Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Čeští kuchaři získali na soutěži v Thajsku zlato. Porazili i domácí

  14:19aktualizováno  14:19
Dvoučlenný kuchařský tým Czech Chefs pod vedením šéfkuchaře Jana Davídka přiváží z thajského Bangkoku zlato. Druhým členem týmu byl Antonín Bradáč. Češi byli navíc jediní Evropané v celé soutěži.

Čeští kuchaři z Czech Chefs vyhráli, co se dalo. | foto: Unilever Food Solutions

Čeští kuchaři dokázali uspět v tvrdé konkurenci 10 elitních národních kuchařských týmů z Číny, Malajsie, Singapuru, Jižní Koreje či například i USA.

Mezinárodní soutěž Thailand Culinary World Challenge probíhala Bangkoku 2.– 3. srpna 2014. Češi si přivezli i prémii 10 tisíc dolarů pro absolutního vítěze soutěže a tisíc dolarů pro nejlepší tým v kategorii národních jídel.

Jak se vařilo

Na přípravu obou tříchodových menu měly týmy vždy 90 minut času. O výsledcích soutěže rozhodovala odborná porota složená ze sedmi thajských a sedmi mezinárodních rozhodčích, která hodnotila kromě chuti také vzhled a prezentaci, čistotu, efektivitu a techniku kuchařů na pracovišti, bezpečnost a hygienu, úroveň servírování a aranžování pokrmu na talíři a na stole včetně jídelního lístku a receptu nebo úspornost při práci se surovinami.

Soutěž Thailand Culinary World Challenge 2014 organizuje thajský National Food Institute a thajské ministerstvo průmyslu s cílem propagace thajské kuchyně a gastronomie v mezinárodní kuchařské komunitě.

Úkoly dvoučlenných soutěžních kuchařských týmů se rozdělily do dvou dnů. První den se připravovalo typické a autentické národní tříchodové menu sestávající ze studeného a/nebo teplého předkrmu, salátu, nebo jejich kombinace, teplé polévky a hlavního chodu.

Druhý den soutěže se pak vařilo klasické thajské menu za použití výhradně thajských ingrediencí dodaných organizátory, sestávající opět ze studeného, nebo teplého předkrmu, nebo snacku či salátu, teplé polévky a hlavního chodu podávaného s jasmínovou rýží vařenou v páře.

 „Tento úspěch je pro mě osobně jako kuchaře a pro celý náš tým zatím největším soutěžním úspěchem, jakého jsme dosáhli. Thajskou kuchyni jsme doma trénovali za pomoci thajského kuchaře, který nám naše pokrmy ochutnával a i když ji známe a vaříme docela často, trefit se do chuti a hlavně autentičnosti tradičních thajských jídel není úplně nejjednodušší. Je třeba skloubit chutě, které musí po sobě navazovat: pálivé, kyselé, sladké, nebo slané, pálivé, kyselé,“ popisoval Davídek.

Zatímco u thajské kuchyně záleželo nejvíce na vyladění chutí, u české kuchyně nastal jiný zádrhel. „Je totiž náročná na čas. Přestože ji jako naši národní kuchyni máme perfektně zvládnutou, bojovali jsme o každou minutu, abychom se vešli do limitu,“ říká šéfkuchař.

Co Češi vařili

Národní menu českého týmu:

1. Předkrm

Vepřový bůček na černém pivu, bramborové pyré, cibulová marmeláda s konfitovaným česnekem

2. Polévka

Jihočeská Kulajda se zastřeným vejcem a lesními houbami

3. Hlavní chod

Pečená kachna, jemný karlovarský knedlík, červené zelí

Klasické thajské menu českého týmu:

1. Salát

Pálivý salát s hovězím masem

(Neua Nam ToK)

2. Polévka

Kuřecí polévka s kokosovým mlékem, citrusovými listy a galangou

(Tom Kha Kai)

3. Hlavní chod

Zelené kari s pečenou kachnou, thajskou bazalkou a lilkem, jasmínová rýže

(Gaeng Kiaw Wan Ped)

Autor:




Nejčtenější

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Další z rubriky

U nově instalovaného topení je termostat už samozřejmostí.
Češi mívají po topné sezoně nedoplatky, přitom nepoužívají účinnou regulaci

Přes 800 českých domácností se zúčastnilo průzkumu, který zmapoval chování lidí při kontrole vytápění vlastního domova. Průzkum zjistil, že polovina domácností...  celý článek

Holandská omáčka je nedílnou součástí podávání chřestu, jehož sezona právě...
Holandská omáčka za minutu. K aktuálnímu chřestu, ale i rybám nebo masu

Je hotová asi za minutu a zvládne ji úplně každý. Oproti klasickému postupu u ní nehrozí riziko sražení a vyjde pokaždé naprosto perfektně.  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.