Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Rok po konci klasických žárovek Češi dávají přednost LED zdrojům

aktualizováno 
Podle nejnovějšího průzkumu se za rok od konce výroby klasických žárovek Češi podstatně lépe orientují v nákupech úsporných světelných zdrojů. Překvapivě dávají přednost přímo LED žárovkám před běžnými úsporkami.

Nejnovější LED žárovka Nostalgic Clear kopíruje designem klasickou žárovku. Má příkon 6,4 W a nahrazuje 40wattovou žárovku. | foto: Panasonic

Průzkum provedl poradensko-prodejní portál eSvětlo.cz. "O 15 % více lidí už má jasnou představu o životnosti jednotlivých zdrojů světla a o úspoře elektřiny," říká Štěpán Junek, jeden z organizátorů průzkumu. "Velmi nás překvapilo, že dokonce 73 % lidí kupuje LEDky a jen 27 % úsporky. Souvisí to pravděpodobně s tím, že ceny LED žárovek výrazně poklesly a lidé vidí, že mají velmi dlouhou životnost, nabízejí teplotu barev podobnou klasické žárovce, ale stejně se i chovají, tedy ihned se naplno rozsvítí," uvažuje o nejvýraznějších kladech těchto nejnovějších typech osvětlení.

Fotogalerie

Tento typ zákazníků tedy kupuje úsporky tam, kde je potřeba silnějšího zdroje světla (například ekvivalenty stowattové žárovky a silnější), zbytek domácnosti osazuje LEDkami.

Podle průzkumu také o celých 64 % lidí více ví, kolik wattů mají jejich žárovky a jaký mají doma závit. Tomu odpovídají i statistiky prodejů. V letošním roce se penetrace LED zdrojů v českých domácnostech zvýšila o 50 procent a počítá se s dalším růstem. A to i proto, že 91 % z těch, co LEDky vyzkoušeli, jsou s nimi spokojeni.

Jak nakupujeme

Průzkum se také zaměřil na spotřebitelské chování. Ukazuje, že 75 % lidí nakupuje spíše v kamenném obchodě než na internetu. Při nákupu osvětlení upřednostňuje 35 % respondentů cenu, na druhém místě je kvalita (33 %). 

Na design si potrpí 20 % a 12 % řeší především životnost LED zdrojů. V průměru připadá na jednu českou domácnost 18,5 žárovek. Celých 86 % Čechů by rádo snížilo náklady za osvětlení.

V čem se stále ještě nevyznáme

Ačkoli se znalosti ohledně LEDek zlepšují, stále ještě existují některé pojmy, ve kterých se Češi nevyznají. Jedná se například o lumen: 89 % lidí neví, že označuje svítivost. Kelvin, který označuje barvu světla, stále nezná 73 % lidí.

Přitom se jedná o důležité údaje na obalech žárovek. "Bez znalosti těchto údajů v podstatě spotřebitel není schopný určit, jak silným světlem a jakou barvou bude světelný zdroj doma svítit. Potom se často stává, že někteří lidé jsou s úspornými zdroji světla nespokojeni, protože si v obchodě špatně vybrali. Každému proto doporučuji, aby se při nákupu poradil s odborníkem," dodává Junek.

Autor:


Témata: úspory


Nejčtenější

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Další z rubriky

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Pečená jablka plněná rozinkami a mandlemi se skořicí a vanilkou
Pečená jablka s mandlemi a rozinkami jsou nepřekonatelná tečka na závěr

Sladká tečka, kterou připravil Zdeněk Pohlreich v pořadu Rozpal to, šéfe! je zároveň i tečkou za letošní řadou o grilování. Upekl jablka plněná sekanými...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.