Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šéfkuchař Radek David napadl učňovské školství. Učitelé mu oponují

Češi podle něj neumějí vychovat kuchaře. Když už se někteří z nich mají zájem něco naučit v zahraničí, půlka z nich se už nevrátí, tvrdí šéfkuchař proslulé restaurace La Veranda. Oponuje mu zástupkyně ředitele gastronomické školy Jaroslava Haiklová.

Šéfkuchař restaurace La Veranda Radek David | foto: La Veranda

Podle Davida za současný stav učňovského školství v oboru gastronomie mohou například nekvalitní učebnice, nekompetentní učitelé či nedostatek praxe – to jsou hlavní důvody, proč je v Česku nedostatek kvalitních kuchařů. Důsledkem toho je podle známých šéfkuchařů v Česku až 70 procent nekvalitních restaurací.

Ve škole učí teoretici

"Velkým problémem je velké množství kuchařských škol, na kterých učí teoretici. Teorii zvládají skvěle, ale když se potom dostanou do kuchyně, neumějí správně vykostit ani rybu," popsal problém Radek David.

"Je pravda, že odborné předměty na školách učí teoretici, ale není to způsobeno neochotou škol zaměstnávat praktiky, ale právními předpisy, které po učitelích odborných předmětů požadují vysokoškolské vzdělání. To samozřejmě špičkoví kuchaři, kteří by byli ochotni své budoucí kolegy vzdělávat, většinou nemají," oponuje Jaroslava Haiklová, zástupkyně ředitele pro praktické vyučování Střední školy gastronomické a hotelové v Praze-Braníku.

Ve škole se proto pravidelně organizují přednášky špičkových kuchařů, jako jsou například Dalibor Navrátil, Zdeněk Pohlreich, Roman Vaněk či Radek Šubrt a další. (Pozn. redakce: Podle vlastní zkušenosti na branické škole většinou učí lidé, kteří dřív vařili, takže tady problém nevidím, navíc učni praktické dovednosti získávají přímo v provozu, mají totiž týden školu a týden praxi.)

Hodně záleží na praxi

Záleží také na tom, kam chodí studenti na praxi. Šéfkuchaři často vybírají podle instinktu. "Může přijít člověk, který má zkušenosti z několika kvalitních nebo zahraničních restaurací, když ale zjistím, že v každé vydržel jen půl roku, už pro mě není zajímavý. Důležité je, aby se stal členem týmu a vydržel v něm," vysvětlil Radek David.

A notuje si s ním i Jaroslava Haiklová. "I u našich studentů je častým jevem, že jim po praxi v rámci školy nabízí provozovny, kde tuto praxi vykonávali, stálý pracovní poměr. Proto nabízíme našim studentům praxe na prestižních pracovištích, na kterých mohou zkušenosti a dobré návyky pro budoucího zaměstnavatele důležité, získat. Z našich asi šedesáti partnerů, u kterých praktické vyučování probíhá, mohu jmenovat například hotel Radisson BLU a v něm restauraci Alcron, která získala a obhájila Michelinskou hvězdu, a dále restaurace Divinis, Amade, Café Imperial, hotelovou praxi máme zastoupenou namátkou v těchto hotelích: Holiday Inn Prague Congress Centre, NH Prague, Sivek hotels, Yasmin, Kempinsky, Le Palais Prague.

Neumějí cizí jazyk

Není nic lepšího než praxe v zahraničí, bez ní se kvalitní kuchař neobejde, aby mohl sledovat nové trendy a uplatnil je v praxi. Problémem je však špatná jazyková vybavenost mladých kuchařů, vyučování cizích jazyků na učňácích neprobíhá tak intenzivně jako například na gymnáziu. Takže hodně záleží na vlastním zájmu studenta.

"Špatné jazykové vybavenosti studentů jsme si vědomi. Právě proto máme výrazně zvýšenou dotaci na výuku cizích jazyků a zároveň umožňujeme studentům účastnit se praxe v zahraničí (Německo a Španělsko). Stejně tak i organizujeme pro naše studenty odborné kurzy. Jenom v letošním roce na naší škole proběhly například sommeliérské, baristické a barmanské kurzy," vypočítává Haiklová.

Radku Davidovi pijí krev i současné učebnice, ve kterých jsou často reklamy společností vyrábějících nejrůznější dochucovadla, kečupy, kořenicí směsi a podobně. "Je mnoho škol, které učí podle těchto učebnic, a učni pak vaří s produkty, které nemají v kvalitní gastronomii co dělat. Samozřejmě existují světlé výjimky, i v Česku jsou dobré kuchařské školy, ale zatím je jich málo," doplnil David.

V branické kuchařské škole to řeší po svém. "Raději si vypracováváme vlastní skripta a žáci se učí z nich. S reklamami v učebnicích je totiž ten problém, že vydavatel na nich chce hlavně vydělat. Ale nejdůležitější však je, aby mladý učeň skutečně vařit chtěl," doplňuje Haiklová.

(Pozn. redakce: Podle vlastní zkušenosti, kdybych učiteli naservíroval například kečup místo protlaku, dostanu za pět a půl roku se mnou nebude mluvit).

Podle Davida z 200 absolventů se stane kuchaři tři až pět lidí, to je opravdu málo. Jaroslava Haiklová to však nevidí tak černě. "Pravidelně kontaktujeme naše bývalé studenty, a proto vím, že tak hrozivé číslo to  nebude. Je ale pravda, že kuchařina je náročný obor a každý ten neustálý stres spojený se směnným provozem a velkou fyzickou zátěží neunese. Myslím, že je to však podobné i v dalších oborech," vysvětluje. 

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Gorilák Kisumu se v pražské zoo činí. Narodil se mu letos už druhý potomek

12. dubna 2024  6:45,  aktualizováno  15:13

V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je...

Podkroví se v létě může proměnit v peklo. Jak udržet snesitelnou teplotu

15. dubna 2024

Podkroví nabízí nevšední prostor, kde může být velmi příjemné trávit čas. Někteří mají pod střechou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Psí parazit míří z teplých krajů do střední Evropy. Srdeční červ je tu

11. dubna 2024

Migrace a nové druhy komárů, změna klimatu, ale také častější cestování se psy do zahraničí – to...

Vybírejte nejroztomilejší dubnové kočky a psy. Rozdělí si krmivo za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  15.4 9:14

Hlasování v dubnovém kole čtenářské fotografické soutěže o nejroztomilejší psy a kočky je tu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

Senoseče letos budou zřejmě dřív. Ochránci srnčat se bojí zmařených životů

18. dubna 2024

Vzhledem k tomu, že letošní zemědělský rok začal dříve, předpokládá se, že i senoseč přijde v...

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Hlavonožci jsou velmi inteligentní, mají výbornou paměť a učí se, říká zooložka

17. dubna 2024

Premium Chobotnice, sépie, olihně či obří krakatice. Ti všichni patří mezi hlavonožce. Jejich život je pro...

Kocoura jí přejelo auto, naklonovali jí dva stejné. Povahu zaručenou nemá

17. dubna 2024

Premium Za naklonování kočičího mazlíčka, o kterého přišla v jeho pouhých pěti letech, zaplatila Kanaďanka...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...