Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


V Česku je už téměř tři a půl tisíce ekofarem. O 30 procent víc než loni

  13:50aktualizováno  13:50
Ekofarem přibylo během letošního roku nejvíce za posledních dvacet let. Je jich ve srovnání s loňskem o 30 procent více. O 10 tisíc hektarů také vzrostla plocha půdy, na které zemědělci pěstují plodiny podle zásad ekologického hospodářství.
Zemědělec. Ilustrační foto.

Zemědělec. Ilustrační foto. | foto: Evropská komise

Tyto statistické údaje zazněly na tiskové konferenci, kterou uspořádalo Ministerstvo zemědělství České republiky k zahájení Měsíce biopotravin a ekologického zemědělství.

"V průběhu letošního roku vzrostl počet ekologických zemědělců o 805 subjektů na celkových téměř 3 500 zemědělců, což představuje největší absolutní nárůst od roku 1990," uvedl náměstek ministra zemědělství Juraj Chmiel. Ekofarmy tak již působí na více než deseti procentech celkové zemědělské půdy. Výměra orné půdy obhospodařované podle pravidel ekologického zemědělství se rozrostla o 10 000 hektarů na 55 000 hektarů.

"Od roku 2009 se začal prosazovat trend přímé distribuce potravin," hodnotili zástupci ministerstva souvislost mezi stoupajícím počtem ekozemědělců a požadavkem trhu. Rostoucí oblibě se těší zejména farmářské trhy, kde zemědělci nabízejí své výpěstky, renesanci zažívá také prodej přímo ze dvora hospodářství (viz článek o internetové databázi farmářů prodávajících ze dvora). Stále populárnější je také prodej potravin prostřednictvím takzvaných bedýnek (viz článek o bedýnkování) nebo mléčných automatů.

Září je letos v Česku již pošesté měsícem biopotravin a ekologického zemědělství. Osvětová akce ministerstva zemědělství má propagovat ekologické farmaření a biopotraviny. V následujících týdnech se v různých místech republiky uskuteční desítky akcí pro veřejnost, počínaje dny otevřených dveří na ekofarmách přes biojarmarky až po exkurze do výroby. Tipy na zajímaví akce najdete například na serveru Biospotrebitel.cz.

Autoři: ,




Nejčtenější

Mláďata nandu pampových v plzeňské zoologické zahradě.
V plzeňské zoo se vylíhli nandu pampoví, vajíčka vyseděl samec

Plzeňská zoologická zahrada může po třech letech slavit úspěšný odchov pštrosů nandu pampových. Na konci června se z vajíček vyklubala dvě mláďata.   celý článek

Domek pro včely samotářky z bezových větviček
Postavte domeček pro včely samotářky. Na zahradě se postarají o škůdce

Přilákejte na svou zahradu co nejvíce drobných živočichů. Když jim nabídnete adekvátní ubytování, odvděčí se vám. Díky nim ubude škůdců a zvýší se úroda.   celý článek

(Ilustrační snímek)
Kachny jsou učenlivé. Naučily se jíst malé ptáky, aby získaly lepší živiny

Divoké kachny se živí semeny, bobulemi, rostlinami a hmyzem, někdy i malými rybami. Britští vědci ale nedávno v Rumunsku poprvé „nachytali“ divoké kachny, jak...  celý článek

Nádherný úlovek z Náchodska.
Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků...  celý článek

Džungle v Holešovicích Prazelenina od letošního jara funguje přímo u Vltavy v...
Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a...  celý článek

Další z rubriky

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Váleček se hodí na hladké, rovné zdi.
Nejhorší sny kutila: hmoždinky a lepidla nedrží, sádra rychle tuhne

V čem začátečníci i mírně pokročilí tápou a chybují? Magazín MF Dnes ve své příloze DOMA zmapoval nejčastější problémy a doplnil je užitečnými radami, jak se...  celý článek

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.