VIDEO: Testovali jsme moderní „udělátka“ na česnek. Kupodivu fungují - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Testovali jsme moderní „udělátka“ na česnek. Kupodivu fungují

Loupání, krájení, drcení či tření česneku je piplačka, bez které se ale v kuchyni neobejdete. Hobby.cz za vás vyzkoušelo několik šikovných pomůcek. Většina z nich splnila očekávání.
Testujeme česnekovadla | (1:00) | video: iDNES.cz

Bez česneku nedáte v kuchyni skoro ani ránu. Přidáváte ho do pečení, polévek i pomazánek. A guláš nebo bramborák si bez něj nikdo neumí představit.

Každá kuchyňská úprava vyžaduje jiné zpracování česneku. Nejčastěji ho třeme, ale třeba italská kuchyně preferuje hrubé nasekání. Každý však není takový kuchyňský fanda, aby si poradil jenom s nožem. Proto jsme vyzkoušeli několik moderních "udělátek", která usnadní manipulaci s česnekem i naprostému začátečníkovi.

Podívejte se na video, jak jsme testovali

Vyzkoušeli jsme keramické "třítko", plastovou destičku s dvěma druhy zubů, a univerzální keramické struhadlo. Podle našeho subjektivního názoru si s třením česneku nejsnáze poradilo ručně vyráběné keramické třítko. U plastové destičky utřela česnek velmi snadno a najemno strana s drobnými výstupky, výraznější zubatá strana vyrobila hrubší drť. Univerzální struhadlo mělo tak výrazné zuby, že pasta zůstávala mezi nimi. Toto struhadlo by bylo vhodnější spíše na mrkev či zázvor a tam, kde by se dokonce očekávalo, že se pustí šťáva. Všechny vzorky se velmi dobře oplachovaly vodou.

Silikonem proti slupkám

Stroužky lze snadněji oloupat, když je necháte hodinu odstát v teplé vodě. To se vám vyplatí při loupání většího množství česneku, s pár stroužky si poradí rychleji praktický loupač na česnek. Objevili jsme ho v prodejně Tescoma za 69 Kč.

Do loupače na česnek vložíte pár stroužků a poválíte. Pak už jen vyndáte čisté stroužky, uvnitř se zachytí slupky.

Loupač je v podstatě barevný silikonový "makaron", do něhož vložíte stroužky česneku s odříznutými tvrdými konci. Pak stačí trubičku poválet po lince a po chvilce z ní vysypete čisté stroužky. Slupky totiž zůstanou uvnitř, snadno je ale vypláchnete vodou nebo vyfouknete.

Trable s lisem

Klasický lis na česnek, kterým protlačíte oloupané stroužky, pořídíte od 50 korun. Cena se ale může vyšplhat až na dva tisíce, když se rozhodnete pro designový kousek. Každý lis má ale tu nevýhodu, že se špatně čistí. Pomoct vám však mohou obyčejná párátka nebo plastový čistič, který bývá součástí lisu.

Plastovým kráječem projedete po lince jako s kolečkem a nože si s česnekem poradí

Charlic Chop – oloupané stroužky zavřete v plastovém česneku a několikrát otáčíte víkem proti dnu

Pokud potřebujete česnek jen nasekat, nikoliv prolisovat, poslouží vám sekáčky. Prodává je například Potten & Pannen, zde seženete dva typy - kráječ Garlic Chop ve tvaru česnekové hlavičky a kulatý Chef´n sekáček, kterým získáte drobné kousky po několika otočení. Oba stojí bez pár korun tři stovky.

Česnekáčky, třítka a strouhátka

Potřebujete-li ještě drobnější kousky česneku, místo protlačení lisem ho utřete. K tomu vám poslouží různé typy třítek s drobnými zoubky. Hodí se i na jemné strouhání jablek, zázvoru nebo mrkve. Po použití se snadno omyjí pod vodou.

Struhadlo na česnek z plastu má z jedné strany zuby, z druhé jen jemné prolisy, které utřou česnek velmi jemně

Nejčastěji máte na výběr třítka z plastu nebo z keramiky. Plastové třítko připomínající klasické struhadlo seženete v Tescomě za 69 Kč. Třítko Garlic Card z Eva & Co. připomíná spíše kreditní kartu a zaplatíte za ně 129 Kč. Oba kousky mají několik barevných variant.

Struhadlo nejen na česnek

Lis na česnek z Fler.cz, prodává Kaprálová Milena za 88 Kč

Keramické struhadlo si můžete vybrat například od Tescomy za 69 Kč. Ručně vyráběná třítka najdete například na Fleru.cz, ceny se tu pohybují od 55 do 177 Kč za kus.

Kromě jemných struhadel existuje ještě drtič česneku, který lisuje česnek přes mřížku. Zároveň se v něm dají stroužky i do příštího použití skladovat.

Shrnuto a podtrženo: Kdo chce natřít česnek, vyplatí se mu investovat několik desetikorun do keramického nebo plastového třítka. Fungují překvapivě dobře a snadno se myjí. Určitě plnohodnotně nahradí klasický lis na česnek.

Navíc fungovaly i bez pracného loupání česneku. Stačilo odříznout "patičku" stroužku a slupka zůstala v ruce - a to se počítá. Domácí "mistři v kuchyni" si asi jako doposud vystačí s nožem, ale ostatním třítka určitě usnadní práci.

Jak uskladnit česnek, aby dlouho vydržel

Česnek přes zimu vydrží v uzavřené nádobě, kterou uskladníte v suché, větrané místnosti. Ještě účinnější je podsypat ho centimetrovou vrstvou soli. Česnek můžete i zamrazit. Jednotlivé stroužky zmrazte zvlášť a teprve pak nasypte do sáčku a dejte do mrazáku. Díky tomu se stroužky nezamrazí k sobě tak pevně a půjdou snadno oddělit.

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Tasemnice u koček není výjimečná. Jak ji odhalíte a zbavíte se jí

Tasemnice jsou střevní parazité, kteří mohou napadnout kočky všech věkových kategorií. Inkubační proces onemocnění je nenápadný, avšak kočky se mohou nakazit tasemnicemi několika způsoby. Nejčastěji...

Dopřejte si pár týdnů odlehčené stravy a tělo projde skvělou očistou

Pro naše předky byl čas před příchodem jara a hlavně Velikonoc velmi důležitý a má to tak řada lidí i dnes. Ti, kdo dokázali alespoň na čas zdravě přenastavit jídelníček, mluví o skvělé očistě bez...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

24. března 2025