Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Úsporné kondenzační kotle nechaly Británii zamrznout. Nespoří, ani netopí

aktualizováno 
Státní ekologickou byrokracii proklínají desetitisíce Britů, kteří se nechali vládou nalákat ke koupi úsporného kondenzačního plynového kotle. V mrazivých podmínkách kotle přestávají topit. Navíc lidem nikdo neřekl, že se kotel nehodí do každého domu.

Sněhová nadílka v Londýně | foto: Profimedia.cz

Velká Británie od devadesátých let řeší, jak dodržet Kjótský protokol a snížit emise CO2. Vláda proto vymyslela plán přechodu na vytápění plynem pomocí úsporných kondenzačních kotlů. Dokonce i vyplácela "šrotovné" za výměnu starších, i když funkčních kotlů.

Kupujícím ale nikdo dostatečně nevysvětlil, že nový kondenzační kotel nelze jen tak připojit místo starého, obyčejného. A že kdo to udělá, přijde ve větších mrazech o jeho hlavní výhodu, zvýšenou účinnost.

V Británii je navíc častým zvykem vést domovní rozvody po fasádě, takže kondenzáty z kotle během letošní tuhé zimy zamrzají. Lidé tak nejenže nemají pitnou vodu a nefungují jim odpady, ale navíc si ani nezatopí.

True

Jen British Gas zaznamenal dvojnásobný počet volání na poruchy oproti loňskému roku. Opraváři kotlů nestíhají. "Problém je naprosto triviální. V mrazu prostě zamrzne potrubí odvádějící kondenzáty. Kotel pak přestane fungovat. A někdy se dokonce může nevratně poškodit," tvrdil Charlie Mullins z největří londýnské instalatérské firmy Pimlico pro deník Mail Online. Cena za výjezd pohotovosti se během svátků pohybovala mezi 200 a 300 librami, což je zhruba šest až devět tisíc korun.

Ve Velké Británii sněžilo tak výrazně už v listopadu naposledy před 17 lety. Na snímku Newcastle (25. listopadu 2010)

Zatímco v našich podmínkách se kondenzační kotle nezapojují podle britského vzoru a zamrzání jim nehrozí, další z problémů může postihnout každého majitele domu. Kvůli masivnímu tlaku na úspory energií může podlehnout reklamě a koupit úspornější spotřebič pro systém topení, který pro něj nebude ideální.

"Ušetříte několik stovek ročně za plyn, ale nikdo vám už neřekne, že při cenách kondenzačních kotlů budete mít návratnost tak deset let. A jestli vám těch deset let vydrží, tak si můžete gratulovat," říká skepticky londýnský instalatér.

True

Problém je v tom, že když se kondenzační kotel napojí na stávající topnou soustavu, nebude vždy spořit tak, jak slibuje. Pro ideální provoz potřebuje nižší teplotu topné vody v systému. Využívá se nejvhodněji tam, kde je v domě zabudované podlahové topení. Druhou, ale nepraktickou a neestetickou možností je vyměnit radiátory za jiné, s mnohem větší plochou.

Existují ale i názory, že moderní kondenzační kotle dokáží pracovat i s vyššími teplotami vody, obvyklými pro běžné kotle. "Pouze v největších mrazech ztrácejí výhodu účinnosti. Pro oblasti, kde skutečně mrzne jen několik dní v roce, to nemusí být na závadu. Když budete mít minus pět, stačí vám teplota vody 70 stupňů Celsia. To kotel zvládne a při tomto režimu pořád ještě dochází ke kondenzaci a spoříte. A těch deset dnů v roce, kdy je větší mráz a účinnost klesá, vás už finančně nezruinuje," tvrdí projektant topení Jan Myšička, který by dnes starý kotel také nechal nahradit jedině kondenzačním.

Nesouhlasí však s tvrzením britského instalatéra. "Podle mě je návratnost čtyři nebo pět let," počítá. "Ušetříte zhruba deset procent plynu. Jestli dnes protopíte třeba třicet tisíc, tak si sám spočítáte, kdy se vrátí rozdíl v ceně kotle."

Je tu jediný problém: dnes nikdo neví, jak bude vypadat počasí v příštích letech. Zda se počty dnů s arktickou zimou nebudou zvyšovat a jestli tedy neúměrně neprodlouží dobu návratnosti investice.

True

Kvůli letošní zimě mají tedy v Británii o čem přemýšlet. Plán na výměnu kotlů vymyslel v roce 2005 vicepremiér John Prescott, od té doby se v Británii podle Mail Online nesmějí montovat jiné než kondenzační kotle - ve jménu zmenšování "uhlíkové stopy". A aby se přechod na nové kotle uspíšil, od roku 2008 pak existovala dotace 400 liber na náhradu starého, i když stále sloužícího kotle. Což odpovídá zhruba čtvrtině ceny nového kondenzačního.

Podobné cenové relace platí i u nás. Klasický závěsný kotel s průtokovým ohřevem užitkové vody o výkonu 24 kW koupíte za cenu 20 až 30 tisíc korun, kondenzační je v průměru o 50 procent dražší. Záleží na vybavenosti přístroje.

Jak pracuje kondenzační kotel

Spalováním zemního plynu nebo propanu vzniká hořením vodíku, který je obsažen v těchto plynech určité množství vodní páry, která spolu s oxidem uhličitým tvoří spaliny hoření. Pokud se podaří tyto spaliny ochladit, dojde ke kondenzaci obsažené vodní páry a k uvolnění kondenzačního tepla. Tímto způsobem lze dodatečně získat až 11 % účinnosti. Teoretická účinnost je tedy 111 %. Oproti výpočtové hodnotě unikne spalinami 1 % tepla, kotel vysálá 0,5 % a kondenzát odvede 1,5 % tepla. Dodatečně využitelných je tedy zhruba 8 % tepla. Předpokladem je dokonalá technologie využívající uzavřenou spalovací komoru, přetlakové spalování a speciální kondenzační výměník.

Zdroj: Geminox

Autor:




Nejčtenější

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Další z rubriky

Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s jahodami oživují vzpomínky na prázdniny u babičky

Tvarohové knedlíky v sobě spojují dvě naše úžasné suroviny – tvaroh a první jahody v sezoně. A také vzpomínky na prázdniny u babičky a mocné hyperglykemické...  celý článek

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.