můžete je vyhodit do kartonů i s plastovými víčky, technologie si s tím umí poradit,“ říká vedoucí provozu Michal Šimlinger.

Dále je podle něj zbytečné vymývat plastové obaly od nápojů, stačí jen vylít zbytky. S etiketami ze skleněných lahví se také nemusíte trápit, při čištění si s nimi stroje poradí.

Největší problém je s kombinovanými materiály. Například z pekařství často přineseme papírový sáček s plastovým okénkem, totéž platí i pro dopisní obálky. Tam nezbývá než roztřídit materiály ručně, ti méně trpěliví pak vyhodí sáček do směsného odpadu.

Někteří lidé třídí i obaly od vajíček a středy od toaletního papíru. Simlinger však tvrdí, že jsou vyrobené z už tolikrát recyklovaného materiálu, že je nelze dál použít, takže doporučuje je spíše dávat do směsného odpadu.

Do tříděného odpadu nepatří ani znečištěný papír, například posmrkané kapesníky, stejně tak i použité dětské pleny patří do směsného odpadu. Zato až budete vytahovat z krabice elektroniku, polystyren rozlámejte na menší kousky a vyhoďte ho do žluté popelnice s plasty.

A až se po čase přístroj pokazí, odvezte ho do sběrného dvora, kam patří například i rozbité zrcadlo, vyjetý olej ze sekačky, zbytky barev nebo stará matrace.

Autor:




Nejčtenější

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Další z rubriky

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Pečená jablka plněná rozinkami a mandlemi se skořicí a vanilkou
Pečená jablka s mandlemi a rozinkami jsou nepřekonatelná tečka na závěr

Sladká tečka, kterou připravil Zdeněk Pohlreich v pořadu Rozpal to, šéfe! je zároveň i tečkou za letošní řadou o grilování. Upekl jablka plněná sekanými...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.