Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šestitýdenní tygřík v pražské zoo zatím vyrůstá na kočičím mléce

  20:01
Pražská zoo se pochlubila vzácným přírůstkem v podobě šestitýdenního samečka tygra sumaterského. Narodil se téměř dva měsíce po povodních, ale ty zasáhly i do jeho osudu. Vystresovaná matka ho po pár dnech přestala kojit, dokrmují ho tedy náhražkou kočičího mléka. A mládě se má čile k světu.
Tygřík už má čtyři kilogramy a pěkně pije. Už mu narostly i zuby.

Tygřík už má čtyři kilogramy a pěkně pije. Už mu narostly i zuby. | foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha

Obyvatelé pavilonu šelem ve spodní části zoo byli na počátku června evakuováni, mezi nimi i samice Surami a samec Falco, kteří se pářili krátce před povodní (jak vypadá páření tygrů se můžete podívat v archivním článku zde).

Fotogalerie

Uspání, přesun do ubikace tygrů ussurijských v horní části zoo i následný stres z neznámého prostředí znamenaly pro budoucí matku velkou zátěž. Pak absolvovala ještě přesun zpět do Pavilonu šelem, tentokrát už bez uspání. Vzhledem ke komplikované situaci, která březost tygřice provázela, jsou tedy chovatelé rádi, že odchov malé šelmy zatím probíhá bez větších komplikací.

"Porod proběhl v neděli 28. července. Tygřice Surami začala zhruba ve dvě hodiny odpoledne vyhledávat klid v porodním boxu. Okolo třetí hodiny jsme již na kamerách viděli mládě," popsala vrchní chovatelka kočkovitých šelem Věra Makovská, jak přišla v Zoo Praha na svět už třetí generace těchto mimořádně vzácných šelem. V roce 2007 se tu narodil jeho otec Falco, v roce 1994 dědeček Dustin.

O mládě se tygřice stará, jen ho přestala kojit

Vše probíhalo k radosti chovatelů bez komplikací, ale zhruba pět dní po porodu začala samice mládě opouštět a schovávat se ve venkovním výběhu. Nakonec úplně ztratila zájem kojit a v tomto směru ji tedy museli zastoupit chovatelé s lahví.

"Mládě pravidelně krmíme kočičím mlékem, respektive sušenou náhražkou kočičího mléka, jinak vyrůstá normálně s matkou," vysvětlil situaci kurátor savců pražské zoo Pavel Brandl. Tygřík už pomalu očichává a začíná ochutnávat hovězí výluh a škrábané maso, ale na mléce je ještě úplně závislý. Vše se tedy vyvíjí dobře, přesto ještě úplně vyhráno není.  

Tygr sumaterský

Nejmenší z pěti poddruhů tygra je kriticky ohrožen. Žije jen na ostrově Sumatra v Indonésii. Tam v rezervacích zbývá něco málo přes 400 jedinců, v zoologických zahradách v Evropě žije kolem stovky zvířat. Odchovy v zajetí jsou stále raritou.

Proto se opravy povodňových škod na Pavilonu šelem výrazně zpomalily. "Oprava interiérů probíhá tak, aby samice i mládě měly klid. To znamená, že znovuotevření pavilonu se výrazně oddálilo. Pavilon otevřeme nejpozději 1. ledna 2014," vysvětlil ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Je ovšem šance, že návštěvníci tygříka uvidí dříve. "Do venkovního výběhu začne chodit zhruba v listopadu, a návštěvníci ho tak možná uvidí ještě před otevřením interiérů pavilonu. Bude záležet, zda bude šikovný a schopný následovat matku," řekla k tomu chovatelka Věra Makovská.

Zatím je podle chovatelů tygřík velmi vitální. Minulý týden měl 3,5 kilogramu, tento týden už přibral na 4 kilogramy. Je sice dokrmován z lahve, ale pije dobře, učí se chodit, narostly mu řezáky a už vylézá sám z porodní boudy.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Když chcete vysavač, který ušetří čas i nervy
Když chcete vysavač, který ušetří čas i nervy

A teď řekněte popravdě, kdo z vás si užívá denní kolotoč luxování a vytírání? Pokud to není váš oblíbený sport, Roborock Saros 10R vás zaručeně...

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025