Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


V Česku je už téměř tři a půl tisíce ekofarem. O 30 procent víc než loni

  13:50aktualizováno  13:50
Ekofarem přibylo během letošního roku nejvíce za posledních dvacet let. Je jich ve srovnání s loňskem o 30 procent více. O 10 tisíc hektarů také vzrostla plocha půdy, na které zemědělci pěstují plodiny podle zásad ekologického hospodářství.
Zemědělec. Ilustrační foto.

Zemědělec. Ilustrační foto. | foto: Evropská komise

Tyto statistické údaje zazněly na tiskové konferenci, kterou uspořádalo Ministerstvo zemědělství České republiky k zahájení Měsíce biopotravin a ekologického zemědělství.

"V průběhu letošního roku vzrostl počet ekologických zemědělců o 805 subjektů na celkových téměř 3 500 zemědělců, což představuje největší absolutní nárůst od roku 1990," uvedl náměstek ministra zemědělství Juraj Chmiel. Ekofarmy tak již působí na více než deseti procentech celkové zemědělské půdy. Výměra orné půdy obhospodařované podle pravidel ekologického zemědělství se rozrostla o 10 000 hektarů na 55 000 hektarů.

"Od roku 2009 se začal prosazovat trend přímé distribuce potravin," hodnotili zástupci ministerstva souvislost mezi stoupajícím počtem ekozemědělců a požadavkem trhu. Rostoucí oblibě se těší zejména farmářské trhy, kde zemědělci nabízejí své výpěstky, renesanci zažívá také prodej přímo ze dvora hospodářství (viz článek o internetové databázi farmářů prodávajících ze dvora). Stále populárnější je také prodej potravin prostřednictvím takzvaných bedýnek (viz článek o bedýnkování) nebo mléčných automatů.

Září je letos v Česku již pošesté měsícem biopotravin a ekologického zemědělství. Osvětová akce ministerstva zemědělství má propagovat ekologické farmaření a biopotraviny. V následujících týdnech se v různých místech republiky uskuteční desítky akcí pro veřejnost, počínaje dny otevřených dveří na ekofarmách přes biojarmarky až po exkurze do výroby. Tipy na zajímaví akce najdete například na serveru Biospotrebitel.cz.

Autoři: ,




Nejčtenější

Fiona si pomalu zvyká na vodu, která je pro hrochy tím nejpřirozenějším...
Zoo a lékaři z dětské nemocnice zachránili předčasně narozeného hrocha

Hroší samička se narodila šest týdnů před termínem a odmítala pít. Chovatelům v Zoo Cincinnati v americkém Ohiu v tu chvíli nezbývalo nic jiného, než ji...  celý článek

Políbit velrybu, to bude pro zúčastněné zážitek, na jaký se nezapomíná.
Velryba se nechala od turistů u mexického pobřeží několikrát políbit

Mořští savci nejsou žádní mazlíci, přesto američtí turisté míří na jih Mexického poloostrova právě s vidinou toho, že je budou mít doslova „na dotek“. Minulý...  celý článek

Kabinka, ve které si můžete nechat udělat skládačku na zakázku.
Lego má kabinku, která vám z podobizny udělá vlastní legopuzzle

Součástí velkého londýnského obchodu se stala fotokabinka podobná těm, které vyrábějí průkazkové fotografie. Jen s tím rozdílem, že z automatu nevypadne...  celý článek

Možná, že časem takovýto obrázek uvidíme běžně.
Vymysleli papírovou lahev, která bude stoprocentně kompostovatelná

Kampaně na Kickstarteru bývají přímočaré. Někdo nabídne výrobek, a když je tak zajímavý, že se podaří sesbírat dost peněz na rozjezd, můžete zainvestovat...  celý článek

Šéf jako zobák v kuchyni šéfkuchaře z Tyrolska
VIDEO: Když vaří Tyrolák v Hodoníně, je Pohlreich v kuchyni za učně

„Co to je za chlapa v tý kuchyni? Co to je za bouráka?“ honí se v hlavě Zdeňku Pohlreichovi, když na pozvání dorazí se štábem Ano, šéfe! do hodonínské...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.