Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Úspěch je v materiálu, říká autor nejlepší pálenky

  13:40aktualizováno  13:40
Pálení slivovice se u Vlků dědí z generace na generaci. V mládí Františka Vlka naučil vyrábět slivovici tatínek, ve dvaceti už to byl jeho oblíbený koníček. A nyní sklízí úspěchy. Jeho slivovice byla tou nejlepší na koštu slivovic v Martínkově na Třebíčsku. Obstála v konkurenci devětatřiceti jiných vzorků.

Pětašedesátiletý František Vlk z Moravských Budějovic má pálení jako koníčka už od svých dvaceti let. | foto: Linda Chladová, MF DNES

František Vlk z Moravských Budějovic do soutěže přinesl tři vzorky slivovice a jeden hruškovice. A právě jeden z koštovaných vzorků vonící po švestkách, zhruba třiapadesátiprocentní slivovice, byl podle poroty mezi všemi ten nejlepší.

K vítězství se Vlk dopálil letos poprvé, už z předešlých let však má nějaká ocenění za meruňkovice a hruškovice.

Pálí švestky, ryngle, občas hrušku. Vše si ale pěstuje sám

Pálení má pětašedesátiletý František Vlk jako koníčka už od svých dvaceti let. A dá se říct, že ho má i v krvi. V rodině se toto umění dědí po generace. V čem je tedy úspěch dobré pálenky?

To je prý jednoduché. Za všechno může materiál. "Švestky musejí být vyzrálé a nesmí na nich být plíseň, ta je tam totiž cítit. Pokud jsou kvalitní švestky a zdravý kvas, je to zaručený úspěch," vysvětlil František Vlk.

Pálí především švestky a ryngle, občas také hrušku, všechno ovoce má ale ze své zahrádky a pěstování se mu daří. Konec konců výsledky se dostavují. Z vítězství v soutěži měl velkou radost, první vítězný pohár si postaví do koutku slávy ke stávajícím dvěma.

Své pálenky konzumuje většinou s přáteli, když přijdou na návštěvu. "Samotného mě to ani nenapadne, navíc často řídím, takže slivovičku po ránu jako lék většinou nepiji," říká s tím, že u nich je ale každá návštěva společenská událost. Letos tak návštěvy budou moci ochutnat tu nejlepší pálenku z nejlepších.





Nejčtenější

Bez základního nářadí se doma neobejdete.
Jakou sadu s nářadím vybrat novomanželům či svobodné matce v paneláku

Není každý rodilým kutilem. Drtivá většina lidí jen občas potřebuje něco dotáhnout, přišroubovat, zacvaknout nebo přeštípnout. Pro takové uživatele nemá cenu...  celý článek

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Gorila Zola
VIDEO: Takto gorily tančí breakdance. Z bazénu si udělají fontánu

V horkém létě mají radost z vody i gorily. Sameček Zola z americké zoo v Dallasu to předvedl takovým stylem, že by zahanbil i profesionálního tanečníka.  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Další z rubriky

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.