Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Revoluce v utírání přichází z Liberce. Ručníky a župany sají i hřejí

  17:39aktualizováno  17:39
Odborníci z liberecké Technické univerzity představili světový patent nové děkanky textilní fakulty Jany Drašarové. Jde o unikátní froté tkaninu, která saje vodu a zároveň hřeje. Využít se dá zejména na ručníky, dětské osušky, dětská ponča nebo župany.

Děkanka textilní fakulty liberecké univerzity Jana Drašarová předvádí nové ručníky. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Tkanina nese název Prowell neboli pro wellness. "Nový vynález je unikátní tím, že kombinuje bavlnu a syntetické vlákno. Lépe saje tekutiny a nestudí. Navíc díky menšímu objemu zabere poloviční prostor než běžné froté výrobky," uvedla děkanka Jana Drašarová.

Podle ní se dnes většinou vyrábějí buď tlusté froté župany, které jsou sice teplé, ale nasají brzy vodu a zůstanou mokré, což je nepříjemné. Opačným typem jsou syntetické župánky, které ovšem spíš chladí, než hřejí.

"Nás napadlo, aby materiál zároveň sál vodu a držel teplo," prozradila ideu vzniku nového materiálu děkanka textilní fakulty. Vývoj nové tkaniny trval víc než dva roky. Jeho cílem bylo vytvořit látku, jejíž rub přichází do styku s lidskou kůží a má schopnost odvádět vlhkost z těla.

Příjemný pocit sucha a tepla

Tuto vlhkost poté předá lícní straně, odkud se odpaří do ovzduší. Tím se na těle udrží příjemný pocit sucha a tepla. Vynález se poprvé objevil loni na podzim na veletrhu v Brně. Dnes si ho už mohou zájemci koupit ve specializovaných prodejnách, například v Praze nebo v Hradci Králové.

Ručníky, dětské osušky, dětská ponča a župany vyrábí a prodává na svém webu firma Veba. Cena je zatím poněkud vyšší, než běžném župany. Podle katalogu stojí dva tisíce korun. "Komfort, který nabízejí, je však nesrovnatelně vyšší než běžné výrobky tohoto typu," dodala mluvčí univerzity Jaroslava Kočárková.

Autor:




Nejčtenější

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Reece Wepener se svým úlovkem
Měli prázdnou ledničku, tak vypluli rybařit. Chytili 70kilového kanice

Tři kamarádi se vypravili rybařit poblíž Perthu na západě Austrálie. Místo toho, aby si jen normálně doplnili lednici běžnými rybami, chytili na háček...  celý článek

V červené knize Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou nártouni filipínští...
Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna

Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna filipínského, což se dosud nikde ve světě nepovedlo. Mládě se narodilo 1. května v chovné stanici na...  celý článek

Takto by mělo vypadat správně rozpálené uhlí.
Devět pravidel při grilování. Stačí je dodržet a nemůžete se splést

Grilovací sezona už naplno propukla a možná i ti, kdo jsou v tomto oboru naprostí nováčci, se také odhodlají vyzkoušet své umění u grilu. Nabízíme krátké...  celý článek

Lachtan stáhl holčičku pod vodu.
VIDEO: Lachtan strhl malou dívku do vody. Myslel, že je to pochoutka

Opět se potvrdilo, že s divokými zvířaty není radno si zahrávat. Poučení si ponese do života malá holčička, pro kterou se stalo zábavné krmení lachtana...  celý článek

Další z rubriky

Domácí hranolky mají svůj půvab právě tím, že jednotlivé kousky nejsou tak...
VIDEO: Domácí hranolky téměř bez práce. Bez dalších přídatných látek

Mražené hranolky z obchodu má skoro každý „pro jistotu“ v mrazáku. Jsou však situace, kdy nečekaně dojdou, anebo si prostě toužíte udělat své vlastní, abyste...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Kuchař Jaroslav Sapík
Jím všechno, ale přepálený tuk mi páchne, říká šéfkuchař Jaroslav Sapík

Jí v podstatě všechno, hady i brouky, nesnědl by leda něco zkaženého. Ale vadí mu, když hned ve dveřích ucítí puch přepáleného omastku. „Okamžitě tak poznám,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.