Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pomozte úklidu: naplavený odpad vyfoťte a zaneste do interaktivní mapy

  14:00aktualizováno  14:00
Primárně je projekt ZmapujTo.cz zaměřen na mapování černých skládek ve městech i v přírodě. V reakci na současnou situaci autoři rozšířili aplikaci tak, aby reálně pomohla s hlášením a následným úklidem povodňových odpadů. Naplavený odpad lze nahlásit přes webový formulář nebo pomocí chytrého telefonu poslat fotky rovnou z terénu.

Naplavený odpad můžete jednoduše nahlásit i přes web, stačí rozkliknout formulář vpravo (viz červená šipka). | foto: ZmapujTo.cz

Co velká voda někde vezme, na jiném místě vydá. Mnohým tak přinesla nebo ještě přinese nechtěný "dárek" v podobě naplaveného odpadu. Veškerý tento odpad bude potřeba urychleně odstranit, ale je potřeba o něm také vědět.

Mapujte naplavený odpad

Právě v tom by mohl projekt Zmapujto.cz prakticky pomoci. Vyfotit naplavený odpad, kdekoliv na něj narazíte, je otázkou chvilky. Postup pro ohlášení je také snadný. "Každý, kdo naplavený odpad někde zaregistruje a má po ruce chytrý telefon, může si za pár vteřin zdarma stáhnout aplikaci na ZmapujTo. S její pomocí pak do interaktivní mapy označí, kdy, kde a jak velkou naplaveninu našel," popsal jeden z autorů projektu Miroslav Kubásek.

Po povodních jde o čas. A hlášení mohou využít i obce

Každé hlášení tak obsahuje GPS polohu, fotografie a informace o velikosti a typu naplavených odpadů, případně lze ještě přidat volitelný komentář. Záznam se v  interaktivní mapě na webu zobrazí do dvou hodin.

"Momentálně je aplikace dostupná pro iPhony a smartphony s operačním systémem Android, v brzké době bude rozšířena na další platformy. U těch schvalování aplikací právě probíhá," upřesnil Kubásek.

Pro města a obce projekt zdarma nabízí administrační balíček, který by mohl mít pro správu postižených obcí i měst jednoznačně pozitivní přínos. "Kromě okamžité informace, že na území obce byl nahlášen naplavený odpad, který je třeba zlikvidovat, mohou úřady nahlášeným odpadům přiřadit příslušný status. Například "v řešení", "uklizeno" a podobně včetně nákladů na úklid," doplnil jeden z autorů aplikace.

U naplaveného odpadu se hraje o čas. Jakmile se začne rozkládat, mohou se z něj do půdy i vody uvolňovat škodlivé či jedovaté látky, hrozí šíření zápachu, případně infekce. "V případě povodňových odpadů je rychlost reakce rozhodující, aby nedošlo zbytečně k dodatečným škodám na zdraví a životním prostředí již tak dost zkoušených oblastí," uzavřel Kubásek.

Autor:




Nejčtenější

Gorila Zola
VIDEO: Takto gorily tančí breakdance. Z bazénu si udělají fontánu

V horkém létě mají radost z vody i gorily. Sameček Zola z americké zoo v Dallasu to předvedl takovým stylem, že by zahanbil i profesionálního tanečníka.  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Bez základního nářadí se doma neobejdete.
Jakou sadu s nářadím vybrat novomanželům či svobodné matce v paneláku

Není každý rodilým kutilem. Drtivá většina lidí jen občas potřebuje něco dotáhnout, přišroubovat, zacvaknout nebo přeštípnout. Pro takové uživatele nemá cenu...  celý článek

Další z rubriky

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.