Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Podívejte se cukrářce pod ruce, tvarohové polštářky zvládnete také

aktualizováno 
Kdo by odolal něčemu malému, sladkému a hlavně domácímu ke kávě? Příprava přitom nemusí být složitá, stačí vybrat recept, který je opravdu vychytaný. Třeba ten na tvarohové polštářky či taštičky Markéty Krajčovičové, cukrářky z Jablonce nad Nisou. Na videu jí můžete přímo koukat pod ruce, jak je tvoří.

Polštářky se pečou z hladkého těsta z polohrubé mouky a tvarohu. Kdo tvaroh miluje, přijde si na své. Těsto můžete zpracovat jak ručně, tak v robotu.

Recept na tvarohové polštářky

Potřebné ingredience:

Na zhruba 12 kousků taštiček budete na přípravu těsta potřebovat: 500 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 250 g tvarohu, 4 lžíce mléka, 1 lžíci rostlinného oleje, 2 celá vejce a špetku soli. A samozřejmě mouku na posypání válu.

Na náplň do taštiček spotřebujete zhruba 200 g tvarohu, 100 g cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, 2 vejce, 4 lžíce vanilkového pudinku v prášku a rozinky.

Navrch na upečené taštičky pak přijde 4 až 6 lžic meruňkové marmelády, trocha skořice a plátky sekaných mandlí.

V zadělávací míse promíchejte mouku s práškem do pečiva, přidejte tvaroh, mléko, olej, vejce a špetku soli a zpracujte v těsto. Mělo by být krásně hladké a nemělo by se lepit.

Dejte ho chvíli odpočinout do lednice a mezitím si v misce připravte tvarohovou náplň: jednoduše utřete tvaroh s cukrem, vanilkovým cukrem, vejcem, vanilkovým pudinkem a rozinkami.

Připravte si vál a váleček, tvarohovou náplň a můžete se pustit do taštiček. Nezapomeňte si také předehřát troubu. Na pomoučeném válu z těsta vyválejte placku a vykrájejte z ní sudý počet koleček o průměru zhruba 7 až 9 cm.

Na polovinu z nich dejte doprostřed lžičku tvarohové náplně, přiklopte je druhým kolečkem a obě kolečka po okrajích pečlivě spojte, aby náplň při pečení nevytekla.  

Fotogalerie

Pečte v troubě předehřáté na 200 °C (máte-li horkovzdušnou, tak na 180 °C, plynovou na 3. stupeň) a pečte zhruba 20 minut.

Meruňkovou marmeládu rozehřejte v kastrolku, přidejte trochu skořice a nalijte ji na polštářky. Na ještě horkou směs nasypte na polštářky oloupané posekané mandle a nechte úplně vychladnout. Před podáváním můžete polštářky ještě pocukrovat.

Cukrářka Markéta si nejvíc vyhraje s potahovanými dorty

Recept na tvarohové taštičky je jakousi cenou útěchy pro ty, kdo si zatím netroufnou na marcipánem potahované dorty, kterými se cukrářka Markéta proslavila. Leccos z jejích pracovních postupů se ovšem dá odkoukat v pořadu Božské dorty od Markéty, v pondělí po osmé večer na televizi Prima love.

Pro trenéra libereckých Bílých tygrů Markéta Krajčovičová vytvořila dort v

Pro trenéra libereckých Bílých tygrů Markéta vytvořila dort v podobě brankářské lapačky.

Tentokrát bude z korpusu upečeného z mramorovaného piškotu tvořit dortovou imitaci brankářské lapačky. Jednotlivé kousky spojí čokoládovým krémem, kterým nakonec zahladí i celý korpus a potáhne ho bílou marcipánovou hmotou; v podstatě stejně, jako to dělala u dokonalé imitace kaktusu (článek s videem zde).

Podobně jako s detaily na kaktusu si také vyhraje s prošíváním švů lapačky či imitací patiny na kožené lapačce. Z marcipánu vytvoří i puk s klubovým znakem.

Autor:




Nejčtenější

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.