Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Čeští kuchaři získali na soutěži v Thajsku zlato. Porazili i domácí

  14:19aktualizováno  14:19
Dvoučlenný kuchařský tým Czech Chefs pod vedením šéfkuchaře Jana Davídka přiváží z thajského Bangkoku zlato. Druhým členem týmu byl Antonín Bradáč. Češi byli navíc jediní Evropané v celé soutěži.

Čeští kuchaři z Czech Chefs vyhráli, co se dalo. | foto: Unilever Food Solutions

Čeští kuchaři dokázali uspět v tvrdé konkurenci 10 elitních národních kuchařských týmů z Číny, Malajsie, Singapuru, Jižní Koreje či například i USA.

Mezinárodní soutěž Thailand Culinary World Challenge probíhala Bangkoku 2.– 3. srpna 2014. Češi si přivezli i prémii 10 tisíc dolarů pro absolutního vítěze soutěže a tisíc dolarů pro nejlepší tým v kategorii národních jídel.

Jak se vařilo

Na přípravu obou tříchodových menu měly týmy vždy 90 minut času. O výsledcích soutěže rozhodovala odborná porota složená ze sedmi thajských a sedmi mezinárodních rozhodčích, která hodnotila kromě chuti také vzhled a prezentaci, čistotu, efektivitu a techniku kuchařů na pracovišti, bezpečnost a hygienu, úroveň servírování a aranžování pokrmu na talíři a na stole včetně jídelního lístku a receptu nebo úspornost při práci se surovinami.

Soutěž Thailand Culinary World Challenge 2014 organizuje thajský National Food Institute a thajské ministerstvo průmyslu s cílem propagace thajské kuchyně a gastronomie v mezinárodní kuchařské komunitě.

Úkoly dvoučlenných soutěžních kuchařských týmů se rozdělily do dvou dnů. První den se připravovalo typické a autentické národní tříchodové menu sestávající ze studeného a/nebo teplého předkrmu, salátu, nebo jejich kombinace, teplé polévky a hlavního chodu.

Druhý den soutěže se pak vařilo klasické thajské menu za použití výhradně thajských ingrediencí dodaných organizátory, sestávající opět ze studeného, nebo teplého předkrmu, nebo snacku či salátu, teplé polévky a hlavního chodu podávaného s jasmínovou rýží vařenou v páře.

 „Tento úspěch je pro mě osobně jako kuchaře a pro celý náš tým zatím největším soutěžním úspěchem, jakého jsme dosáhli. Thajskou kuchyni jsme doma trénovali za pomoci thajského kuchaře, který nám naše pokrmy ochutnával a i když ji známe a vaříme docela často, trefit se do chuti a hlavně autentičnosti tradičních thajských jídel není úplně nejjednodušší. Je třeba skloubit chutě, které musí po sobě navazovat: pálivé, kyselé, sladké, nebo slané, pálivé, kyselé,“ popisoval Davídek.

Zatímco u thajské kuchyně záleželo nejvíce na vyladění chutí, u české kuchyně nastal jiný zádrhel. „Je totiž náročná na čas. Přestože ji jako naši národní kuchyni máme perfektně zvládnutou, bojovali jsme o každou minutu, abychom se vešli do limitu,“ říká šéfkuchař.

Co Češi vařili

Národní menu českého týmu:

1. Předkrm

Vepřový bůček na černém pivu, bramborové pyré, cibulová marmeláda s konfitovaným česnekem

2. Polévka

Jihočeská Kulajda se zastřeným vejcem a lesními houbami

3. Hlavní chod

Pečená kachna, jemný karlovarský knedlík, červené zelí

Klasické thajské menu českého týmu:

1. Salát

Pálivý salát s hovězím masem

(Neua Nam ToK)

2. Polévka

Kuřecí polévka s kokosovým mlékem, citrusovými listy a galangou

(Tom Kha Kai)

3. Hlavní chod

Zelené kari s pečenou kachnou, thajskou bazalkou a lilkem, jasmínová rýže

(Gaeng Kiaw Wan Ped)

Autor:




Nejčtenější

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Když našli toulavou kočku Sandy, vážila přes 7 kilogramů.
Tak tlustá kočka se jen tak nevidí. Nedokáže se ani poškrábat

Kočka Sandy byla vlastně jen obyčejná toulavá kočka, kterou záchranáři nalezli v parku v Bromsgrove ve Velké Británii. Zaujala je však tím, jak byla velká a...  celý článek

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Další z rubriky

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

25 ks předvařených krevet, na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
HLASUJTE: Ohodnoťte nejlepší recepty a vyberte výherce grilu

Během června a července jste posílali své fotky s recepty grilovaných jídel. Připravili jsme pro vás galerii fotografií, které prošly do dalšího kola. Nyní...  celý článek

Kukuřice je plná cenných živin. Využijte, že je její sezona, a grilujte o sto...
Jak grilovat kukuřičný klas, sezonní výživovou bombu. A jak ho vybírat

Grilovat jen tak v alobalu, nebo v hávu vlastních listů? Vyberte si sami. Návod z rubriky „Vaříme podle Koko“, která vychází v magazínu Víkend, nabízí celou...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.