Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Tymián obecný (Thymus vulgaris)

  9:00aktualizováno  9:00

Tymián | foto: shutterstock.com

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

. Víte, že...

Někteří vědci tvrdí, že název tymián pochází z řeckého slova znamenajícího „odvaha“. Tato rostlina má totiž silně povzbuzující vlastnosti.

Popis rostliny: Tato stále zelená rostlina dorůstá výšky 20 - 30 cm. Její lodyha je dole dřevnatá, čtyřhranná. Listy jsou na okraji lehce podvinuté, oválného až kopinatého tvaru.Květy nachové barvy jsou sestaveny do vidlatých svazečků. Pochází ze Středomoří, u nás se pěstuje spíš v truhlíkách, přes zimu vymrzá.

Stanoviště: Tymián vyžaduje slunce a teplo, suchou, propustnou půdu.

Období květu: Kvete pozdě na jaře a počátkem léta.

Použitelné části: galSbírají a suší se listy a kvetoucí lodyhy.

Léčivé účinky:
Tymián zlepšuje trávení, působí proti nadýmání, je antiseptický a uklidňující. Podporuje hojení ran, zmírňuje kašel a přidáním do koupele pomáhá při dýchacích onemocnění a revmatismu.

Bylinková kuchyně: Tymián je pěstován pro své listy, které mají na rozdíl od jiných bylin větší aromatizující účinek sušené než čerstvé. Jeho specifická nasládlá chuť skvěle pozvedne například skopovou pečeň. Jinak je znám jako součást takzvaného Provensálského koření. 

. Jehněčí na hráškovém pyré

PRO 4 OSOBYgal

Příprava: 55 minut
Marinování: 5 hodin


* 800 g jehněčího hřbetu
* 4 lžíce oleje
* 1 lžíce másla
* 1 lžička hladké mouky
* 5 lžic balzamikového octa
* 4 snítky tymiánu
* 600 g hrášku
* 4 lžíce smetany 12%
* 1 stroužek česneku
* 200 g anglické slaniny
* pečené brambory


1. Jehněčí maso odblaníme, osolíme, opepříme, posypeme částí tymiánu a potřeme polovinou oleje a lžící octa. Zabalíme do alobalu a necháme 5 hodin odležet.
Maso zprudka opečeme v pekáčku na rozpáleném oleji, přendáme do předehřáté trouby a pečeme při 180 - 200 stupních asi 30 minut. Během pečení maso přeléváme výpekem a otočíme, ale nepodléváme.


2. Maso vyjmeme a udržujeme v teple. Do výpeku přidáme lžíci másla promíchanou s lžičkou mouky a zalijeme trochou vody s octem, přidáme zbylý tymián a povaříme asi 10 minut. Šťávu pak přecedíme a dochutíme solí a pepřem.


3. Hrášek uvaříme doměkka a rozmixujeme se smetanou a prolisovaným česnekem, osolíme a opepříme. Maso nakrájíme na filety a podáváme s pyré, opečenou slaninou, přelité balzamikovou šťávou a s pečenými bramborami.

Autoři:




Nejčtenější

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Roztomilost malým mopsům zůstane a nudní rozhodně nejsou. Když ho dobře...
VIDEO: Jakého psa vybrat do města? Nabízíme pět tipů, navrhněte další

Ideální pes do městského bytu neexistuje. Respektive je to každý pes, který je správně socializovaný a vychovaný tak, aby nepůsobil problémy svému majiteli ani...  celý článek

Když našli toulavou kočku Sandy, vážila přes 7 kilogramů.
Tak tlustá kočka se jen tak nevidí. Nedokáže se ani poškrábat

Kočka Sandy byla vlastně jen obyčejná toulavá kočka, kterou záchranáři nalezli v parku v Bromsgrove ve Velké Británii. Zaujala je však tím, jak byla velká a...  celý článek

Další z rubriky

Paulinie nápojná (Paullinia cupana).Plodem jsou červené tobolky, které obsahují
Paulinie nápojná (Paullinia cupana)

Paulinie je známější pod názvem guarana.   celý článek

Bříza bělokorá (Betula pendula). Má nápadně zbarvenou borku, kterou si nelze
Bříza bělokorá (Betula pendula)

Bříza bělokorá je nejrozšířenějším druhem břízy v Evropě.   celý článek

Pepřovník černý (Piper nigrum). Pepřovník je léčivou rostlinou rostoucí v
Pepřovník černý (Piper nigrum)

Z pepřovníku se získává známé a každodenně užívané koření po celém světě.   celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.