Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Horké nápoje osmkrát jinak. Zahřejí a ty se zázvorem vyženou i bacily

aktualizováno 
Horké nápoje zahřejí nejen tělo, ale i duši. Punč, grog či svařák si bez výčitek vychutnejte, ať už v tradičním nebo moderním hávu. Pro milovníky zajímavých chutí je tu bombardino a hrušková vodka s medem, pro děti horká čokoláda a pro marody zázvorový čaj.

Horké nápoje mají tisíce možných podob | foto: Profimedia.cz

Svařák je voňavá červená klasika

Patří ke stálicím zimy a připravuje se nejen z červeného, ale i z bílého vína. Ovšem červený má jednoznačně větší kouzlo. Na 1 litr červeného vína budete potřebovat 10 lžic hnědého nebo bílého cukru, 2 skořicové svitky, 2 badyány a 10 hřebíčků.

Do kastrůlku vsypte cukr, zahřívejte ho a důkladně míchejte, než vznikne karamel. Jakmile cukr zezlátne, zalijte ho přibližně decilitrem vína a míchejte, dokud se karamel nerozpustí. Poté dolijte zbylé víno a přidejte koření. Vše společně nechte v hrnci na mírném ohni zlehka probublávat asi 5 minut. Pozor, víno se ale nesmí vařit, protože by se z něj vypařil veškerý alkohol. Poté vyhoďte všechno koření a svařák rozlévejte do skleniček, které můžete ozdobit třeba kolečky citronu.

Svařené víno

Připravit si můžete i medovou variantu, ve které místo cukru použijete med, zkuste třeba španělský či řecký pomerančový. A do vína ještě přidejte trochu bio pomerančové kůry.

Praktický tip

Všechny horké nápoje jako je grog či punč lijte do pohárových sklenic, v nichž je lžička či skleněná tyčinka. Zabráníte tak jejich prasknutí.

Rumový punč má říz díky pomerančům

Horký punč si oblíbila už císařovna Sissi. Určitě si ho vychutnáváte, když jedete do Rakouska, ale zamlaskat si nad ním můžete i doma. Na rozdíl od svařáku obsahuje kromě vína i silný čaj a rum. Pokud místo obyčejných pomerančů použijete krvavé, dostanete jinou chuť, která dodá vašemu punči ten správný říz.

K 1 litru červeného vína si uvařte ještě 1 litr silného černého čaje, připravte si 2 dcl rumu, 3 vanilkové cukry, balíček rozinek a šťávu ze dvou pomerančů. Rozinky zalijte rumem a nechte je několik hodin máčet. Poté rozinky i s rumem nalijte do hrnce, přidejte horký čaj, červené víno, šťávu a vše společně svařte. Dochuťte vanilkovým cukrem a podávejte ve vysokých sklenicích.

Brusinkový punč se zázvorem, bič na bacily

Netradiční punč z brusinek a zázvoru vám pomůže vyhnat z těla bacily, protože zázvor je přírodní lék, jak si přečtete v jiném článku. A jako bonus můžete při přípravě zobat sušené brusinky. Alespoň pokud budete místo čerstvých brusinek používat sušené: ty se jednoduše napíchají na špejli, která zároveň poslouží jako míchátko.

Brusinkový punč se zázvorem

Další varianta brusinkového punče

Na přípravu nápoje budete potřebovat asi 5 centimetrů čerstvého zázvoru, 1 celou skořici, dva hřebíčky, špetku mletého kardamomu a špetku mletého nového koření, 500 ml cranberry nektaru, 500 ml pomerančové šťávy a 4 lžíce cukru.

Zázvor oloupejte a pokrájejte na tenké plátky. Dejte ho společně s kořením do kávového filtru. Cranberry nektar a pomerančovou šťávu přiveďte k varu s ponořeným kávovým filtrem, přidejte cukr. Sejměte z plotýnky a 5 až 10 minut nechte vyluhovat.

Na ozdobu si připravte 4 kumquaty, což jsou malé oválné citrusy vzhledem podobné mandarinkám, 4 celé skořice, lžíce čerstvých brusinek a cukr. Kumquaty omyjte a nakrájejte na plátky. Do každé brusinkové bobulky udělejte hlubší řez a promněte ji, aby  zvlhla, a pak ji obalte v cukru. Řeznou plochou napichujte brusinky na okraj skleniček na punč. Horký punč servírujte ve sklenicích s několika plátky kumquatů a roličkou skořice na promíchání.

Grog nejen pro námořníky a nejen z rumu

Grog není jen doménou sjezdovek, stejně dobře se bude vyjímat i na silvestrovské či novoroční tabuli. K mrazivému zimnímu období není nic lepšího, ačkoliv dříve grog patřil jednoznačně k námořníkům.

