Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Upečte si báječný mazanec, jako od babičky. Krok za krokem

  10:00aktualizováno  10:00
O velikonoční neděli by měl být na svátečním stole mazanec. V tento den totiž spěchali naši předkové do kostela, aby si nechali všechny velikonoční pokrmy posvětit. A mezi nimi i tyto bochánky pečené z těžšího sladkého těsta, které se podobá vánočkovému.

Hotový mazanec | foto: Jiří Savinec

Základ těsta tvoří hladká mouka (může být směs s polohrubou), cukr včetně vanilkového, máslo (může být i jiný tuk, např. hera), žloutky, droždí, mléko a pak spousty rozinek a sekaných loupaných mandlí.

Přidáte-li místo mléka smetanu, vyplatí se omezit množství másla, aby těsto nebylo příliš tučné. Příjemnou vůni mu dodá jemně strouhaná citronová kůra a přidat lze rovněž špetku muškátového květu či drceného fenyklu.

Těsto je možné zadělat kváskem z čerstvého droždí, ale použít lze i kvasnice sušené (vše se pak zadělá naráz v robotu). Následuje samozřejmě kynutí na teplém místě pod utěrkou či potravinářskou fólií. Aby se k povrchu těsta nepřilepila, potřete ho lehce v míse olejem.

Těsto můžete také zadělat večer nechat kynout v chladnu do rána, kdy je dál prohnětete a vytvarujete z něj stejně velké bochánky, jež po dalším dokynutí upečete.

Upečené mazance můžete uchovat (pokud se nesní) i delší dobu v chladu a lze je dokonce zamrazit. V takovém případě je zabalte do papíru, případně utěrky, a vložte do mikrotenového sáčku. Takto zabalené pečivo se dobře rozleží.

Co budete potřebovat

Ingredience na pečení mazanceNa 3 bochánky: 500 g hladké mouky, 500 g polohrubé mouky, 250 g pískového cukru, špetka soli, 1 vanilkový cukr, hrst rozinek namočených v rumu, jemně strouhaná citrónová kůra, nahrubo sekané oloupané mandle, 1,5 balíčku sušeného droždí (50 g čerstvého), 250 g másla, 4 žloutky, 500 ml mléka (dle obsahu lepku v mouce může být více).

Povrchová úprava: 1 vejce rozšlehané v troše mléka, mandle sekané na plátky

Krok za krokem

Mouku a další sypké ingredience smíchejte se sušeným droždím, přidejte žloutky, vlažné mléko, rozehřáté máslo, rozinky namočené v rumu a v robotu zadělejte v jednom kroku těsto. Řádně je vyhněťte, abyste se do něj dostalo co nejvíc vzduchu (dobře pak kyne) a v míse je pod fólií či utěrkou uložte do tepla. Musí svůj objem zdvojnásobit.

Postup 1

Těsto po nakynutí v teple pod utěrkou či fólií nejprve stlačte a srazte dlaní dolů.

Postup 2

Stále nadýchané těsto vyklopte z mísy na pomoučený vál a dlaněmi je rychle přehněťte a vytlačte z něj většinu vzduchu.

Postup 3Postup 4

Nyní těsto rozdělte ostrým nožem na tři díly a pomocí váhy každý upravte tak, aby měly všechny stejnou hmotnost. Odvážené díly znovu na ploše pomoučeného válu přehněťte dlaní dohladka. Nemusíte se bát, v další fázi ještě nabudou.

Postup 5Postup 6

Každý převálený kousek vytvarujte v dlaních do podoby bochánku. Průběžně jej otáčejte a zároveň těsto podhrnujte dolů. Kulaté bochánky uložte na plech s papírem, nechte je dokynout a jejich povrch potřete vejcem rozšlehaným v troše mléka.

Postup 7Postup 8

Ve středu potřených bochánků vytvořte ostrým nožem zářezy ve tvaru křížků. Zamezí potrhání jejich povrchu při pečení. Nakonec povrch každého kousku posypte sekanými mandlemi a vložte mazance do trouby vyhřáté na 200 °C. Po 15 minutách teplotu snižte a mazance dopečte dozlatova. Pokud rychle tmavnou, zastiňte je kusem papíru či alobalu. Jsou-li upečené, prozradí test špejlí.

Takto by měla vypadat struktura mazance v řezu

Takto by měla vypadat struktura mazance v řezu

Velikonoce v Knihovničce receptů

Titulka Knihovnička pečivo 4/2010Tento recept, ale i další vychytávky najdete v Knihovničce receptů. V dubnovém čísle se dočtete, jak uplést netradiční cop, posvěcený mazanec nebo upéct domácí škvarkové loupáčky. Nechybí ani reportáž o tom, jak se točí originální trdelníky.

Autoři:


Témata: Robot, Vaření


Nejčtenější

Pstruh obecný potoční
Pstruh potoční je už dnes skoro ohrožená ryba, tvrdí rybář Jakub Vágner

Kvůli kormoránům i lidem je dnes pstruh žijící v potocích vzácností, říká Jakub Vágner v novém dílu pořadu S Jakubem na rybách. Probere techniky lovu pstruhů.  celý článek

Malá akumulátorová pila je určena pro drobné práce kolem domu.
Bude na zahradách vládnout akutechnika? Její výsledky jsou stále lepší

Ještě před pár lety se zdálo, že akumulátorové zahradní stroje jsou jen drahou variantou pro několik nadšenců. Ale teď se ukazuje, že výkony se zvedají a...  celý článek

Unikátní sbírka karlovarských lázeňských pohárků, kterou spravuje Lukáš Lojín,...
Rodina má dva tisíce lázeňských pohárků, zaujaly i tým Guinessovy knihy

Když v roce 1951 kupoval karlovarský balneolog Jaroslav Dolina za tehdejších pět korun československých první karlovarský lázeňský pohárek, nemohl tušit, že...  celý článek

Housenka zavíječe zimostrázového
PORADNA: Mám skoro zničený buxus od zavíječe. Co proti tomu mohu dělat

Na začátku května jsem zjistila, že mi buxus na zahradě skoro sežral zavíječ zimostrázový. Myslím, že to tentokrát ještě přežil, ale bojím se, aby se to příští...  celý článek

Samice lemura mongoz se svým mládětem.
V ostravské zoo se narodilo vzácné mládě lemura mongoze, první v Česku

Příchod nové samice vzácného madagaskarského lemura loni na podzim znamenal pro chovatele v ostravské zoologické zahradě velkou naději na rozmnožení tohoto...  celý článek

Ovesné košíčky plněné jogurtem
Ovesné košíčky plněné jogurtem

Zdravá rychlovka pro celou rodinu.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.