Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


V centru Ostravy žil dvoumetrový sumec, skončil na talíři pivovarníků

  6:00aktualizováno  6:00
To byl životní úlovek, který se navíc dostal do dějin pivovaru. Z rybníku v areálu pivovaru Ostravar vytáhli dvoumetrového sumce, který v centru Ostravy žil asi třicet let. Protože decimoval stavy kaprů, pochutnali si na sumci zaměstnanci pivovaru.

Jan Famfulík z Ostravaru se životním úlovkem - takřka dvoumetrovým sumcem z pivovarského rybníku. | foto: Pivovar Ostravar

Rybník vznikl společně s pivovarem na přelomu let 1897 a 1898. Jeho funkce byla velmi důležitá, sloužil k výrobě ledu a chlazení piva. "Na konci zimy se obří kvádry ledu z rybníka přenesly do pivovarského sklepa, aby tam v letních měsících byla co největší zima a uvařené pivo vydrželo co nejdéle," vysvětlil manažer balení a také pamětník pivovaru Jaroslav Kozelský.

Když led nahradila moderní chladící technologie, rybník zůstal a slouží například jako protipožární nádrž. "Naši zaměstnanci v minulosti do rybníka nasadili nejrůznější ryby. Mimo jiné také kapry a sumce. Čas od času provedeme jejich výlov. To, že máme v našem rybníce rybu s parametry žraloka, nikdo z nás netušil," říká Jaroslav Kozelský.

Jan Famfulík z Ostravaru se životním úlovkem - takřka dvoumetrovým sumcem z

 Dlouhý boj se sumcem svedl zaměstnanec údržby Jan Famfulík. "Trval tři čtvrtě hodiny. Měl obrovskou sílu. Když jsem sumce z vody vytáhl, pochopil jsem proč," poznamenal Famfulík a potvrdil, že pivovarský sumec je zatím jeho největším rybářským úlovkem. A stěží ho ještě někdy překoná.

"Je to bezpochyby největší rybářský úlovek ve stopatnáctileté historii našeho pivovaru," dodal Kozelský.

Zatímco menší ryby se po výlovu vrátily do vody, sumce čekal neblahý konec. "Věděli jsme, že nám jeden ze sumců požírá kapry a je asi větší. Proto bylo předem rozhodnuto, že pokud na takového sumce narazíme, do vody ho již nepustíme, abychom dovolili přežít jiným rybám," objasnil Famfulík.

Sumec, který "pamatoval" prezidenta Gustáva Husáka a v ostravských poměrech mocného komunistického krajského šéfa Miroslava Mamulu, na závěr skončil na talířích rybí hostiny zaměstnanců pivovaru.

Pivovarský rybník leží v centru Ostravy.

Pivovarský rybník leží v centru Ostravy.

Autor:




Nejčtenější

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Obojky se prodávají i ve verzi pro více psů s jedním ovládáním.
Elektrické obojky pomohou výcviku psů, ale v rukou laika mohou uškodit

Není pravda, že by elektrický obojek psa fyzicky týral. Jenže pokud se používá bez odborného přístupu, může zničit jeho povahu a duši. Výsledkem je pak...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Další z rubriky

V pověstných za pět minut dvanáct lovcům konečně zabrala ryba.
VIDEO: Jakub Vágner na přívlač dostal krásného okouna

Jakub Vágner s kamarádem Antonínem Beckem lovili na přívlač. K tomu, aby si zmapovali pískovnu Ostrá, si vzali jeden z posledních hitů pro moderní rybáře,...  celý článek

Reece Wepener se svým úlovkem
Měli prázdnou ledničku, tak vypluli rybařit. Chytili 70kilového kanice

Tři kamarádi se vypravili rybařit poblíž Perthu na západě Austrálie. Místo toho, aby si jen normálně doplnili lednici běžnými rybami, chytili na háček...  celý článek

Až loďka dopluje do určeného místa vyklopí svůj náklad krmení a uvolní montáž.
Zakrmovací loď dokáže na řece pomoci k vysněnému úlovku

O tom, že i na menších řekách najdete krásné kapry přes deset kilo, není pochyb. Není ovšem obvyklé, že by se je na Berounce nebo třeba na Sázavě dařilo ulovit...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.