Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vyzkoušeli jsme „geniální“ internetové triky. Fungují jen napůl

aktualizováno 
Loupání vajec a brambor ve slupce patří mezi nejotravnější kuchyňské činnosti. Internet ale nabízí perfektní řešení, vypadají skoro jako zázrak. Vyzkoušeli jsme je v praxi a byli jsme mírně rozčarovaní. Ne všemu na internetu lze věřit.

V testu nám pomáhal kuchař a manažer českého reprezentačního kulinářského týmu Asociace kuchařů a pekařů ČR Tomáš Konopka. Na postupy, které jsme po něm požadovali, se tvářil velmi nedůvěřivě. "Neumím si představit, že by takové finty mohly fungovat," konstatoval. Na jeho slova došlo už za pár chvil.

Vejce bez loupání

Když potřebujete oloupat jedno vejce, nebudete se zabývat nějakým ulehčením práce. Když ji ale bude deset (třeba po Velikonocích), stála by nějaká ta finta za hřích.

Na špičkách vajíčka udělejte otvor.

Na špičkách vajíčka udělejte otvor.

Loupání foukací metodou se vyplatí u čerstvých vajec.

Loupání foukací metodou se vyplatí u čerstvých vajec.

Podle videí, která kolují po internetu, stačí oloupat jen špičky vejce a bílek se pak vzniklými otvory jednoduše vyfoukne. "Myslím, že mám docela silné plíce, ale kdybych to takto měl dělat pravidelně, tak vypustím duši," komentoval výsledek. "To radši vezmu vajíčko a obyčejně ho oloupu," uzavřel pokus, na který se můžete podívat na prvním videu.

Zároveň ale doporučuje: "Tato metoda není nijak nová, ale skutečně se vyplatí jen u úplně čerstvých vajec, které lze jen velmi špatně loupat – bílek se neodděluje od skořápky. Pokud tedy zjistíte, že jste natrefili na podobný kousek, tak proč ne."

Slupka z brambor po namočení do ledové vody

Brambory ve slupce vaříme hlavně na Vánoce, když připravujeme bramborový salát. Kvůli chuti se ale doporučuje vařit brambory ve slupce i normálně, to ale skoro nikdo nedělá kvůli "nimračce" spojené s loupáním.

Teoreticky by měla jít slupka velmi snadno sundat.

Teoreticky by měla jít slupka velmi snadno sundat.

Nevedlo se nám ani s novou, ani se starou bramborou.

Nevedlo se nám ani s novou, ani se starou bramborou.

Dopadlo to neslavně. Slupka držela tak silně, že se brambora při pokusu o...

Dopadlo to neslavně. Slupka držela tak silně, že se brambory při pokusu o loupání rozpadla.

Podle internetové rady by mělo stačit bramboru na pět vteřin namočit do zhruba 6 °C studené vody a slupka z ní sjede jako po másle.

Vyzkoušeli jsme několik odrůd, pozdní i rané, výsledek byl katastrofální v obou případech. Slupka na bramboře seděla tak pevně, že při silnějším stisku (ve snaze ji sundat) se brambora prostě rozpadla.

"Tak toto je marné. Prostě musíte být trpělivý, vzít loupací nožík a práci udělat ručně," říká Konopka, "anebo mají ve světě odrůdy brambor, které se u nás neprodávají." Jak probíhal pokus se podívejte na videu.

Zkoušeli jste něco podobného? A fungovalo to? Podělte se s ostatními v diskusi.

Autor:




Nejčtenější

Čokoládoví jedinci (pes vlevo) jsou nestandardní, přesto se však ve vrzích...
Tibetský teriér. Posvátný posel štěstí, který se jako teriér nechová

Tibetský teriér neboli „tibeťák“ je skvělým rodinným i sportovním společníkem. Jeho výrazným znakem je nádherná jemná srst, kterou zaujme na první pohled. V...  celý článek

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Kachny jsou učenlivé. Naučily se jíst malé ptáky, aby získaly lepší živiny

Divoké kachny se živí semeny, bobulemi, rostlinami a hmyzem, někdy i malými rybami. Britští vědci ale nedávno v Rumunsku poprvé „nachytali“ divoké kachny, jak...  celý článek

Další z rubriky

Citronový sirup má při použití hnědého třtinového cukru krásně medovou barvu....
Domácí ovocná šťáva jako cukrová bomba i domácí limonády bez cukru

Studená čistá voda se dá pít po celý rok, jenže v létě máme přece jen větší spotřebu tekutin. A chuť také na něco jiného. Na řadu pak přijdou jak sladké...  celý článek

Ctenolepisma longicaudata alias „papírová ryba“
Není rybenka jako rybenka. Ty z Nizozemska žerou celé archivy

Běžné domácí rybenky většinou žádnou škodu nenadělají, jejich exotický sourozenec už představuje větší nebezpečí. Alespoň pro archivy, sbírky knih, časopisů...  celý článek

Instalatér, ilustrační obrázek
PORADNA: Instalatér přehodil přívod teplé a studené vody. Jak to opravit

Při výměně kuchyňské baterie se instalatérovi povedlo přehodit přívod teplé a studené vody, popisuje čtenářka Marie. Jenže odjel na dovolenou, tak se ptá,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.