Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Úspěch je v materiálu, říká autor nejlepší pálenky

  13:40aktualizováno  13:40
Pálení slivovice se u Vlků dědí z generace na generaci. V mládí Františka Vlka naučil vyrábět slivovici tatínek, ve dvaceti už to byl jeho oblíbený koníček. A nyní sklízí úspěchy. Jeho slivovice byla tou nejlepší na koštu slivovic v Martínkově na Třebíčsku. Obstála v konkurenci devětatřiceti jiných vzorků.

Pětašedesátiletý František Vlk z Moravských Budějovic má pálení jako koníčka už od svých dvaceti let. | foto: Linda Chladová, MF DNES

František Vlk z Moravských Budějovic do soutěže přinesl tři vzorky slivovice a jeden hruškovice. A právě jeden z koštovaných vzorků vonící po švestkách, zhruba třiapadesátiprocentní slivovice, byl podle poroty mezi všemi ten nejlepší.

K vítězství se Vlk dopálil letos poprvé, už z předešlých let však má nějaká ocenění za meruňkovice a hruškovice.

Pálí švestky, ryngle, občas hrušku. Vše si ale pěstuje sám

Pálení má pětašedesátiletý František Vlk jako koníčka už od svých dvaceti let. A dá se říct, že ho má i v krvi. V rodině se toto umění dědí po generace. V čem je tedy úspěch dobré pálenky?

To je prý jednoduché. Za všechno může materiál. "Švestky musejí být vyzrálé a nesmí na nich být plíseň, ta je tam totiž cítit. Pokud jsou kvalitní švestky a zdravý kvas, je to zaručený úspěch," vysvětlil František Vlk.

Pálí především švestky a ryngle, občas také hrušku, všechno ovoce má ale ze své zahrádky a pěstování se mu daří. Konec konců výsledky se dostavují. Z vítězství v soutěži měl velkou radost, první vítězný pohár si postaví do koutku slávy ke stávajícím dvěma.

Své pálenky konzumuje většinou s přáteli, když přijdou na návštěvu. "Samotného mě to ani nenapadne, navíc často řídím, takže slivovičku po ránu jako lék většinou nepiji," říká s tím, že u nich je ale každá návštěva společenská událost. Letos tak návštěvy budou moci ochutnat tu nejlepší pálenku z nejlepších.





Nejčtenější

V ZOO Dvorec se 19. ledna narodilo lvíče Shina.
VIDEO: V Zoo Dvorec krmí několikatýdenní lvíče, křest bude o víkendu

Lvíče s šedobílou srstí se narodilo 19. ledna v Zoo Dvorec u Borovan páru lvů pustinných. Je prvním mládětem letošního roku v této zoologické zahradě na...  celý článek

Kabinka, ve které si můžete nechat udělat skládačku na zakázku.
Lego má kabinku, která vám z podobizny udělá vlastní legopuzzle

Součástí velkého londýnského obchodu se stala fotokabinka podobná těm, které vyrábějí průkazkové fotografie. Jen s tím rozdílem, že z automatu nevypadne...  celý článek

Šéf jako zobák v kuchyni šéfkuchaře z Tyrolska
VIDEO: Když vaří Tyrolák v Hodoníně, je Pohlreich v kuchyni za učně

„Co to je za chlapa v tý kuchyni? Co to je za bouráka?“ honí se v hlavě Zdeňku Pohlreichovi, když na pozvání dorazí se štábem Ano, šéfe! do hodonínské...  celý článek

Možná, že časem takovýto obrázek uvidíme běžně.
Vymysleli papírovou lahev, která bude stoprocentně kompostovatelná

Kampaně na Kickstarteru bývají přímočaré. Někdo nabídne výrobek, a když je tak zajímavý, že se podaří sesbírat dost peněz na rozjezd, můžete zainvestovat...  celý článek

Políbit velrybu, to bude pro zúčastněné zážitek, na jaký se nezapomíná.
Velryba se nechala od turistů u mexického pobřeží několikrát políbit

Mořští savci nejsou žádní mazlíci, přesto američtí turisté míří na jih Mexického poloostrova právě s vidinou toho, že je budou mít doslova „na dotek“. Minulý...  celý článek

Další z rubriky

Funkční retro mlýnek v akci
Vyzkoušeli jsme padesát let starý ruční mlýnek na kávu. A stále dobře mele

Do redakce se nám dostal památeční kousek. Vyzkoušeli jsme, jak mele starý mlýnek Instanbul, který je překvapivě stále funkční. Ukázal, že klasické ruční...  celý článek

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

Pěkně křupne
VIDEO: Velcí thajští brouci na talíři. Takové je japonské valentýnské menu

Valentýnské akce se inzerují už týdny předem a často se i v předstihu konají. V baru Duranbar v centru Tokia si naplánovali valentýnský večer už 12. února....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.