Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Bylinky ze Středomoří v kuchyni: zkuste recept na tymiánovou hořčici

aktualizováno 
Bylinky se Středomoří většinou milují teplo, plné slunce a propustnou půdu. Vysaďte je nejlépe do smíšené skupiny, vytvoří si příznivé mikroklima.

Tymiánová hořčice | foto: DOMA DNES

Můžete se těšit

V magazínu DOMA DNES každou středu:

12. 3. Středomořské bylinky

  • Výroba pesta, bylinkové hořčice, octa, ochucených olejů

 

19. 3. Zapomenuté bylinky

  • Bylinky a krása

  • Výroba bylinkového mýdla a polštářků

 

26. 3. Čajové bylinky

  • Bylinková lékárna

  • Výroba bylinkových mastí, sirupů, olejů a tinktur

  • Zahradní kalendář

Mezi typické středomořské koření řadíme oregano, tymián, bazalku, šalvěj či rozmarýn. Většinou je používáme k ovonění pokrmů a rádi se k nim vracíme, protože nám připomínají letní prosluněné cestování po oblastech kolem Středozemního moře.

Pokud se pustíte do pěstování středomořských bylin, zkuste si vyrobit hořčici, na to jsou čerstvé bylinky nejlepší. Přinášíme recept na výrobu tymiánové hořčice, ale stejně tak lze vyrobit i verzi s mátou, oreganem nebo třeba s rozmarýnem.

Tymiánová hořčice

1 a půl hrnku hořčičných semínek, 1 hrnek bílého vinného octa, 1 hrnek olivového oleje, hrst čerstvého tymiánu, 2 lžíce cukru, sezamová semínka (nejsou nutná).

Tymián nasekejte, hořčičná semínka nahrubo rozdrťte a smíchejte s ostatními přísadami. Nechte uležet přes noc a druhý den ještě rozmixujte. Naplňte do sklenic a nechte v chladu dva týdny uležet. Stejným způsobem můžete připravit i hořčici s mátou, oreganem nebo třeba rozmarýnem.

Autor:




Nejčtenější

Nejroztomilejší jsou podle redakce Playtvak.cz štěňata argentinské dogy. A...
Sedm nejroztomilejších štěňat, od bígla přes bernardýna po retrívry

Přestože je už z fyziognomie štěňat zřejmé, zda z nich vyrostou drobci, nebo obři, dokážou současně klamat tělem. Jen tak může někomu připadat nejroztomilejší...  celý článek

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Místo trávníku směs plevelů
PORADNA: Sousedi nesekají zahradu, máme trávu plnou pampelišek

Sousedi mají vedle nás pozemek, na kterém chtějí v budoucnu stavět. Ale nechávají ho ladem a k nám se dostávají bodláky i pampelišky. Co s tím? ptá se zoufalá...  celý článek

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Další z rubriky

Opal je typický krásným, zlatavě žlutým, rustikálním vzhledem, výrazně křupavou...
Česká jablka se u nás prodávají málo, ale v zahraničí slaví úspěchy

Přestože se v českých obchodech prodávají více jablka vypěstovaná v zahraničí, existují české odrůdy, které jsou naopak v cizině oblíbené. Nejen mezi...  celý článek

Džungle v Holešovicích Prazelenina od letošního jara funguje přímo u Vltavy v...
Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a...  celý článek

Zahrádkářská kolonie Malina na Kraví hoře by podle návrhu baseballové Techniky...
Zájem o zahrádkářské kolonie neupadá, naopak je problém ji sehnat

Zahrádkaření ve městech už není doménou starší generace - přibývá mladých rodin s dětmi, které zahrádky využívání k pěstování ovoce i zeleniny, ale i k...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.