Recept je jednoduchý. Sklenice naplňte do dvou třetin vařící vodou. Rozpusťte v nich cukr dle chuti (obvykle se dávají 2 až 3 kostky) a dolijte rumem (cca 4 cl). Trochu jinak můžete grog připravit i z whisky, brandy či koňaku, už jsme se setkali i s variantou z ginu.

Za bombardinem nemusíte na lyže do Itálie

Kdo jezdí lyžovat do Itálie, zasní se a zavzpomíná na silnou a zároveň lahodnou chuť horkého bombardina, na které potřebujete 250 ml whisky, 500 ml vaječného koňaku a 250 ml šlehačky. V hrnci zahřejte vaječný koňak a přidejte k němu whisky. Ozdobte čerstvě vyšlehanou smetanou a podávejte s brčkem.

Chcete-li jinou variantu, zkuste místo whisky brandy či rum. Méně silný nápoj připravíte tak, že polovinu vaječného koňaku nahradíte 30% smetanou, kterou společně prošleháte.

Horká hrušková vodka s grepovou šťávou

Netradiční hruškovou vodku ještě ozvláštní grep, pak se připravte na nečekanou explozi chutí. Hruška rozehraje nejvýraznější part, ale grep a citron budou přizvukovat.

Potřebujete 200 gramů cukru, 30 ml vody, 500 ml hruškového džusu, kůru z jednoho citronu, šťávu z půlky grepu, 100 ml vodky a 100 gramů medu. Cukr a vodu svařte, přidejte džus, kůru a šťávu a lehce povařte. Poté nechte rozpustit med a nakonec přilijte vodku. Servírujte v menších skleničkách ozdobených zbývající polovinou grepu.

Zázvorový čaj pro nepijáky

Antichřipkový nápoj je vhodný i pro děti. Alergici by to ovšem s jeho pitím neměli přehánět a nejprve ho opatrně vyzkoušet.

Stačí pěticentimetrový kousek zázvoru, 1 citron, litr vody a 2 lžíce medu. Zázvor nastrouhejte, zalijte ho horkou vodou a nechte 10 minut odstát. Poté přidejte šťávu z jednoho citronu a med.

Horká čokoláda jako bezva nápoj pro děti

I děti si zaslouží zahřát se po vydatné novoroční procházce horkým nápojem. Připravte jim horkou čokoládu a stanete se jejich nejoblíbenějším příbuzným. Čokoládový nápoj neztratil za celá léta, kdy se pije, šmrnc a je in i u puberťáků. Milují ho prostě všichni.

Dětem se zavděčíte horkou čokoládou

Musíte ale mít 500 ml plnotučného mléka,100 ml smetany, 45 gramů hořké čokolády s obsahem kakaa alespoň 75 % a 2 vanilkové cukry. Do zahřátého mléka nalámejte čokoládu, postupně přilijte také smetanu, přisypte vanilkový cukr a vše nechte pořádně rozpustit. Horkou čokoládu ozdobte kopečkem šlehačky a špetkou nastrouhané čokolády, případně trochou skořice.

Autoři:




Nejčtenější

Lachtan stáhl holčičku pod vodu.
VIDEO: Lachtan strhl malou dívku do vody. Myslel, že je to pochoutka

Opět se potvrdilo, že s divokými zvířaty není radno si zahrávat. Poučení si ponese do života malá holčička, pro kterou se stalo zábavné krmení lachtana...  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

V červené knize Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou nártouni filipínští...
Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna

Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna filipínského, což se dosud nikde ve světě nepovedlo. Mládě se narodilo 1. května v chovné stanici na...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Reece Wepener se svým úlovkem
Měli prázdnou ledničku, tak vypluli rybařit. Chytili 70kilového kanice

Tři kamarádi se vypravili rybařit poblíž Perthu na západě Austrálie. Místo toho, aby si jen normálně doplnili lednici běžnými rybami, chytili na háček...  celý článek

Další z rubriky

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Domácí hranolky mají svůj půvab právě tím, že jednotlivé kousky nejsou tak...
VIDEO: Domácí hranolky téměř bez práce. Bez dalších přídatných látek

Mražené hranolky z obchodu má skoro každý „pro jistotu“ v mrazáku. Jsou však situace, kdy nečekaně dojdou, anebo si prostě toužíte udělat své vlastní, abyste...  celý článek

Takto by mělo vypadat správně rozpálené uhlí.
Devět pravidel při grilování. Stačí je dodržet a nemůžete se splést

Grilovací sezona už naplno propukla a možná i ti, kdo jsou v tomto oboru naprostí nováčci, se také odhodlají vyzkoušet své umění u grilu. Nabízíme krátké...  celý článek

Ovesné košíčky plněné jogurtem
Ovesné košíčky plněné jogurtem

Zdravá rychlovka pro celou rodinu.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.