Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Plátky libové krkovičky proměňte v úžasný dlabanec podle Sapíka

aktualizováno 
K pořádnému kusu masa se listová jarní zelenina hodí. Podle šéfkuchaře Jaroslava Sapíka, který má českou kuchyni v malíčku, jde navíc obojí dobře zkombinovat i s oblíbenou houbovou omáčkou. Pokud houby milujete, můžete je dokonce v sezoně využít k jakýmkoliv grilovaným masům.

S krkovičkou si pravděpodobně takto pohrajete, když pozvete třeba přátele, takže se vám rozpočet pro šest osob bude hodit. Jinak si recept samozřejmě přepočítejte podle potřeby.

Fotogalerie

Potřebovat budete 6 libovějších plátků krkovice, 6 plátků veky nebo jiné bílé pečivo (třeba rohlíky či housky, zhruba den staré, pečiva by mělo být méně než masa), 150 g libového uzeného boku, špenát (místo něj můžete použít i polníček či jinou jarní zeleň, třeba kopřivy), 1 najemno nakrájenou cibuli, 100 g másla, 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť), 150 ml smetany na vaření, sůl, pepř a trochu muškátového květu.

Na omáčku si připravte 50 g másla, 100 g sušených hub (případně čerstvé houby), 1 cibuli, 1 až 2 lžíce hladké mouky, 200 ml smetany na vaření, čtvrt lžičky utřeného česneku, 2 až 3 lžíce majonézy, 1 kg vařených brambor, 2 lžičky sádla a hrst medvědího česneku.

Příprava uhlířského měšce s houbovou omáčkou

Dejte si předem vařit namočené sušené houby (pokud nemáte čerstvé) a zvlášť brambory na přílohu. K těm přidejte lístky medvědího česneku.  

Krkovičku, která by neměla být moc tučná, nakrájejte na plátky.
Plátky krkovičky pěkně rozklepejte.
Plátky krkovičky lehce osolte a opepřete.

Plátky krkovičky pěkně naklepejte a lehce osolte a opepřete.

Pečivo nakrájejte na kostičky.
Pečivo osolte, lehce popraště muškátovým květem a přendejte do misky.
Očištěný špenát pokrájejte.

Pečivo pokrájejte na kostičky, osolte a lehce poprašte muškátovým květem. Špenátové listy také pokrájejte, vsypte k pečivu a v misce vše promíchejte.

Uzený bok pokrájejte na kostičky.
Kostičky dejte prohřát na pánev s kouskem másla.
K uzenému masu přidejte i pokrájenou cibuli a také jen nechte prohřát.

Uzený bok si nakrájejte na kostičky, cibuli také. Na pánvi rozehřejte polovinu másla, přidejte uzený bok - jen ho ale ohřejte, aby uzené maso pustilo vůni, nevyškvařujte ho. Přisypte ještě cibuli a také ji spolu s uzeným prohřejte.

Veškeré ingredience na nádivku pečlivě promíchejte.
Přidejte žloutky.
Přidejte pevný sníh ušlehaný z bílků.

Poté směs z pánve smíchejte s nakrájeným špenátem a pečivem. Vmíchejte nejprve žloutky a poté pevný sníh ušlehaný z bílků.

Směs na nádivku prolijte smetanou.
Pekáček vytřete sádlem.
Na pekáček přihoďte pokrájenou cibuli a pár snítek rozmarýnu.

Nádivkovou směs nakonec ještě zalijte smetanou a promíchejte. Připravte si zapékací mísu, kterou vytřete sádlem nebo máslem, přidejte pár větviček rozmarýnu a nahrubo nakrájenou cibuli.

Nádivky dejte na každý plátek jen tak akorát, aby šla pěkně zabalit.
Protilehlé strany masového plátku stáhněte pěkně k sobě.
Plátek zabalte do tvaru měšce (naplněného nádivkou)  převažte nití.

Na každý plátek masa dejte přiměřený kopeček nádivky a kraje plátku stáhněte tak, abyste mohli maso s náplní svázat do tvaru měšce. Nit moc nezatahujte.

Nit zavažte, ale nestahujte tak, aby se zařezávala do masa - budete ji muset...
Měšce poskládejte na pekáček jeden vedle druhého.
Pekáček s masem strčte do rozehřáté trouby.

Naskládejte do zapékací mísy a pečte v troubě předehřáté na 200°C asi půl hodiny, až maso změkne. (Z každého měšce pak před podáváním odstraňte nit.)

Lehce orestujte pokrájenou cibulku a přidejte k ní uvařené houby.

Lehce orestujte pokrájenou cibulku a přidejte k ní uvařené houby.

Mezitím si připravte omáčku: v kastrolu rozehřejte máslo, vsypte na něj najemno nakrájenou cibuli, zaprašte lžící mouky a orestujte. Zalijte vařenými houbami i s tekutinou, promíchejte a přiveďte k varu. Vlijte smetanu, přidejte česnek. Osolte, opepřete a omáčku zjemněte několika lžícemi majonézy.

Uhlířský měšec s restovanými brambory, houbovou omáčkou a bylinkami.

Uhlířský měšec s restovanými brambory, houbovou omáčkou a bylinkami.

Vařené brambory lehce promastěte sádlem, přidejte k nim nakrájený medvědí česnek, případně další bylinky podle chuti, promíchejte a prohřejte. Naservírujte na talíř spolu s uhlířským měšcem, který případně můžete rozkrojit, a vše přelijte houbovou omáčkou.

Pokud chcete vidět šéfkuchaře Jaroslava Sapíka vidět připravovat další dobroty z českých ingrediencí, zapněte si v nedělní podvečer televizi Prima. 

Autor:




Nejčtenější

Nádherný úlovek z Náchodska.
Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků...  celý článek

Džungle v Holešovicích Prazelenina od letošního jara funguje přímo u Vltavy v...
Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a...  celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Domek pro včely samotářky z bezových větviček
Postavte domeček pro včely samotářky. Na zahradě se postarají o škůdce

Přilákejte na svou zahradu co nejvíce drobných živočichů. Když jim nabídnete adekvátní ubytování, odvděčí se vám. Díky nim ubude škůdců a zvýší se úroda.   celý článek

Koupání slonů probíhá v zákulisí.
Respekt tváří v tvář sloním obrům i hubička od Mamuta. V zákulisí zoo

Mazlení. Tulení. Krmení. Hlazení. Roztomilá mláďátka a oddaná zvířátka. To vše v krásném prostředí uprostřed zeleně, vody, květin a exotické zvěře. Prostě...  celý článek

Další z rubriky

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Pronajímání domů a bytů on-line je stále populárnější.
Půjčujete chalupu přes internet? Dejte si pozor na majetek

Důvěra Čechů ke krátkodobým sezonním pronájmům chalup nebo rodinných domů prostřednictvím on-line služeb roste. Na serverech typu Airbnb, Couchsurfing nebo...  celý článek

Rybenka domácí (Lepisma saccharina)
Rybenky milují vlhko a tmu. Zbavíte se jich i bez chemie

Drobný světloplachý hmyz, který možná občas zahlédnete v koupelně nebo v komoře, velkou paseku nenadělá. Pokud se ovšem nepřemnoží. Jak tomu zabránit? Pomoci...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.