Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Plátky libové krkovičky proměňte v úžasný dlabanec podle Sapíka

aktualizováno 
K pořádnému kusu masa se listová jarní zelenina hodí. Podle šéfkuchaře Jaroslava Sapíka, který má českou kuchyni v malíčku, jde navíc obojí dobře zkombinovat i s oblíbenou houbovou omáčkou. Pokud houby milujete, můžete je dokonce v sezoně využít k jakýmkoliv grilovaným masům.

S krkovičkou si pravděpodobně takto pohrajete, když pozvete třeba přátele, takže se vám rozpočet pro šest osob bude hodit. Jinak si recept samozřejmě přepočítejte podle potřeby.

Fotogalerie

Potřebovat budete 6 libovějších plátků krkovice, 6 plátků veky nebo jiné bílé pečivo (třeba rohlíky či housky, zhruba den staré, pečiva by mělo být méně než masa), 150 g libového uzeného boku, špenát (místo něj můžete použít i polníček či jinou jarní zeleň, třeba kopřivy), 1 najemno nakrájenou cibuli, 100 g másla, 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť), 150 ml smetany na vaření, sůl, pepř a trochu muškátového květu.

Na omáčku si připravte 50 g másla, 100 g sušených hub (případně čerstvé houby), 1 cibuli, 1 až 2 lžíce hladké mouky, 200 ml smetany na vaření, čtvrt lžičky utřeného česneku, 2 až 3 lžíce majonézy, 1 kg vařených brambor, 2 lžičky sádla a hrst medvědího česneku.

Příprava uhlířského měšce s houbovou omáčkou

Dejte si předem vařit namočené sušené houby (pokud nemáte čerstvé) a zvlášť brambory na přílohu. K těm přidejte lístky medvědího česneku.  

Krkovičku, která by neměla být moc tučná, nakrájejte na plátky.
Plátky krkovičky pěkně rozklepejte.
Plátky krkovičky lehce osolte a opepřete.

Plátky krkovičky pěkně naklepejte a lehce osolte a opepřete.

Pečivo nakrájejte na kostičky.
Pečivo osolte, lehce popraště muškátovým květem a přendejte do misky.
Očištěný špenát pokrájejte.

Pečivo pokrájejte na kostičky, osolte a lehce poprašte muškátovým květem. Špenátové listy také pokrájejte, vsypte k pečivu a v misce vše promíchejte.

Uzený bok pokrájejte na kostičky.
Kostičky dejte prohřát na pánev s kouskem másla.
K uzenému masu přidejte i pokrájenou cibuli a také jen nechte prohřát.

Uzený bok si nakrájejte na kostičky, cibuli také. Na pánvi rozehřejte polovinu másla, přidejte uzený bok - jen ho ale ohřejte, aby uzené maso pustilo vůni, nevyškvařujte ho. Přisypte ještě cibuli a také ji spolu s uzeným prohřejte.

Veškeré ingredience na nádivku pečlivě promíchejte.
Přidejte žloutky.
Přidejte pevný sníh ušlehaný z bílků.

Poté směs z pánve smíchejte s nakrájeným špenátem a pečivem. Vmíchejte nejprve žloutky a poté pevný sníh ušlehaný z bílků.

Směs na nádivku prolijte smetanou.
Pekáček vytřete sádlem.
Na pekáček přihoďte pokrájenou cibuli a pár snítek rozmarýnu.

Nádivkovou směs nakonec ještě zalijte smetanou a promíchejte. Připravte si zapékací mísu, kterou vytřete sádlem nebo máslem, přidejte pár větviček rozmarýnu a nahrubo nakrájenou cibuli.

Nádivky dejte na každý plátek jen tak akorát, aby šla pěkně zabalit.
Protilehlé strany masového plátku stáhněte pěkně k sobě.
Plátek zabalte do tvaru měšce (naplněného nádivkou)  převažte nití.

Na každý plátek masa dejte přiměřený kopeček nádivky a kraje plátku stáhněte tak, abyste mohli maso s náplní svázat do tvaru měšce. Nit moc nezatahujte.

Nit zavažte, ale nestahujte tak, aby se zařezávala do masa - budete ji muset
Měšce poskládejte na pekáček jeden vedle druhého.
Pekáček s masem strčte do rozehřáté trouby.

Naskládejte do zapékací mísy a pečte v troubě předehřáté na 200°C asi půl hodiny, až maso změkne. (Z každého měšce pak před podáváním odstraňte nit.)

Lehce orestujte pokrájenou cibulku a přidejte k ní uvařené houby.

Mezitím si připravte omáčku: v kastrolu rozehřejte máslo, vsypte na něj najemno nakrájenou cibuli, zaprašte lžící mouky a orestujte. Zalijte vařenými houbami i s tekutinou, promíchejte a přiveďte k varu. Vlijte smetanu, přidejte česnek. Osolte, opepřete a omáčku zjemněte několika lžícemi majonézy.

Uhlířský měšec s restovanými brambory, houbovou omáčkou a bylinkami.

Vařené brambory lehce promastěte sádlem, přidejte k nim nakrájený medvědí česnek, případně další bylinky podle chuti, promíchejte a prohřejte. Naservírujte na talíř spolu s uhlířským měšcem, který případně můžete rozkrojit, a vše přelijte houbovou omáčkou.

Pokud chcete vidět šéfkuchaře Jaroslava Sapíka vidět připravovat další dobroty z českých ingrediencí, zapněte si v nedělní podvečer televizi Prima. 

Autor:




Nejčtenější

Dijonská, kremžská a plnotučná hořčice
Čtenáři iDNES.cz mají radši hořčici než kečup a vypečenou chlebovou kůrku

Před časem jsme nechali čtenáře iDNES.cz zahrát si a hlasovat, jaké mají chutě. Zatímco děti často milují kečup, dospělí naprosto jednoznačně dávají přednost...  celý článek

Ze záznamu kamery, kterou měla lední medvědice na Aljašce připevněnou na krku.
VIDEO: Kamera pomáhá odhalit, co dělá tající ledovec s ledními medvědy

Dospělou samici ledního medvěda žijící v oblasti arktického ledovce vybavili vědci kamerou, aby zaznamenávala její chování a stravovací návyky. Pro laika možná...  celý článek

Zvířátka z Oregonské zoo si užívají sníh
VIDEO: Jako malé děti. Slon, medvěd a tuleň jsou ze sněhu nadšení

Kvůli přívalu sněhu musela zoo v americkém Portlandu ve státě Oregon své brány návštěvníkům uzavřít. Zaměstnanci se vydali zkontrolovat zvířata na lyžích, aby...  celý článek

Horoskop pro vaši zahradu, dům, koníčky a kondici pro rok 2017
Jaká bude letos konstelace pro vaši zahradu, domov, koníčky i kondici?

Novému roku vládne Slunce, které všestranně podporuje každou osobní aktivitu. Proto si MF nechala pro činorodé čtenáře DOMA DNES zpracovat celoroční horoskop....  celý článek

Nad některými zdejšími kuchařskými postupy ovšem zůstává šéfovi rozum stát.
VIDEO: Pohlreich v chomutovské Americe, aneb biče, rakve a volejovky

Cesta do severočeského Chomutova odkrývá další variantu podoby českého restauračního podnikání. Dva bratři začali po roce 1989 se zastavárnou a investují do...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.