Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vyzkoušejte uzení na grilu. Zvládnete to na briketách i na plynu

aktualizováno 
Uzení patří vedle grilování k nejstarším a nejzákladnějším způsobům přípravy jídla. Potřebujete jen lupínky z vybrané dřeviny, které podle druhu dodají jídlům jemnou či intenzivnější příchuť.

Uzení při grilování dává pokrmu úplně novou chuť. | foto: WEBER

Použít můžete i běžné kotlové grily na dřevěné uhlí i na plyn. V prvním případě stačí rozžhavit brikety a umístit je na stranu palivového roštu. Na druhou část roštu položte aluminiovou grilovací misku s vodou, a až se voda ohřeje a brikety trochu dohoří, posypte je speciálními vlhkými dřevěnými lupínky nebo jinými kousky dřeva určenými pro uzení.

Fotogalerie

Maso se poté umístí na grilovací rošt nad misku s vodou, uzavře se poklop a kouzlo uzení začíná. Výšku teploty lze regulovat množstvím uhlí a přísunem vzduchu.

S plynovými grily bývá postup ještě jednodušší – některé jsou vybaveny kovovým dílem na uzení, kam se přímo vloží vlhké dřevěné lupínky, a zapne se odpovídající hořák.

Není dřevo jako dřevo

Intenzita kouře i aroma se liší dle typu použitého dřeva – od silného a intenzivního až po jemný kouř. Výběr záleží na tom, co chceme udit. Klasickou začátečnickou chybou je volba příliš intenzivního kouře. Ke správnému kouři je třeba se dopracovat.

Třešeň:

  • má jemné, nasládle kyselé, ovocné aroma
  • je vhodná na hovězí a drůbeží maso, pernatou zvěřinu nebo třeba vepřovou šunku

Tip

Jako další zdroj aroma použijte při uzení například snítky rozmarýny nebo vinné révy, které rozložte na žhavé uhlíky. Dáváte-li přednost kořeněné vůni, pak vyzkoušejte namočená semínka petržele nebo čajové lístky.

Jabloň

  • má jemné, ovocné aroma
  • používá se na ryby, kuřecí a vepřové maso

Mesquite

  • produkuje jemný kouř vhodný na hovězí a jehněčí maso

Cedr

  • má takřka sladké aroma
  • hodí se skvěle na lososa a jemné rybí filety

Hickory (ořechovec)

  • má ostré, kouřové aroma připomínající šunku
  • je to dřevo vhodné na vepřové, kuřecí a hovězí maso, pernatou zvěřinu a sýr

Pekanové dřevo

  • má intenzivní aroma a je vhodné na rybí, jehněčí a vepřové maso

Od lupínků po prkénka

Důležitá je také volba velikosti dřeva. Udíme-li s malými, předem namáčenými dřevěnými lupínky, pak se vrchovatá hrst postará, podle intenzity žáru ohně, o kouř na 10 až 20 minut.

Podívejte se, kdo vyhrál gril v naší soutěži

Další možností je uzení s kousky dřeva, které oproti lupínkům udrží kouř delší dobu a nemusí se tak často doplňovat. Není třeba je předem máčet, stačí narovnat je na okraj rozžhavených uhlíků.

Filety z lososa, celé ryby, ale třeba i burgery z drůbežího masa je nevhodnější udit na udících prkénkách z cedrového dřeva. Napřed je na jednu hodinu namočíme do vody a poté je dáme na gril předehřát, dokud se z nich nekouří. Pak už stačí jen položit na ně připravenou rybu nebo jinou pochoutku a udit pod zavřeným poklopem.

Autoři:




Nejčtenější

U veterináře. Ilustrační snímek
Na antibiotika nereagují už ani domácí mazlíčci. Nadužívají se jako u lidí

Problém nadužívání antibiotik se netýká jenom lidí. Stále častěji se objevuje i u psů a koček. Veterináři bijí na poplach a upozorňují na nutnost lepší...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

Ovocné stromy je potřeba vysadit, než začne vegetační sezona. Kořeny stromků...
Poslední šance k výsadbě ovocných stromů, ale jen s vydatnou zálivkou

Jaro se plnou silou hlásí o slovo, takže máte posledních pár týdnů na výsadbu ovocných dřevin, které musí být v půdě co nejdříve před vegetačním obdobím. Jak...  celý článek

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.