Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Za pokles tlaku v kotli často může dopouštěcí hadice a malá expanzka

aktualizováno 
Je to problém, který trápí hodně majitelů plynových kotlů. Každých čtrnáct dní nebo co měsíc je třeba dotlakovat kotel a odvzdušnit radiátory. Kde se ta voda ztrácí a kde se pořád bere vzduch?

Po odvzdušnění je obvyklé, že klesne tlak v systému. U běžných domovních kotlů se pohybuje kolem 1,5 atmosféry. | foto: Marek Burza

Teoreticky by k podobným problémům vůbec nemělo docházet, okruh otopné vody je přece uzavřený. V praxi to ale funguje jinak. Hodně z nás musí každou chvíli vodu do kotle dopouštět. A druhá polovina majitelů kotlů zase bojuje s pravidelným zavzdušněním radiátorů.

Oba problémy jsou ale spojenou nádobou. Neodborným dopouštěním vody se do systému dostane vzduch, následuje odvzdušnění, tím poklesne tlak v kotli, opět musíme dotlakovat a tak pořád dokola.

Začněte těsností systému

"Teoreticky by voda samozřejmě neměla utíkat. Ale když máte kotel nový, tak s odvzdušňováním musíte počítat. Z čerstvě napuštěné vody se do trubek uvolňuje vzduch. Ale to po čase pomine. Jenže pak tu mohou být drobné netěsnosti, které se mohou projevit třeba až po letech, způsobené třeba stárnutím ´napakování´ šroubení rozvodů na radiátory," říká provozní ředitel Záchranné technické služby Pavel Jíša.

Prosakování vody podle něho vůbec nemusí být na první pohled viditelné ani hmatatelné. "Radiátory jsou horké, takže se voda stačí odpařovat, takže spoje vypadají jako suché," vysvětluje.

Doporučuje kontrolovat spíše mimo sezonu, kdy je kotel stále pod tlakem, ale voda se neodpaří. Lépe se pak najde místo, kde voda uniká. "Špatné je to tam, kde k úniku dochází ve zdech nebo podlahách, tam nemáte šanci. Může to být tak drobný únik, že se neprojeví vlhnutím zdí, takže ho prostě nenajdete."

Nouzové utěsnění porušeného šroubení pomocí vulkanizační pásky asi nebude fungovat

Rada "z hospody Na růžku", že by mohlo pomoci omotat postižené místo samosvařitelnou polyisobytulovou páskou, ale podle Jíši nepomůže. "To je dobré tak na odpady, ale ne na tlakové zařízení. Pod takové řešení bych se nepodepsal. To už je lepší na chvíli vyřadit kotel z provozu a opravit to pořádně, jak se má."

Vyměňte hadici k dopouštění kotle

Kotel dopouštíme tak, že otevřeme vypouštěcí ventil kotle a zároveň otevřeme ventil rozvodu vody. Tím se kotel opět natlakuje. Zaměřte se ale na kvalitu napojení obou ventilů. "Někteří lidé kotel napouštějí tak, že připojí hadici a pak otevřou ventily. To je ale špatně, hadici je nejdříve třeba zalít vodou, jinak do systému vženou sloupec vzduchu vysoký jako je délka dopouštěcí hadice. Pak se diví, že se některý z radiátorů zavzdušní," upozorňuje.

Toto připojení dopouštěcí hadice není naprosto těsné

Stejný problém se ale týká i těch, kdo mají oba ventily spojené obyčejnou zahradní hadicí připojenou k ventilům šroubovací objímkou. Toto spojení není úplně těsné. Během měsíce i dříve voda spadne a vzduch se opět dostává do topného systému.

Daleko lepší je zvolit hadici se šroubením, tady se lépe dosáhne vzduchotěsnosti. "Pořád bude lepší zvolit i obyčejnou pračkovou hadici, za půlmetr zaplatíte stovku," radí topenář Václav Staněk. "Ta ale časem může zdegradovat, ale prodávají se i opletené hadice na vodu, podobné těm, jaké se používají pro připojení baterií nebo nádržky WC, jen s typickým třičtvrtěcoulovým závitem," dodává.

True

V malých závěsných kotlech bývají hodně malé expanzní nádoby, obvykle 5–8 litrů. Uvnitř je gumový měch, který je podle pokynů výrobce kotle potřeba občas natlakovat – podobně jako třeba u domácích vodáren (viz předchozí článek). Pokud se to dlouho opomíjí, nedochází k vyrovnávání tlaků mezi stěnou nádoby a měchem. Výsledkem je, že dochází k příliš rychlému kolísání tlaků a kotel nemůže pracovat v optimálním režimu.

"Kotel je navržený pro určitý typický provoz, ale v některých domech se může stát, že tovární expanzní nádoba může být na velikost topné soustavy poddimenzovaná. Proto bych doporučoval přidat externí expanzní nádobu o větším objemu a nebudete se muset o topení prakticky starat," říká servisní technik plynových zařízení Kamil Pála.

Stárnutím gumy navíc může docházet k tomu, že vzduch z měchu proniká do vody topného systému, zde se může objevit další zdroj průniku vzduchu do systému. Ale i naopak: "Při dotlakovávání systému se může voda porušenou stěnou dostávat dovnitř měchu, lidé se diví, kam jim mizí voda, ale mizí v expanzce," vysvětluje Pála.

Malé expanzní nádoby jsou navíc ke změnám tlaku daleko náchylnější. Pak se při porušení měchu může dokonce stát, že se voda vytratí z topného systému a kotel hlásí poruchu, protože si myslí, že došlo k úniku vody.

Řešili jste podobné problémy a jak jste si pomohli? Podělte se o své zkušenosti s ostatními čtenáři?

Autor:




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Kachny jsou učenlivé. Naučily se jíst malé ptáky, aby získaly lepší živiny

Divoké kachny se živí semeny, bobulemi, rostlinami a hmyzem, někdy i malými rybami. Britští vědci ale nedávno v Rumunsku poprvé „nachytali“ divoké kachny, jak...  celý článek

Nádherný úlovek z Náchodska.
Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků...  celý článek

Čokoládoví jedinci (pes vlevo) jsou nestandardní, přesto se však ve vrzích...
Tibetský teriér. Posvátný posel štěstí, který se jako teriér nechová

Tibetský teriér neboli „tibeťák“ je skvělým rodinným i sportovním společníkem. Jeho výrazným znakem je nádherná jemná srst, kterou zaujme na první pohled. V...  celý článek

Další z rubriky

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

(Ilustrační foto)
Může se to stát i vám. Pět největších nebezpečí při grilování

Mně se to určitě nestane: věta, která už to zavařila mnoha milovníkům letních grilovaček. Pětici nebezpečí, která je doprovází nejčastěji, naštěstí můžete...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.