Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


V Americe prodávají balenou vodu z kohoutku. Budí nadšení i rozpaky

aktualizováno 
New York právě zažívá mohutnou kampaň pro prodej pitné vody v tetrapacku. Paradoxně město, které se pyšní kvalitou své kohoutkové vody, takže si jí každý může natočit podle libosti.

Balená kohoutková voda | foto: Boxedwaterisbetter.com

Podnikatel Benjamin Gott pojmenoval svoji firmu Boxed Water Is Better. "Ostatně přímočarý přístup je nejlepší," popisoval v deníku New York Times svoji reklamní strategii v reakci na tvrzení, že v tomto městě si každý raději natočí vodu z kohoutku, než by draze kupoval totéž v krabici. Svoji vodu se pokouší prodat pod hesly jako schopnost recyklace obalů či úspora při dopravě v porovnání s plastovými nebo skleněnými lahvemi.

Voda se prodává v 32uncových krabicích (asi 0,9 litru), obal je opatřený uzávěrem se závitem jako krabice s mlékem. Plní se čištěnou vodou z běžných vodních zdrojů, nejde tedy o minerální přírodní zdroj vody. Společnost se zavázala navracet deset procent ze zisku do společností starajících se o údržbu čistoty vod a dalších deset pro obnovu hospodářských lesů, z jejich dřeva se vyrábějí papírové obaly.

Foto z facebookové stránky výrobce balené vody

Foto jednoho z nadšenců z facebookové stránky výrobce balené vody

Voda stojí dva dolary a je k mání už v několika státech USA. Příznivci chválí ekologický přístup výrobce a praktické balení, i když přiznávají, že nejjednodušší a nejekologičtější je opravdu natočit si vodu z kohoutku. Na firemním Facebooku, kam dokonce posílají i své fotky s krabicí vody, například jeden z nich napadl odpůrce kritizujícího tento počin: Možná u vás máte vodu dobrou, u nás ale smrdí po vejcích! Okouzlil je i jednoduchý, designově čistý potisk krabice.

Odpůrci ovšem tvrdí, že když chce někdo působit superekologicky, mohl by balit vodu do igelitových sáčků a přinutit každého vracet je do obchodů. Připomínají tím dávnou praxi balení mléka do tenkého plastu v Kanadě, podobně jako se to u nás praktikovalo před rokem 1989.

Jakou vodu nejčastěji pijete?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 10. prosince 2010. Anketa je uzavřena.

Kohoutkovou 3384
Balenou 543
Autor:




Nejčtenější

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Další z rubriky

Kontroly se týkají jen velkých klimatizací.
Povinná kontrola klimatizací: jak se rodí fámy, které hýbou veřejností

Od 1. ledna 2017 platí pro majitele tepelných čerpadel a klimatizací nová povinnost provádět každoroční kontroly těsnosti a vést evidenční knihu. Majitelé...  celý článek

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.