Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Tymián obecný (Thymus vulgaris)

  9:00aktualizováno  9:00

Tymián | foto: shutterstock.com

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

. Víte, že...

Někteří vědci tvrdí, že název tymián pochází z řeckého slova znamenajícího „odvaha“. Tato rostlina má totiž silně povzbuzující vlastnosti.

Popis rostliny: Tato stále zelená rostlina dorůstá výšky 20 - 30 cm. Její lodyha je dole dřevnatá, čtyřhranná. Listy jsou na okraji lehce podvinuté, oválného až kopinatého tvaru.Květy nachové barvy jsou sestaveny do vidlatých svazečků. Pochází ze Středomoří, u nás se pěstuje spíš v truhlíkách, přes zimu vymrzá.

Stanoviště: Tymián vyžaduje slunce a teplo, suchou, propustnou půdu.

Období květu: Kvete pozdě na jaře a počátkem léta.

Použitelné části: galSbírají a suší se listy a kvetoucí lodyhy.

Léčivé účinky:
Tymián zlepšuje trávení, působí proti nadýmání, je antiseptický a uklidňující. Podporuje hojení ran, zmírňuje kašel a přidáním do koupele pomáhá při dýchacích onemocnění a revmatismu.

Bylinková kuchyně: Tymián je pěstován pro své listy, které mají na rozdíl od jiných bylin větší aromatizující účinek sušené než čerstvé. Jeho specifická nasládlá chuť skvěle pozvedne například skopovou pečeň. Jinak je znám jako součást takzvaného Provensálského koření. 

. Jehněčí na hráškovém pyré

PRO 4 OSOBYgal

Příprava: 55 minut
Marinování: 5 hodin


* 800 g jehněčího hřbetu
* 4 lžíce oleje
* 1 lžíce másla
* 1 lžička hladké mouky
* 5 lžic balzamikového octa
* 4 snítky tymiánu
* 600 g hrášku
* 4 lžíce smetany 12%
* 1 stroužek česneku
* 200 g anglické slaniny
* pečené brambory


1. Jehněčí maso odblaníme, osolíme, opepříme, posypeme částí tymiánu a potřeme polovinou oleje a lžící octa. Zabalíme do alobalu a necháme 5 hodin odležet.
Maso zprudka opečeme v pekáčku na rozpáleném oleji, přendáme do předehřáté trouby a pečeme při 180 - 200 stupních asi 30 minut. Během pečení maso přeléváme výpekem a otočíme, ale nepodléváme.


2. Maso vyjmeme a udržujeme v teple. Do výpeku přidáme lžíci másla promíchanou s lžičkou mouky a zalijeme trochou vody s octem, přidáme zbylý tymián a povaříme asi 10 minut. Šťávu pak přecedíme a dochutíme solí a pepřem.


3. Hrášek uvaříme doměkka a rozmixujeme se smetanou a prolisovaným česnekem, osolíme a opepříme. Maso nakrájíme na filety a podáváme s pyré, opečenou slaninou, přelité balzamikovou šťávou a s pečenými bramborami.

Autoři:


Témata: Maso, Nadýmání


Nejčtenější

Interiér bistra, které omylem získalo na okamžik michelinskou hvězdu.
Michelinský průvodce dal hvězdu omylem a z bistra udělal celebritu

Je to událost, jaká se může stát jen jednou za deset let, řekl by doktor Chocholoušek a my ostatní, že se to může stát jen u nás. Ve Francii se však osudné...  celý článek

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

Fenku Aňu přivedl do útulku původní majitel. Bulhar, který se vracel do vlasti...
Děti natočily video fence křížence pitbula z útulku, aby jí našly domov

Mladou černou fenečku přivedl před časem do kralupského útulku Bulhar, který ji používal na hlídání podnikového areálu. S tím, že je Aňa naprosto skvělá,...  celý článek

opylovací robot
Polím chybí včely k opylování. Vědci místo nich chtějí nasadit drony

Japonští vědci začali zkoušet miniaturní drony, které by mohly pomoci včelstvům opylovat louky a pole. Stroje by mohly brázdit pole a přenášet pyl z rostliny...  celý článek

Živý plot z cypřišovců Leylandových je krásně sytě zelený. Ale je náročný na...
Bez častého střihu vám živý plot z „lejlanďáků“ přeroste přes hlavu

Téma sousedských vztahů a živých plotů by vydalo na román, přerostlé větve často zasahují na vedlejší pozemek, prorůstají kořeny a podobně. Zvlášť když jde o...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.