Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Tymián obecný (Thymus vulgaris)

  9:00aktualizováno  9:00

Tymián | foto: shutterstock.com

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

. Víte, že...

Někteří vědci tvrdí, že název tymián pochází z řeckého slova znamenajícího „odvaha“. Tato rostlina má totiž silně povzbuzující vlastnosti.

Popis rostliny: Tato stále zelená rostlina dorůstá výšky 20 - 30 cm. Její lodyha je dole dřevnatá, čtyřhranná. Listy jsou na okraji lehce podvinuté, oválného až kopinatého tvaru.Květy nachové barvy jsou sestaveny do vidlatých svazečků. Pochází ze Středomoří, u nás se pěstuje spíš v truhlíkách, přes zimu vymrzá.

Stanoviště: Tymián vyžaduje slunce a teplo, suchou, propustnou půdu.

Období květu: Kvete pozdě na jaře a počátkem léta.

Použitelné části: galSbírají a suší se listy a kvetoucí lodyhy.

Léčivé účinky:
Tymián zlepšuje trávení, působí proti nadýmání, je antiseptický a uklidňující. Podporuje hojení ran, zmírňuje kašel a přidáním do koupele pomáhá při dýchacích onemocnění a revmatismu.

Bylinková kuchyně: Tymián je pěstován pro své listy, které mají na rozdíl od jiných bylin větší aromatizující účinek sušené než čerstvé. Jeho specifická nasládlá chuť skvěle pozvedne například skopovou pečeň. Jinak je znám jako součást takzvaného Provensálského koření. 

. Jehněčí na hráškovém pyré

PRO 4 OSOBYgal

Příprava: 55 minut
Marinování: 5 hodin


* 800 g jehněčího hřbetu
* 4 lžíce oleje
* 1 lžíce másla
* 1 lžička hladké mouky
* 5 lžic balzamikového octa
* 4 snítky tymiánu
* 600 g hrášku
* 4 lžíce smetany 12%
* 1 stroužek česneku
* 200 g anglické slaniny
* pečené brambory


1. Jehněčí maso odblaníme, osolíme, opepříme, posypeme částí tymiánu a potřeme polovinou oleje a lžící octa. Zabalíme do alobalu a necháme 5 hodin odležet.
Maso zprudka opečeme v pekáčku na rozpáleném oleji, přendáme do předehřáté trouby a pečeme při 180 - 200 stupních asi 30 minut. Během pečení maso přeléváme výpekem a otočíme, ale nepodléváme.


2. Maso vyjmeme a udržujeme v teple. Do výpeku přidáme lžíci másla promíchanou s lžičkou mouky a zalijeme trochou vody s octem, přidáme zbylý tymián a povaříme asi 10 minut. Šťávu pak přecedíme a dochutíme solí a pepřem.


3. Hrášek uvaříme doměkka a rozmixujeme se smetanou a prolisovaným česnekem, osolíme a opepříme. Maso nakrájíme na filety a podáváme s pyré, opečenou slaninou, přelité balzamikovou šťávou a s pečenými bramborami.

Autoři:


Témata: Maso, Nadýmání


Nejčtenější

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Další z rubriky

Dub letní (Quercus robur). Žalud je lesklý oválný plod s dřevnatou čepičkou,
Dub letní (Quercus robur)

Jsou známy dva nejrozšířenější druhy dubu - dub letní a dub zimní. Dub letní má o poznání delší stopky u žaludů a krátké řapíky u listů.   celý článek

Pepřovník černý (Piper nigrum). Pepřovník je léčivou rostlinou rostoucí v
Pepřovník černý (Piper nigrum)

Z pepřovníku se získává známé a každodenně užívané koření po celém světě.   celý článek

Bříza bělokorá (Betula pendula). Má nápadně zbarvenou borku, kterou si nelze
Bříza bělokorá (Betula pendula)

Bříza bělokorá je nejrozšířenějším druhem břízy v Evropě.   celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.