Jak vypadá
. Zajímavosti a rady
|
Plodnice jsou 2 - 7 cm široké s rosolovitou dužinou, dosti tence lupenité, téměř průsvitné, žilkovité a vzhledem jsou podobné ušnímu boltci. Za suchého počasí tvrdnou. Tyto houby mají žlutohnědou barvu a drobné šedivé chloupky na vnějším povrchu. Vnitřní povrch je hladký a lesklý.
Kde a kdy roste
Roste na jaře a na podzim v lesích, zahradách a parcích na odumřelých větvích a kmenech různých listnáčů, především bezu černého.
Z kulinářského hlediska je nejlepší ucho Jidášovo usušit a před použitím jej "oživit" ve vlažné vodě. Je třeba ji dobře povařit. Velmi osvědčený způsob jejího servírování je udělat omáčku (cibule, česnek, bazalka, jemně nakrájené ucho Jidášovo a troška smetany) a použít ji k plnění pečiva nebo k pomazání krutonů.