František Vlk z Moravských Budějovic do soutěže přinesl tři vzorky slivovice a jeden hruškovice. A právě jeden z koštovaných vzorků vonící po švestkách, zhruba třiapadesátiprocentní slivovice, byl podle poroty mezi všemi ten nejlepší.
K vítězství se Vlk dopálil letos poprvé, už z předešlých let však má nějaká ocenění za meruňkovice a hruškovice.
Pálí švestky, ryngle, občas hrušku. Vše si ale pěstuje sám
Pálení má pětašedesátiletý František Vlk jako koníčka už od svých dvaceti let. A dá se říct, že ho má i v krvi. V rodině se toto umění dědí po generace. V čem je tedy úspěch dobré pálenky?
To je prý jednoduché. Za všechno může materiál. "Švestky musejí být vyzrálé a nesmí na nich být plíseň, ta je tam totiž cítit. Pokud jsou kvalitní švestky a zdravý kvas, je to zaručený úspěch," vysvětlil František Vlk.
Pálí především švestky a ryngle, občas také hrušku, všechno ovoce má ale ze své zahrádky a pěstování se mu daří. Konec konců výsledky se dostavují. Z vítězství v soutěži měl velkou radost, první vítězný pohár si postaví do koutku slávy ke stávajícím dvěma.
Své pálenky konzumuje většinou s přáteli, když přijdou na návštěvu. "Samotného mě to ani nenapadne, navíc často řídím, takže slivovičku po ránu jako lék většinou nepiji," říká s tím, že u nich je ale každá návštěva společenská událost. Letos tak návštěvy budou moci ochutnat tu nejlepší pálenku z nejlepších.