Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vyzkoušejte uzení na grilu. Zvládnete to na briketách i na plynu

aktualizováno 
Uzení patří vedle grilování k nejstarším a nejzákladnějším způsobům přípravy jídla. Potřebujete jen lupínky z vybrané dřeviny, které podle druhu dodají jídlům jemnou či intenzivnější příchuť.

Uzení při grilování dává pokrmu úplně novou chuť. | foto: WEBER

Použít můžete i běžné kotlové grily na dřevěné uhlí i na plyn. V prvním případě stačí rozžhavit brikety a umístit je na stranu palivového roštu. Na druhou část roštu položte aluminiovou grilovací misku s vodou, a až se voda ohřeje a brikety trochu dohoří, posypte je speciálními vlhkými dřevěnými lupínky nebo jinými kousky dřeva určenými pro uzení.

Fotogalerie

Maso se poté umístí na grilovací rošt nad misku s vodou, uzavře se poklop a kouzlo uzení začíná. Výšku teploty lze regulovat množstvím uhlí a přísunem vzduchu.

S plynovými grily bývá postup ještě jednodušší – některé jsou vybaveny kovovým dílem na uzení, kam se přímo vloží vlhké dřevěné lupínky, a zapne se odpovídající hořák.

Není dřevo jako dřevo

Intenzita kouře i aroma se liší dle typu použitého dřeva – od silného a intenzivního až po jemný kouř. Výběr záleží na tom, co chceme udit. Klasickou začátečnickou chybou je volba příliš intenzivního kouře. Ke správnému kouři je třeba se dopracovat.

Třešeň:

  • má jemné, nasládle kyselé, ovocné aroma
  • je vhodná na hovězí a drůbeží maso, pernatou zvěřinu nebo třeba vepřovou šunku

Tip

Jako další zdroj aroma použijte při uzení například snítky rozmarýny nebo vinné révy, které rozložte na žhavé uhlíky. Dáváte-li přednost kořeněné vůni, pak vyzkoušejte namočená semínka petržele nebo čajové lístky.

Jabloň

  • má jemné, ovocné aroma
  • používá se na ryby, kuřecí a vepřové maso

Mesquite

  • produkuje jemný kouř vhodný na hovězí a jehněčí maso

Cedr

  • má takřka sladké aroma
  • hodí se skvěle na lososa a jemné rybí filety

Hickory (ořechovec)

  • má ostré, kouřové aroma připomínající šunku
  • je to dřevo vhodné na vepřové, kuřecí a hovězí maso, pernatou zvěřinu a sýr

Pekanové dřevo

  • má intenzivní aroma a je vhodné na rybí, jehněčí a vepřové maso

Od lupínků po prkénka

Důležitá je také volba velikosti dřeva. Udíme-li s malými, předem namáčenými dřevěnými lupínky, pak se vrchovatá hrst postará, podle intenzity žáru ohně, o kouř na 10 až 20 minut.

Podívejte se, kdo vyhrál gril v naší soutěži

Další možností je uzení s kousky dřeva, které oproti lupínkům udrží kouř delší dobu a nemusí se tak často doplňovat. Není třeba je předem máčet, stačí narovnat je na okraj rozžhavených uhlíků.

Filety z lososa, celé ryby, ale třeba i burgery z drůbežího masa je nevhodnější udit na udících prkénkách z cedrového dřeva. Napřed je na jednu hodinu namočíme do vody a poté je dáme na gril předehřát, dokud se z nich nekouří. Pak už stačí jen položit na ně připravenou rybu nebo jinou pochoutku a udit pod zavřeným poklopem.

Autoři:




Nejčtenější

Lachtan stáhl holčičku pod vodu.
VIDEO: Lachtan strhl malou dívku do vody. Myslel, že je to pochoutka

Opět se potvrdilo, že s divokými zvířaty není radno si zahrávat. Poučení si ponese do života malá holčička, pro kterou se stalo zábavné krmení lachtana...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Reece Wepener se svým úlovkem
Měli prázdnou ledničku, tak vypluli rybařit. Chytili 70kilového kanice

Tři kamarádi se vypravili rybařit poblíž Perthu na západě Austrálie. Místo toho, aby si jen normálně doplnili lednici běžnými rybami, chytili na háček...  celý článek

V červené knize Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou nártouni filipínští...
Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna

Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna filipínského, což se dosud nikde ve světě nepovedlo. Mládě se narodilo 1. května v chovné stanici na...  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Další z rubriky

Atypický, geometricky řešení rodinný dům s atypickým tvarem pozemku si řekl o...
Rodinná zahrada jako ráj: trávník, záhony i klidná zákoutí

Vytvořit zahradu, která by vyhovovala celé rodině, puberťákům i rodičům, to je výzva. V nejnovějším dílu pořadu Ferdinandovy zahrady se s ní poprala zahradní...  celý článek

Jezírko před dokončením. Jakmile se osází celá pobřežní zóna, dopustí se voda...
Je běžné, že zahradní jezírko nejprve zezelená, uklidňuje odborník

Jezírko jako přirozeně fungující samočisticí biotop je zahradní prvek k nezaplacení. Alespoň v krajinné zahradě, která by měla volně navazovat na okolní...  celý článek

Zahradní architekt Ferdinand Leffler s kolegou Janem Václavkem při budování...
Produkční záhon vybudujete i na zelené louce. Když víte, co chcete

Bezúdržbová přírodní zahrada s dokonalým trávníkem, kde se však také bude pěstovat zelenina a dozrávat ovoce. To byl požadavek majitelů novostavby na rovinatém...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.