Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Užovka vylovila z jezírka koi kapra, majitelka zahrady rybu zachránila

aktualizováno 
"To byl takový fofr. Byla jsem doma a slyšela plácnutí do vody. Kouknu z okna a vidím, že rybička mi emigruje z jezírka. Až pak jsem si všimla užovky, tak jsem popadla mobil a běžela ven, aby mi neutekla," popsala čtenářka, která stihla užovku na lovu vyfotit a ulovenou rybu ještě zachránit.

Užovka vylovila z jezírka koi kapříka, ale majitelce zahrady se ho podařilo zachránit. | foto: Ivana Janyšová

Podle jejího odhadu šlo o užovku dlouhou zhruba 35 až 45 centimetrů, rybka měla tak 8 až 10 centimetrů. Jakmile paní Ivana užovku s rybou vyfotila, zadupala a had zmizel v potoce. Rybu, která zůstala ležet na kamení, jednoduše vrátila do jezírka. Přežila. A po pár dnech to prý vypadá, že další ryby se z jezírka neztrácejí.

"Užovky ryby běžně chytají a polykají je celé," nenechal se příběhem zaskočit docent Daniel Frynta, etolog, který se chováním hadů zabývá roky. A upřesňuje, že jde o naši nejběžnější užovku, tedy užovku obojkovou (Natrix natrix). Ta sice žere nejvíce žáby, ale občas nepohrdne ani rybou.

Kde se vzal kapr známý jako "koi"

Okrasní kapříci chovaní v zahradních jezírcích a importovaní z Japonska jsou kapři brokátoví (japonsky "nišikigoi"). Přesto se pro ně v Česku běžně používá označení "kapr koi", což v podstatě znamená "kapr kapr". Japonsky se totiž kapr - obecně - řekne koi. Zdroj: Wikipedia

"Specialistou na ryby je její příbuzná, užovka podplamatá (Natrix tessellata), která žije u Vltavy i v Praze. Jiné naše užovky ale ryby nežerou," dodává Frynta, podle kterého užovky reagují na pohyb a rybí pach. "Místo ryby byste jí tedy klidně mohli nabídnout i kus filé nebo cokoliv naparfémovaného rybím pachem a bude reagovat stejně."

Zda užovka rybu pustila díky zásahu čtenářky, nebo prostě zjistila, že si troufla na větší sousto, než je fyzicky schopna spořádat, to zůstává otázkou. "Had tak úplně nedokáže odhadnout velikost kořisti. V tom, jak 'vysokou' rybu je schopen spolknout, ho limituje délka čelisti, samozřejmě násobená dvěma plus mínus určitá rezerva, protože hadí čelisti nejsou spojeny napevno. Takže záleží na velikosti té konkrétní užovky a její kořisti," konstatuje Frynta. V tomto případě šlo evidentně o mladou užovku, protože dospělé exempláře u nás dorůstají zhruba metru až metru a půl.

Podle Frynty užovky tráví rychle a ryby navíc nejsou moc výživné, takže toho takový had musí spolykat opravdu hodně. Pokud tedy jezírko naší čtenářky vyhodnotila jako vhodné loviště, může se tam podle něj vracet, ale nemusí. "O chování hadů v tomto směru se toho zatím moc neví, takže je to nevyzpytatelné," konstatoval s úsměvem.

Autor:




Nejčtenější

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.