Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Úspěch je v materiálu, říká autor nejlepší pálenky

  13:40aktualizováno  13:40
Pálení slivovice se u Vlků dědí z generace na generaci. V mládí Františka Vlka naučil vyrábět slivovici tatínek, ve dvaceti už to byl jeho oblíbený koníček. A nyní sklízí úspěchy. Jeho slivovice byla tou nejlepší na koštu slivovic v Martínkově na Třebíčsku. Obstála v konkurenci devětatřiceti jiných vzorků.

Pětašedesátiletý František Vlk z Moravských Budějovic má pálení jako koníčka už od svých dvaceti let. | foto: Linda Chladová, MF DNES

František Vlk z Moravských Budějovic do soutěže přinesl tři vzorky slivovice a jeden hruškovice. A právě jeden z koštovaných vzorků vonící po švestkách, zhruba třiapadesátiprocentní slivovice, byl podle poroty mezi všemi ten nejlepší.

K vítězství se Vlk dopálil letos poprvé, už z předešlých let však má nějaká ocenění za meruňkovice a hruškovice.

Pálí švestky, ryngle, občas hrušku. Vše si ale pěstuje sám

Pálení má pětašedesátiletý František Vlk jako koníčka už od svých dvaceti let. A dá se říct, že ho má i v krvi. V rodině se toto umění dědí po generace. V čem je tedy úspěch dobré pálenky?

To je prý jednoduché. Za všechno může materiál. "Švestky musejí být vyzrálé a nesmí na nich být plíseň, ta je tam totiž cítit. Pokud jsou kvalitní švestky a zdravý kvas, je to zaručený úspěch," vysvětlil František Vlk.

Pálí především švestky a ryngle, občas také hrušku, všechno ovoce má ale ze své zahrádky a pěstování se mu daří. Konec konců výsledky se dostavují. Z vítězství v soutěži měl velkou radost, první vítězný pohár si postaví do koutku slávy ke stávajícím dvěma.

Své pálenky konzumuje většinou s přáteli, když přijdou na návštěvu. "Samotného mě to ani nenapadne, navíc často řídím, takže slivovičku po ránu jako lék většinou nepiji," říká s tím, že u nich je ale každá návštěva společenská událost. Letos tak návštěvy budou moci ochutnat tu nejlepší pálenku z nejlepších.





Nejčtenější

Z takového stolu by měl vegetarián radost.
Jaká strava je k půdě nejšetrnější? Vegani skončili až za vegetariány

Vezměte hektar půdy a zkuste z něj celý rok živit jednoho člověka. Podle amerického průzkumu na tom bude nejlíp ten, kdo odmítá maso, ale dá si mléčné výrobky...  celý článek

Ajabu je nesmírně komunikativní a návštěvníci ho přitahují jako magnet. U skla...
VIDEO: Malý Ajabu je asi největší ďáblík z pražských gorilích mláďat

Je mu osm měsíců, vlastně je to takové batole. Matka Shinda ho sice stále sleduje, ale jinak je gorilí kluk Ajabu poměrně samostatný a nebojácný chlapík. Do...  celý článek

Ani ne dvouletý stafbulík Shadow kočičí exkrementy miluje, sbírá je po zahradě....
Když chodí váš pes hodovat do kočičího záchodu, měli byste to řešit

V nejedné domácnosti se sejde pes s kočkou a na venkově stačí, když vám chodí na zahradu kočka od sousedů a záliba psů v požírání kočičích hovínek může mít...  celý článek

Mršina, která zbyla po hodování vlků, je v zasněžené krajině spoutané mrazem...
VIDEO: Když sýkorky hodují na mršině, co zbyla po nočním lovu vlků

V lesích Podkarpatského vojvodství v Polsku se podařilo zachytit hodování sýkorek, nikoliv ovšem na krmítku. Aby přežily tuhou zimu, potřebují se pořádně...  celý článek

Kdybychom těsto nechali déle zrát, byly by bubliny ve střídce větší.
Triky pro snadné pečení chleba: sledujte bubliny a pečte ho v hrnci

Několikrát se mi chleba povedl, ale v poslední době ne a ne docílit nadýchanosti. Už se mi doma smějí, píše čtenářka Markéta. Přitom peče jen obyčejný chleba z...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.