Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Upečte si trvanlivé adventní dekorace podle francouzského receptu

  0:11aktualizováno  0:11
Tradiční francouzské ozdoby z mouky a soli jsou narozdíl od vizovického pečiva těžké jako keramika. Na větvičky proto můžete zavěsit jen opravdu drobné kousky. Větší věnečky na dveřích či na stole ovšem vypadají kouzelně.

Ve Francii hotové dekorace po vychladnutí pomalují akrylovými barvami a po zaschnutí barev nalakují celý povrch bezbarvým lakem. | foto: Alena Isabella Grimmichová

Pracovních návodů existuje celá řada, liší se složením těsta, délkou pečení i závěrečnou úpravou. "Těsto můžete po upečení nechat bez jakékoliv další úpravy nebo naopak každý kousek pomalovat a nalakovat tak, že původní materiál zcela zakryjete. Výsledek pak působí jako keramický výtvor a navíc tak pečené ozdoby ochráníte před moučnými moly," vysvětluje výtvarnice Alena Grimmichová.

Poměrně vysoký podíl soli v těstě má naprosto prozaickou funkci. Působí jako ochrana před hlodavci, aby ozdoby vydržely co nejdéle. Nejlépe hned několik sezón. Současně sůl přidává ozdobám na váze, takže třeba na stole pevně sedí na svém místě.

Pusťte se do pečení

Hotové dekorace nemusíte vybarvovat, klidně je nechte přírodní. Dekorativní výtvory ze slaného těsta mají obrovskou výhodu v tom, že na ně potřebujete jen ty nejobyčejnější suroviny. Pokud alespoň občas pečete, jste navíc na práci s nimi zvyklí a nepotřebujete se nic zvláštního učit. Ani si nemusíte pořizovat nějaké speciální vybavení.

Když už se do pečení pustíte, vytvořte si raději větší množství věnečků i ozdob najednou, protože se těsto peče několik hodin. Velký adventní věnec na dveře, další na adventní stůl, drobnější věnečky či jiné ozdoby využijete na stromeček, případně je můžeme přivázat na vánoční dárky.

Potřebné suroviny a pomůcky:

Hladká mouka, jemná kuchyňská sůl, voda, štětec, akrylové barvy, bezbarvý lak, vykrajovátka na cukroví, pracovní vál, váleček, nůž, plech.

Pracovní postup:

Hladkou mouku a sůl smíchejte v poměru tři díly mouky, jeden díl soli a jeden díl vody a vypracujte tvárné těsto. Vodu můžete podle potřeby přidat. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte sůl. Z dobře propracovaného těsta si nejprve vyválejte dva válečky.

Z tří dílů mouky, jednoho dílu soli a jednoho dílu vody vypracujte tvárné těsto.Z dobře propracovaného těsta vyválejte dva válečky.

Oba válečky jednoduše spleťte dohromady. Můžete samozřejmě použít i tři válečky a vytvořit z nich copánek. Pletenec či copánek zatočte do tvaru věnečku, konce spojte trochou vody.

Oba válečky jednoduše spleťte dohromady.Jednoduchý věneček vytvořte spojením konců pletence trochou vody.

Část těsta vyválejte a vykrájejte z něj vykrajovátky na cukroví drobné tvary. Z kousků těsta vytvořte i malé kuličky a pomocí vody je nalepte na věneček. Hotové věnečky přeneste na plech vyložený pečícím papírem.

Hotové a dozdobené věnečky přeneste na plech vyložený pečícím papírem.  S dobou pečení se mění i barva věnečků. Medový nádech získají po 4 až 5 hodinách.

Pečte při 120 stupních Celsia podle velikosti 4 až 5 hodin. Větší věnec se může péct i 6 hodin. S dobou pečení se mění i barva věnečků, od medového po tmavší a tmavší. Upečené věnce nechte vychladnout. Zda je necháte přírodní, nebo pomalujete akrylovými barvami a nalakujete bezbarvým lakem, už je jen na vás.

Ve Francii hotové dekorace po vychladnutí pomalují akrylovými barvami a po zaschnutí barev nalakují celý povrch bezbarvým lakem.
Autoři:




Nejčtenější

Bez základního nářadí se doma neobejdete.
Jakou sadu s nářadím vybrat novomanželům či svobodné matce v paneláku

Není každý rodilým kutilem. Drtivá většina lidí jen občas potřebuje něco dotáhnout, přišroubovat, zacvaknout nebo přeštípnout. Pro takové uživatele nemá cenu...  celý článek

Někteří psi jsou pro kabelku přímo stvoření.
VIDEO: Osm nejroztomilejších psích plemen, která se vejdou do kabelky

Mezi malá plemena se obvykle řadí psi s kohoutkovou výškou zhruba do 30 cm a hmotností do 10 kg. Výběr redakce Playtváka mířil spíš ke spodní hranici tohoto...  celý článek

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska.
Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu,...  celý článek

Gorila Zola
VIDEO: Takto gorily tančí breakdance. Z bazénu si udělají fontánu

V horkém létě mají radost z vody i gorily. Sameček Zola z americké zoo v Dallasu to předvedl takovým stylem, že by zahanbil i profesionálního tanečníka.  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Další z rubriky

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Grilování jako jedna z nejoblíbenějších letních činností
Pošlete fotku grilované pochoutky a vyhrajte jeden z pěti grilů

Grilovací sezona se díky pěknému počasí rozjíždí naplno. To vám dá spoustu prostoru vyfotografovat vaši nejoblíbenější pochoutku a vyhrát nový gril. Pošlete...  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.