Vyzkoušejte uzení na grilu. Zvládnete to na briketách i na plynu - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyzkoušejte uzení na grilu. Zvládnete to na briketách i na plynu

Uzení patří vedle grilování k nejstarším a nejzákladnějším způsobům přípravy jídla. Potřebujete jen lupínky z vybrané dřeviny, které podle druhu dodají jídlům jemnou či intenzivnější příchuť.
Fotogalerie4

Uzení při grilování dává pokrmu úplně novou chuť. | foto: WEBER

Použít můžete i běžné kotlové grily na dřevěné uhlí i na plyn. V prvním případě stačí rozžhavit brikety a umístit je na stranu palivového roštu. Na druhou část roštu položte aluminiovou grilovací misku s vodou, a až se voda ohřeje a brikety trochu dohoří, posypte je speciálními vlhkými dřevěnými lupínky nebo jinými kousky dřeva určenými pro uzení.

Maso se poté umístí na grilovací rošt nad misku s vodou, uzavře se poklop a kouzlo uzení začíná. Výšku teploty lze regulovat množstvím uhlí a přísunem vzduchu.

S plynovými grily bývá postup ještě jednodušší – některé jsou vybaveny kovovým dílem na uzení, kam se přímo vloží vlhké dřevěné lupínky, a zapne se odpovídající hořák.

Není dřevo jako dřevo

Intenzita kouře i aroma se liší dle typu použitého dřeva – od silného a intenzivního až po jemný kouř. Výběr záleží na tom, co chceme udit. Klasickou začátečnickou chybou je volba příliš intenzivního kouře. Ke správnému kouři je třeba se dopracovat.

Třešeň:

  • má jemné, nasládle kyselé, ovocné aroma
  • je vhodná na hovězí a drůbeží maso, pernatou zvěřinu nebo třeba vepřovou šunku

Tip

Jako další zdroj aroma použijte při uzení například snítky rozmarýny nebo vinné révy, které rozložte na žhavé uhlíky. Dáváte-li přednost kořeněné vůni, pak vyzkoušejte namočená semínka petržele nebo čajové lístky.

Jabloň

  • má jemné, ovocné aroma
  • používá se na ryby, kuřecí a vepřové maso

Mesquite

  • produkuje jemný kouř vhodný na hovězí a jehněčí maso

Cedr

  • má takřka sladké aroma
  • hodí se skvěle na lososa a jemné rybí filety

Hickory (ořechovec)

  • má ostré, kouřové aroma připomínající šunku
  • je to dřevo vhodné na vepřové, kuřecí a hovězí maso, pernatou zvěřinu a sýr

Pekanové dřevo

  • má intenzivní aroma a je vhodné na rybí, jehněčí a vepřové maso

Od lupínků po prkénka

Důležitá je také volba velikosti dřeva. Udíme-li s malými, předem namáčenými dřevěnými lupínky, pak se vrchovatá hrst postará, podle intenzity žáru ohně, o kouř na 10 až 20 minut.

Další možností je uzení s kousky dřeva, které oproti lupínkům udrží kouř delší dobu a nemusí se tak často doplňovat. Není třeba je předem máčet, stačí narovnat je na okraj rozžhavených uhlíků.

Filety z lososa, celé ryby, ale třeba i burgery z drůbežího masa je nevhodnější udit na udících prkénkách z cedrového dřeva. Napřed je na jednu hodinu namočíme do vody a poté je dáme na gril předehřát, dokud se z nich nekouří. Pak už stačí jen položit na ně připravenou rybu nebo jinou pochoutku a udit pod zavřeným poklopem.

Autoři:

Na grilu pomalu a líně. Výsledkem je maso, které se jenom rozplývá na jazyku

Francie má spoustu vyhlášených pokrmů, ale asi nejznámější je pro nás hovězí po...

Hoď to na gril dnes nabídne recept na burger z trhaného hovězího masa stylizovaného do slavného...

Surf and turf: Zkombinujte hovězí s mořskými plody. Je to nezvyklé, ale báječné

Surf and turf – parádní recept, kde si na své přijdou milovníci mořských plodů...

V dalším dílu Hoď to na gril spojí Jan Horký s Davidem Valíčkem na talíři element vody a země známý...

VIDEO: Mořský vlk v papilotě je plný chutí středomoří. Dovolená na zahradě

Mořský vlk v papilotě se slávkami s olivovou krustou, grilovanou batátou a...

VIDEO Dneska potěšíme všechny milovníky středomořských ryb a mořských plodů. Jan Horký s Davidem Valíčkem...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

Hovězí steak pečený přímo v uhlících

VIDEO V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

VIDEO: Co chutná líp, sekaný, nebo mletý burger? Vyzkoušejte to podle videa

Burgery propíchněte párátkem, aby držely pohromadě.

Průvodci grilovacím pořadem si tentokrát vzali do parády jeden z nejznámějších pokrmů na grilu –...

Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Když chcete vysavač, který ušetří čas i nervy
Když chcete vysavač, který ušetří čas i nervy

A teď řekněte popravdě, kdo z vás si užívá denní kolotoč luxování a vytírání? Pokud to není váš oblíbený sport, Roborock Saros 10R vás zaručeně...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025